Friss tippek

Hogyan újítsunk fel egy öreg kádat?

2012.12.29.
Hogyan újítsunk fel egy öreg kádat?
KÁDFELÚJÍTÁS saját kezűleg . Ebben a cikkben szeretnénk néhány egyszerű praktikát bemutatni lakásunk, házunk saját kezű felújítására, csinosítására.


Sérült, kopott felületű kádak és zuhanytálcák javítása, felújítása.

A használat során idővel minden fürdőkád, zuhanykabin, mosdótál felülete megfakul, megrepedezik, esetleg valamit beleejtve meg is sérülhet. Ennek cseréje nagyon költséges és hosszadalmas folyamat és sok bosszúsággal jár.
Van azonban egy technológia, amivel könnyedén, saját kezűleg, csekély anyagköltséggel megoldhatjuk a problémáját.
Kereskedelmi forgalomban kaphatóak úgynevezett kádfestékek, melyek alkalmasak mindenféle kerámia, illetve tűzzománc bevonatú fürdőkádak, zuhanytálcák, mosogatók és falikutak hidegen elvégezhető felújító festésére. A festék fényes, kemény, víz- és vegyszerálló bevonatot ad, mintha új lenne.

 

Felület előkészítése:

 

Amennyiben a bevonat ép és csak új fényt, új színt szeretnénk elérni, elegendő a teljes felületet zsírtalanítani, megcsiszolni, portalanítani. A zsírtalanításra több, háztartási zsíroldó is használható, de a legjobb, a forró vízben feloldott trisó, ami tökéletesen megtisztítja a felületet és a lefolyóba kerülve egy kicsit még azt is átmossa.

A trisó erősen lúgos folyadék, így használata során mindenképpen viseljünk gumikesztyűt. A csiszoláshoz finom, P120 – P180-as szemcséjű csiszolóvászont használjunk, amivel a teljes felületet kivétel nélkül jól át kell csiszolni.
Ez megfelelő tapadást fog majd biztosítani a festéknek. Ha a régi bevonat sérült, lepattogzott, a zománchiányból adódó mélyedéseket késtapasszal, illetve autójavító gittel kell kitölteni.
Amennyiben a hibák olyan mélyek, hogy még a fém felület is kilátszik, akkor először a fémet korróziógátló alapozóval kell lefesteni, majd annak száradását követően lehet elkezdeni a tapaszolást. Mélyebb, nagyobb hibákat több rétegben tömítsünk! Ilyenkor érdemes a rétegek tetejébe a repedések elkerülése érdekében üvegszövet hálót fektetni, vagy eleve üvegszövet tartalmú gittel dolgozni.
A kikeményedett késtapaszt össze kell csiszolni egy szintre a kádfelülettel. Ha elrontottuk (pl. túlzottan megcsiszoltuk) ne ijedjünk meg, újabb vékony réteg felhordásával orvosolhatjuk a problémát. Ha már minden hibát kijavítottunk, a felületet megcsiszoltuk és természetesen a zsírtalanítással is végeztünk, alaposan meg kell tisztítani a felülete a rárakódott portól. Első lépésben jól porszívózzuk ki, majd puha szöszmentes ruhával töröljük át.

 

A festés:

 

A kádzománcok az igénybevétel miatt általában kétkomponensű anyagok. Ezek nem a levegő hatására szilárdulnak meg, hanem az edző-komponens hatására lejátszódó kémiai reakciótól. Ezáltal lényegesen erősebb lesz a kötés, jobb minőségű felületet kapunk. A két komponenst csak közvetlenül a felhasználás előtt, az összes előkészítő munka elvégzése után kell összekeverni az előírt tömegarányban.

Ez általában 1 rész festékhez 1/5-öd rész edzőt jelent. Fontos a két komponens igen alapos összekeverése (legalább 3 percig intenzíven kell keverni), mert ez nagymértékben befolyásolja a kapott bevonat minőségét, tartósságát!
Egyszerre csak olyan mennyiséget ajánlatos összekeverni, amelyet a feldolgozhatósági időn belül (30 perc 25C-on) biztonsággal fel lehet hordani. Ez idő elteltével ugyanis a komponensek között végbemenő kémiai reakció következtében az elegy gélesedni kezd, végül megszilárdul.
A komponensek között lejátszódó kémiai reakció sebessége a hőmérséklettől is függ. Legelőnyösebb, ha a komponensek és a munkatér hőmérséklete 20-25°C között van.
A jól összekevert elegyet ecseteléssel, hígítás nélkül ajánlott felhordani 1 rétegben.
Ne féljünk attól, hogy az ecsetelés miatt esetleg csíkos lesz a felület!

A kádzománcok tulajdonságaik  miatt kitűnően terülnek, felületük „kifeszesedik”.
A kádzománcok általában fehér színben vásárolhatók meg, de kaphatóak hozzájuk színezőpaszták is, melyekkel a kívánt színárnyalat könnyedén elérhető. A színezést minden esetben a festéknél kell elvégezni, majd a szín beállítása után lehet az edzőt hozzákeverni. Fontos, hogy a teljes felhordandó mennyiséget egyszerre színezzük be a színeltérések elkerülése érdekében.

 

lépésről lépésre:


1. Alapos takarítás
mindenkképen használjunk valamilyen alkohol tartalmú vegyszert a zsírtalanításhoz, ilyen például az aceton. De a legegyszerűbb lehatásosabb és a leggazdaságosabb megoldás a fentiekben már említett TRISÓ oldat.

 

 

BarkácsABC Első és alapos tisztítás

Nagyon fontos, hogy a legelején egy nagyon alapos mindenre kiterjedő tisztítást alkalmazzunk, ugyanis a lerakódott zsiradékok nem adnak jó alapfelületet.

 

 

Használata: A trisó (trinátriumfoszfát) fehér színű kristályos – szemcsés szer, amely sok mindenre felhasználható. Mos, tisztít, és zsírtalanít. A zsírtalanításhoz 4 liter 60-70 fokos vízben 1 evőkanálnyi Trisót kell feloldani. Nedves ruhára szórt Trisóval zománcozott edényt, fürdőkádat és fémtárgyakat lehet tisztítani.

Vízlágyításhoz 10 liter vízben kell feloldani 2 evőkanál Trisót, ezzel mosószer megtakarítás érhető el, valamint a mosószer hatékonyságát lehet növelni.
Kevesen tudják, de a Trisó alumínium felületek tisztításához is kiváló. 10 liter 40 fokos vízhez 0,75 kg Trisót kell keverni, majd az alumíniumot kb. 3 órát kell áztatni benne. (kisebb tárgyhoz kevesebb vizet – Trisót kell használni) 3 óra után az alumínium tárgy sötétszürke színű lesz, ezt ecsettel és langyos vízzel tökéletesen le lehet tisztítani, így újra eredet fényében fog „ragyogni” az alumínium tárgy.

Használjon védőkesztyűt és védőszemüveget!2. Szerelés
Amennyiben vannak gyárilag felszerelt konzolok vagy kapaszkodók, ha lehetséges, akkor érdemes azokat eltávolítani. Mindenképen ezt javasoljuk, mivel ezok kitakarása elég nehézkes, továbbá ecsettel és a festőhengerrel való kerülgetés is igen megnehezíti munkánkat. Nem beszélve a csiszolásnál keletkezendő sérülésekről.

 

3. Tömítések eltávolítása

a tömítőanyag felhordásánál valószínűleg szélesebben terült az anyag mint arra szükség lett volna, ezért érdemes eltávolítani a kád széléről. Nem beszélve a régi elhasználódott tömítések alatt megtelepedett penészgombákról, melyek nem csak esztétikailag előnytelenek de az egészségre is ártalmasak lehetnek.
link a részletesebb cikkhez

 

4. Csiszolás, gittelés, takarítás
ha esetleg komolyabb lepattogások vagy horpadások  is vannak a felületen, abban az esetben szükségeltetik a gittelés. Előtte csiszoljuk át a teljes kádat 120-as illetve utolsó fázisnak 150-es finomságú csiszolóvászonnal. Ott ahol komolyabban lepattogott a zománc, portalanítás után gitteljük ki a felületet lehetőleg kétkomponensű autós gittel, majd amikor teljesen megszáradt az anyag, újra jöhet egy kis csiszolás.
De itt már finomabb megoldásra van szükség, a gittelést vízpapírral csiszoljuk meg. Javasoljuk a 200 szemcseméretnél finomabb csiszolóanyagokat. Ezután takarítsuk ki a kádat teljesen, majd egy tiszta ronggyal töröljük szárazra.

 

5. Szükség esetén alapozás
Abban az esetben, ha fémfelületig kopott a zománc, szükséges egy kis korrózióvédelem. Kenjük át rozsda-átalakítóval ha szükséges, majd száradás után töröljük le nedves ronggyal. Ezt követően jöhet a korrózió-gátló alapozó.
Fontos: a fent említett gittelés esetén már előtte szükségeltetik a korrózióvédelem.

 

6. Takarás, maszkolás
Mint minden festés alkalmával, itt is nagyon fontos a megóvandó felületek kitakarása, maszkolása. Javasoljuk, hogy a ne csak a túlfolyót és a csapokat óvjuk, hanem a csempét és a padlót is takarjuk le fóliával, illetve takarópapírral.

 

 

BarkácsABC Csempétől válasszuk el a kádat

Maszkolás tekintetében első lépésként, jól illesztve takarjuk ki a csempét a kád mellől. Teljesen körbe kell ragasztani az elejétől a végéig.

 

 

 

BarkácsABC

Szerelvények maszkolása

Amennyiben nem sikerült eltávolítani bizonyos szerelvényt, abban az esetben ragasszuk körbe maszkolószalaggal. Festékszórásos technológia esetén a teljes felületat le kell takarni.

 

 

 

 

7. Festés
Ha minden előkészülettel megvagyunk, vegyük elő a festéshez szükséges anyagokat és eszközöket.

 

 

BarkácsABC

Festékkeverés

Javasoljuk, hogy az alapos keverést követően egy festőtálcába öntsön egy kevés festéket, nem kell külön bajlódni egy csepegtetőráccsal.

 

 

A festék alapos fel illetve összekeverése után egy vékony lapos ecsettel kenjük körbe a széleket (ahova a festőhengerrel nem jutunk el) ezt a munkafolyamatot hívják a szakemberek snájdolásnak.

 

 

BarkácsABC Ecsetelés

Először kenjük körbe a maszkolószalaggal elkerített részeket.

 

 

 

BarkácsABC Ecsetelés

Érdemes az ívelésekig kidolgozni az anyagot mert a festőhengerrel nem tudunk majd ugyanannyi mennyiséget felhordani mint az ecsettel. Az egyöntetü felület miatt majd a hengerrel végig kell menni mindenhol.

 

 

 

 

 

 

BarkácsABC Ecsetelés

Ne felejtsük a lefolyót és a túlfolyót sem körbe snájdolni

 

 

Snájdolást követően ne várjuk meg a száradást, azonnal kezdhetjük a már a festőtálcába előkészített agyag festőhengerrel való felhordását.

 

 

 

BarkácsABC Teddyzés

mártsa bele a hengert és húzza jól végig a recés felületen, hogy a henger a lakkot egyenletesen magába szívja, és a felesleges lakk visszafojjon. Ezután hosszanti irányban görgesse végig a hengert a lefestendő felületen, és ügyeljen arra, hogy a csíkok fedjék egymást. A festékkel teli hengerrel a festést sosem szabad a felület szélénél kezdeni, hanem mindig valamennyivel alatta, vagy mellette. Mielőtt újból bemártanánk a hengert a lakkba, haladjon mindig keresztirányban, majd utána mégegyszer hosszában.

 

 

A teddyzéshez a rövidszőrű, úgynevezett velúrhengert javasoljuk.

 

 

8. Befejezés
Utolsó munkafázis a ragasztószalag és a takaróanyagok eltávolítása.

 

BarkácsABC

Ragsztószalag eltávolítása

Az egyik kézzel feszítse óvatosan a szalagot, míg a másikkal nyúljon alá és óvatosan segítse a folyamatos eltávolítást.

 

 

 

Tapasztalataink szerint érdemes a ragasztószalagot még teljes száradás előtt eltávolítani.l.

Fontos!

Minden bevonatot hagyjunk az előírásoknak megfelelően megszáradni

A kádzománcok általában tartalmaznak egy kevés oldószert, ami felhasználás során a levegőbe jut, ezért festés közben ügyeljünk a megfelelő szellőztetésre, illetve a festés befejezését követő további 6 óra alatt is biztosítsuk a helyiség légcseréjét.

Nyílt lángot használni, szikrát okozó tevékenységet (villanykapcsoló működtetése) végezni a felhordás idején és az azt követő alapos szellőztetésig tilos!

 

 

 

 

 

Termékajánló:

 

RENOVA Kádfelújító zománc

Műszaki adatok:

 

Felépítés: Kétkomponenses, oldószerszegény, epoximűgyanta-amin kötőanyag alapú, titándioxidot és adalékanyagokat tartalmazó zománcfesték.

 

Választék:

 

Renova kádfelújító zománc „A” fehér 100

Renova kádfelújító zománC „A” szaniter bahama

Renova kádfelújító zománc „A” szaniter kék

Renova kádfelújító zománc „A” szaniter zöld

 

Renova kádfelújító „B” 001 térhálósító

 

+ 9 féle színezőpaszta, melyek segítségével bármilyen szín kikeverhető:

 

Renova kádfelújító SZP. bahama

Renova kádfelújító SZP. fekete 300

Renova kádfelújító SZP. sárga 400

Renova kádfelújító SZP. okker 450

Renova kádfelújító SZP. narancs 480

Renova kádfelújító SZP. zöld 600

Renova kádfelújító SZP. kék 700

Renova kádfelújító SZP. vörös 800

Renova kádfelújító SZP. piros 821

 

Alkalmazási terület: Esztétikailag nem megfelelő, sérült tűzizománc bevonatú fürdőkádak, zuhanytálcák, mosogatók és falikutak hidegen elvégezhető felújító festésére alkalmas.

 

Fényes, kemény, víz- és vegyszerálló bevonatot képez.

 

Figyelem! Hajfestékekhez felhasznált színezékek elszínezhetik a bevonatot!

 

Alkalmazás: Az eredeti tűzizománcozott felület felújításánál, ha a bevonat ép és csak új fényt, új színt kívánnak biztosítani, elegendő a teljes felületet megcsiszolni, portalanítani, zsírtalanítani.

 

Ha a régi bevonat sérült, lepattogzott, a felületet fémig le kell csiszolni, portalanítás, zsírtalanítás után a zománchiányból adódó mélyedéseket késtapasszal (pl. NEOPLASZT) javasoljuk kitölteni. A kikeményedett késtapasz csiszolása, portalanítása, zsírtalanítása után kell a RENOVA kádfelújító zománcot felhordani.

 

A két komponenst csak közvetlenül a felhasználás előtt, az összes előkészítő munka elvégzése után kell összekeverni az előírt 4,5:1 tömegarányban. Fontos a két komponens igen alapos összekeverése (legalább 3 percig intenzíven kell keverni), mert ez nagymértékben befolyásolja a kapott bevonat minőségét, tartósságát!

 

Egyszerre csak olyan mennyiséget ajánlatos összekeverni, amelyet a feldolgozhatósági időn belül (30 perc 25 ºC-on) biztonsággal fel lehet hordani. Ez idő elteltével ugyanis a komponensek között végbemenő kémiai reakció következtében az elegy gélesedni kezd, végül megszilárdul. A komponensek között lejátszódó kémiai reakció sebessége a hőmérséklettől is függ.  Legelőnyösebb, ha a komponensek és a munkatér hőmérséklete 20-25 ºC között van.

 

A jól összekevert elegyet ecseteléssel, hígítás nélkül, vagy szórással – EPAMIN hígító 214 alkalmazásával – javasoljuk felhordani.

 

Ecseteléssel egy réteg, szórással 2 réteg kialakítását javasoljuk. A RENOVA kádfelújító zománcfestékkel bevont felületeket az utolsó festékréteg felvitelétől számított 48 óra elteltével lehet igénybe venni. A kádat fel kell tölteni kb. 45 ºC-os vízzel, 24 óráig kell áztatni, és az áztatóvizet a csatornába kell engedni, csak ezután szabad használni.

 

A szerszámokat használat után EPAMIN hígító 214-gyel kell megtisztítani.

 

Hígítás: Nem szükséges, de lehetséges EPAMIN hígító 214-gyel.

 

Bár a RENOVA kádfelújító zománc minimális mennyiségű oldószert tartalmaz, felhordásánál, a munkaeszközök tisztításánál alkalmazott hígító-oldószerek (EPAMIN hígító 214) a kis légterű, rosszul szellőztethető (pl. lakótelepi) fürdőszobákban robbanásveszélyes elegy kialakulását okozhatják.

 

 

Tipp: Festékszórás esetén ajánlatos egy kicsit felmelegíteni az anyagot, mert akkor elkerülhető a hígítás és a testesebb anyagnak köszönhetően a bevonat maximális védelmet tud nyújtani. A gyors száradás miatt ne felejtsünk mindennel maximálisan előkészülni és az összes nem festendő felületet alaposan kitakarni.
Elkészítési idő, nehézség: Száradási időt beleszámolva, legalább egy hétvégére szükség lehet.