Friss tippek

Spaklikról néhány gondolat

2013.02.16.
Spaklikról néhány gondolat
Gyenge minőségű szerszámmal végzett munka nem igen ad megfelelő végeredményt, viszont a jó minőségű szerszám, kellék nemcsak magasabb minőséget biztosít, de sok bosszúságtól is megkímélhet és idő is megtakarítható. Ezért, ha teheti a pénztárcájához igazodva a különféle műveletekhez a legoptimálisabb eszközt válassza.

A spakli, más néven spatula, vagy spatulya egy lapos (a latin eredetű spatha szóból), pengeszerű, többféle módon használható kéziszerszám. Többnyire acélból, rm. acélból, műanyagból készül,   különböző méretben és vastagságban.

A merevebb pengéjű spaklik különféle anyagok eltávolítására, míg a rugalmasabb pengéjűek gittek, glettek tapaszolására való. Vannak speciális spaklik, mint a gipszkartonozáshoz használt, csavarhúzóval ellátott gipszkarton spatulya, vagy a szögkihúzásra, doboznyitásra, kalapálásra, kaparásra, festőhenger tisztítására alkalmas többfunkciós spatulya.

A biflex spatulya, rugalmassága beállítására ujjlemezzel van ellátva. A karosszéria spatulya ellenáll a különféle hígítóknak, a gumispatulyával pedig éleket, hajlatokat lehet tapaszolni. Az üvegező spatulya ablaküvegek gittelésére lett kialakítva.     Csemperagasztók egyenletes felhordására készült a fogazott spatulya. A rendkívül rugalmas, négyszögletes japánspatulya acélból, rm. acélból és műanyagból készül, egyik oldalán műanyagfogantyúval ellátva. Általában készletben kapható, 5-8-10-12 cm-es szélességben, főleg kisebb munkálatokra, lyukak, repedések tapaszolására.