Friss tippek

KAPARÓK

2013.02.16.
KAPARÓK
Gyenge minőségű szerszámmal végzett munka nem igen ad megfelelő végeredményt, viszont a jó minőségű szerszám, kellék nemcsak magasabb minőséget biztosít, de sok bosszúságtól is megkímélhet és idő is megtakarítható. Ezért, ha teheti a pénztárcájához igazodva a különféle műveletekhez a legoptimálisabb eszközt válassza.

A régi enyves- és mészfestékek, valamint a tapéták eltávolítására speciális, csak erre a feladatra alkalmas szerszámokat fejlesztettek ki. Ezek az erősebb pengével készült fix, vagy betétes kaparók. Az edzett alumínium befogóval, 30 és 60 cm hosszú 2 K-s nyéllel készült kaparók könnyűek és vékony, acélbetétjeik révén igen hatékony kaparást tesznek lehetővé. A 10 és 15 cm-es megfordítható betétek külön is kaphatóak.             Igen kiváló teljesítményt nyújtanak az Olfa 20 és 30 cm hosszú acélvázzal és pengerögzítő csavarral ellátott erős kivitelű kaparók.

Csúszásmentes markolataik kalapáccsal üthetőek. Cserélhető betétjeik kétféle vastagságban (0.5 és 0.45 mm) és kétféle szélességben (18 és 45 mm) kaphatóak). Keményebb rétegek (walkyd, többrétegű mészfesték) lekaparására, ragasztó és festékmaradványok eltávolítását szolgálja az 50 és 70 mm széles, erős, vastagpengéjű, élezhető kaparó.A tüskéshenger ugyan nem úgy néz ki mint egy hagyományos kaparó, de alkalmazása nagyban megkönnyíti a többrétegű tapéták, vagy erősen impregnált, például vinyltapéták eltávolítását.

A teleszkópos tüskéshenger egy 50 cm-95 cm-ig kihúzható alumínium nyélből és egy ehhez rögzített 15 cm-es tüskés hengerből áll. A „millió” kis rozsdamentes acéltüske a henger görgetésével perforálja az eltávolításra ítélt réteget, így aztán az áztatás hatására könnyen eltávolítható. Egy másik profi tapétakaparó is ideális eszköz a régi tapéta eltávolításához. Használat közben a 80 mm-es cserélhető görgők összekarmolásszák, a tapétát, így az áztatóvíz, vagy a gőz könnyebben jut be a felületbe. Metylan tapétaleoldó használatával meggyorsítható az áztatási  folyamat, mert a szer a sok kis sérülésen bejutva lebontja a tapétaragasztót.

Sima, kemény felületek pl. csempe, vagy üveg tisztítására ideális eszköz az üvegkaparó. Erősebb igénybevételnek tehető ki a  műanyagházas, cserélhető trapézpengés változata. A baleset elkerülése végett a penge védőburkolattal van ellátva. Hátránya, hogy ablaküvegek tisztításánál nem ér be teljesen a sarokba. A egyélű borotvapenge típusú ablakkaparó műanyag házzal, vagy a profibb fémházzal készül. Pengéjük behúzható és cserélhető. Jól lehet vele haladni és pengéje a sarkokba is beér.