Friss tippek

Hogyan készítsünk csirizt?

2013.02.15.
Hogyan készítsünk csirizt?
Korábban a tapéta felragasztásához nem állt rendelkezésre olyan óriási választékban ragasztó, mint manapság. A tapétások házilag készítették rozs-, vagy búzalisztből. Kétféle képpen lehetett csirizt készíteni. Könnyebb volt úgy, hogy zubogó vizet öntöttek állandó keverés mellett vízbe áztatott lisztre. Erősebb csirizt lehetett úgy kapni, ha egy vödörbe szórt száraz lisztre adagolták állandó keverés mellett a zubogó vizet.

Mindezt addig kellett csinálni, amíg a massza csomómentesen össze nem állt, mint a nokedlitészta. Kihűlésig víz alatt kellett a masszát tartani, hogy a forró anyag felszíne ne száradjon ki. Majd utána megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával folyamatos keverés mellet be lehetett állítani a kenési sűrűséget. Ennek a módszernek az alkalmazása borzalmas volt, mert a zubogó, gőzölgő vizet a baleset elkerülése végett nagyon óvatosan kellett kis kihagyásokkal adagolni, a vödröt pedig lábbal igen erősen kellet a sarokba szorítva tartani, amíg söprűnyéllel folyt a kevergetés, mert akkor még nem volt fúrógépbe fogható keverőpálca. Jómagam is megizzasztott párszor. Kívülállónak persze mókás látvány volt. Bármelyik módszerrel készült el a csiriz, azt még át kellett szűrni, majd egy négyzetméteres kongré anyagon. Borzlmasan trutyis munka volt.

Ma már csak kreatív munkákhoz, kartonok, cimkék ragasztásához használnak csirizt, mert jóval olcsóbb, mint a tapétaragasztók, káros anyagot nem tartalmaz, készítése egyszerű és gyorsan

elkészíthető.

Elkészítése: 2.5 DL vízbe két evőkanál búzalisztet kell állandó keverés mellett szórni és lassú tűzön

addig kell kevergetni, amíg zselés állagú nem lesz. Ez pár perc alatt bekövetkezhet. A kenési sűrűséget, ha kell hígítással lehet beállítani. A szükséges mennyiséget a keverési arányok növelésével, vagy csökkentésével lehet módosítani. A bekevert csiriz pár napig

eláll, de hűvös helyen tárolva még tovább. Hogy ne száradjon be a tetejére ajánlatos egy icipici vizet önteni.

Ha már nincs szükség a csirizre azonnal el kell mosni az edényt, mert az edény szélén megszáradva üvegkeménységűre tud kötni, ami még sérülést is okozhat.

 

Tipp: Ha már nincs szükség a csirizre azonnal el kell mosni az edényt, mert az edény szélén megszáradva üvegkeménységűre tud kötni, ami még sérülést is okozhat.
Elkészítési idő, nehézség: 30 perc