Friss tippek

Flexibilis tömítés

2012.11.14.
Flexibilis tömítés
Ha a tömítési munkálatok nem sikeredtek eddig szépre, nézze meg az alábbi segédletünket, amellyel megpróbálunk segítséget nyújtani egy sima egyenletes „gyöngy” tömítés kivitelezéséhez.
Bevezető:


Egy rutinos gyakorlott szakember nyilván elcsodálkozik azon a kérdésen, hogy „hogyan tudott ennyire egyenletes szabályos tömítést kihúzni? „  Számára biztosan egyszerűnek tűnik ez a munkafolyamat, persze nekik is csak egy kis gyakorlás után sikerült ám csak a szép munka. Miután beszélget az ember néhány szakemberrel, rájöhet néhány trükkre, ami segít a szép fugázás elérésében és a munkaidő csökkentésében. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet egy csinos tömítést elkövetni a fürdőkád széleinél, pereme körül. De ezt a technikát szinte minden olyan felületen alkalmazhatjuk ahol elasztikus fugázásra, tömítésre van szükség.Áttekintés

Felkészülés egy kifogástalan tömítés elvégzésére.

A tömítőanyag kinyomásánál fontos a sebesség.

Végezetül, speciális szerszámok helyett alkalmazzuk a kezünket.Bevezető:
Egy rutinos gyakorlott szakember nyilván elcsodálkozik azon a kérdésen, hogy „hogyan tudott ennyire egyenletes szabályos tömítést kihúzni? „  Számára biztosan egyszerűnek tűnik ez a munkafolyamat, persze nekik is csak egy kis gyakorlás után sikerült ám csak a szép munka. Miután beszélget az ember néhány szakemberrel, rájöhet néhány trükkre, ami segít a szép fugázás elérésében és a munkaidő csökkentésében. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet egy csinos tömítést elkövetni a fürdőkád széleinél, pereme körül. De ezt a technikát szinte minden olyan felületen alkalmazhatjuk ahol elasztikus fugázásra, tömítésre van szükség.

 

Felkészülés egy szép sima tömítéshez

 

Igény szerinti vastagságú nyílásra vágjuk le a tömítőnk csőrét egy éles késsel cirka 45° szögben. Kezdje a végén a vágást úgy, hogy egy 1/8 –os átmérőjű legyen a nyílás. A sima kerek hegyét egy 100-as finomságú csiszolópapírral sorjázzuk le.

A legnagyobb hiba, amit az ember ilyenkor elkövethet, hogy túlságosan nagy lesz a nyílás amit a tömítőnk csőre végének levágásával érünk el. A kívánt méretet úgy tudjuk a legjobban elérni, ha a tömítendő rés méretének a kétharmadára vágjuk a lyukat.  Bizonyos tömítőket a csőr alatti nyílásnál rá kell egy kicsit segíteni, hogy elindítsuk a stabil áramlást. Egy vékony merev drót, mint egy selejt elektromos vezeték vagy egy ruhafogasnak az akasztója is tökéletesen megfelel arra, hogy kibővítsük a lyukat.

 

Észre lehet venni ha nem válik be a 45 fokos vágás. Vannak profi szakemberek, akik a tompább 60 fokos csúcsszögre esküdnek. Ha nem vagyunk elégedettek az 45 fokkal adjunk esélyt a tompábbnak. Bármikor visszavághatjuk a meredekebb szögre. Független attól, hogy milyen szögbe vágta a tömítő csőrét a kinyomó pisztolyt mindig tartsa ugyan abban a szögben a rés felett.
FOLYAMATOS VASTAGSÁG ELÉRÉSE / ÁLLANDÓ SEBESSÉG
Fogja meg a kinyomópisztoly fogantyúját és indítsa el az tömítő áramlását. Majd engedje el a fogantyút és állítsa le a tömítő áramlását.  Ezután tisztítsa le a felesleget egy nedves ronggyal.

Indul az egyenletes tömítés


Állítsa be a kiinduló helyzetbe a szerszámot. Tartsa állandó szögben és állandó sebességben a tömítendő rés felett úgy, hogy enyhén érjen a felülethez, miközben a fogantyúval biztosítsa az egyenletes áramlást, ami ne legyen erős. Lassan indítsuk a mozdulatot.A kiváló sima és gyönyörű tömítéshez, amelyről azt is ellehet mondani, hogy a mérete is el lett találva, meg kell találni a megfelelő nyomási mértéket és a hozzá illő sebességet, melyet a karunkkal végzünk. A trükk az, hogy amennyiben változtatjuk valami oknál fogva a nyomás mértékét úgy abban az esetben a sebességén is kell változtatnunk. Mondjuk, erősebben nyomjuk a ravaszt kinyomópisztolyunkon akkor kicsit gyorsítsunk a sebességen. Mindig tartsuk a kinyomópisztolyt ugyanolyan szögben, próbálja meg kitölteni a fuga rést úgy, ahogy kényelmesen tudunk haladni, ha nagyobb a hézag szélessége kicsit lassítsunk a karunk sebességén. Tapasztalat szerint inkább a gyorsabb mozgás az előnyös, mivel ha véletlen kimarad egy kis tömítő a szélesebb hézagoknál még mindig könnyebb belehúzni egy javító rétegvastagságot, mint mondjuk, ha jóval több anyag került egy leszűkült fugába. A feleslegesen felhalmozott anyagot igen nehéz javítgatni akármilyen ügyesek is vagyunk, elpocsékolt időtöltés az utólagos csinosítgatás ebben az esetben.

 

Nyomja össze a kinyomópisztolyt és kezelje a folyamatos egyenletes áramlást a fuga méretéhez igazítva. Tartsa a pisztoly fogantyúját kényelmesen, nem erőltetve. Amikor eléri a végét, gyorsan emelje fel a szerszám csőrét és a már előre odakészített nedves ronggyal tisztítsa le. Új munkafogást kizárólag tiszta csőrrel kezdjen!
Tömítés elsimítása újjal.

Sima tömítés nedves újjal
A sima negatív ívű hézagkitöltés elérését úgy érheti el, hogy szappanos vízbe mártott újjal enyhén a tömítőanyagra nyomja az újját és a felhalmozott mennyiséghez mérten a felesleget távolítsa el egy már előre odakészített nedves rongy segítségével.Hoppá!!
Túl nagy sebességgel, de kevés nyomatékkal végeztük a munkánkat? Következmény az, hogy a kevés anyagnak köszönhetően elszivároghat a víz! Megoldás: törölje ki a tömítőt erősebben rátartott újjal és azonnal kezdjen egy újabb tömítést felhordani!
Ez a típusú befejező munkafázis nem csak esztétikailag előnyös, hanem ez biztosítja mind két oldalon a stabil tapadást. Felejtse el a speciális szerszámokat (ha mégis szerszám) használja csak az újhegyét!

 

Nedvesítse ujját mosogatószeres vagy szappanos vízzel! Ezután nedves ronggyal tisztítsa le az újját. A rongyot gyakran öblítse ki. Használhat szűk latex kesztyűt is kezei megóvására és törölheti a felesleges tömítőt papírtörlőbe vagy WC papírba is. De törölgetheti denaturált szeszes ronggyal újbegyet. Amennyiben szép munkát akar, abban az esetben sűrűn kell tisztítani kezét bármilyen módszert is alkalmaz.


Vannak profi szakemberek, akik nem esküdöznek a nagyon drága kinyomókra. Tapasztalataik szerint leginkább az a lényeg, hogy amennyire a pénztárcánk engedi, ragaszkodjunk a bölcsős típusú pisztolyokhoz. Továbbá érdeklődjünk kereskedőnknél azon eszközök után, amelyekről elmondató a következő („automata nyomáselvétel, amely meggátolja a tömítőmassza kicseppenését”) tulajdonság. Ezek célja, hogy amikor csökkentjük az erőt a kinyomópisztolyunk ravaszán, akkor a tömítőanyag áramlása is azonnal megáll. Így elkerülhetjük a fugázási vonalunk végén feltorlódott anyagmennyiséget.

 

 

Használjon maszkolószalagot a tökéletes tömítés széleinek kialakításához.

 

 

Ez a technika talán időigényesebb és nagyobb türelmet igényel a munkálatunk kezdetén. Viszont amennyire körülményes, annyira praktikus is lehet. Ugyanis a tisztítás fugák szélén legalább akkora koncentráció, mint azok kivitelezése. Helyezzünk két csík maszkolószalagot körülbelül 2-3 mm távolságra a fugázás tetthelyének szélétől. Ügyeljünk a vonalak egyenes vezetésére és egyenlő távolságára. Nyomja rá a szalagot szorosan a felszínre, különösen az egyenetlen felületű burkolólapra vagy más egyéb mélyedésekkel nehezített felületre, így a tömítés nem szivároghat át alatta.Vigyen fel két csík maszkolószalagot, hagyjon közöttük akkora szélességet amely a fugaszélesség. Szabadabban tudja alkalmazni a szabadkezes technikát illetve az újjal való fugázást. Simítsa el a tömítőanyagot simára.


Amikor befejezett egy egyenest, azonnal húzza le a ragasztószalagot! A képen látható szöget alkalmazva és végig betartva egyenletes sebességgel kell eltávolítani.

 

 

 

 

Tipp: Túl nagy sebességgel, de kevés nyomatékkal végeztük a munkánkat? Következmény az, hogy a kevés anyagnak köszönhetően elszivároghat a víz! Megoldás: törölje ki a tömítőt erősebben rátartott újjal és azonnal kezdjen egy újabb tömítést felhordani!