Friss tippek

Lazúrfestés

2013.02.16.
Lazúrfestés
Ha egy faszerkezetnek, vagy esetleg régi, kopott festékétől megszabadított bútorának szeretne valamilyen színt adni úgy, hogy annak erezete látható maradjon a pácolás, a lakkozás, a lazúrfestés, vagy pedig a bútorolajjal történő kezelés közül választhat.

 

A favédelem leggyakrabban választott módja a lazúrfestés. A több színben kapható lazúrok speciális adalékanyagaik révén megvédik a fát az időjárás viszontagságaitól, az UV sugárzástól és az elszíneződéstől. Kültéri alkalmazása esetén, elengedhetetlen a fakonzerváló alapozó alkalmazása, amely védelmet nyújt a rovarok, farontó gombák és a penész ellen. A kereskedelemben oldószeres és vizes bázisú lazúrok kaphatóak.    

A vizes lazúrok környezetkímélőek, emberi, állati szervezetre nem károsak, ezért kiválóan alkalmazhatóak beltérben, gyermekjátékokra, méhkaptárakra. Mindkét típuson belül létezik vékony-, illetve vastaglazúr. A  vékonylazúr előnye, hogy mélyen beszívódik a fába, nem képez filmréteget, így a pára folyamatosan távozhat belőle és könnyebb felújítani. Hátránya, hogy gyakrabban kell felújítani.


A vastaglazúr, azáltal, hogy fényes filmszerű réteget képez a felületen, víztaszítóbbá válik, tovább nyújt védelmet a fának és jobban tisztítható. Hátránya, hogy a napsütötte részeken a filmréteg öt-hat év múlva elöregszik és lepereg a felületről. Felújításkor, nem kis munkával, ezeket a részeket teljesen el kell távolítani.


Ezért a nem mérettartó (méretüket minimálisan változtató) szerkezetekre, például faburkolás, kerítés, pergola stb a vékonylazúrt ajánljuk. A beltéri, mérettartó (beépített) szerkezetekre kültéri árnyékos, időjárásnak kevésbé kitett részekre pedig vastaglazúrt.

 

FestékABC

Lazurán selyemfényű vastaglazúr
UV álló
Kiszerelés: 0,75 l
2.777 Ft

Bővebben

FestékABC

Lazurán vékonylazúr
UV álló
Kiszerelés: 0,75 l
1.825 Ft

Bővebben

FestékABC

Tikkurila Valtti Color
UV álló
Kiszerelés: 0,9 l
3.875 Ft

Bővebben

Tipp: A vizes lazúrok környezetkímélőek, emberi, állati szervezetre nem károsak, ezért kiválóan alkalmazhatóak beltérben, gyermekjátékokra, méhkaptárakra.