Friss tippek

Ecsetek

2013.02.16.
Ecsetek
Gyenge minőségű szerszámmal végzett munka nem igen ad megfelelő végeredményt, viszont a jó minőségű szerszám, kellék nemcsak magasabb minőséget biztosít, de sok bosszúságtól is megkímélhet és idő is megtakarítható. Ezért, ha teheti a pénztárcájához igazodva a különféle műveletekhez a legoptimálisabb eszközt válassza.

A festő-és mázolóecseteket döntő részben folyékony anyagok: lazúrok, festékek, lakkok, zománcok, stb. felhordására használják. Feladatuknak akkor felelnek meg, ha a felvitelre szánt anyagból elegendő mennyiséget tudnak elcseppenés nélkül magukba tartani, azt egyenletesen eloszlatják a felületen, s eközben nem hullajtják szálaikat.

Az ecsetek méretét, alakját, anyagát, készítését szabványok határozzák meg (pl. 2”, ovális, műsörte ecset). Az ecsetnyél leggyakoribb anyaga a bükkfa, de minőségi ecsetekhez más, nemesebb fát is, mint: dió, cseresznye, tölgy, hárs, stb. felhasználnak. Az olcsóbb ecsetek nyele javarészt műanyagból készül. Az ecsetek szálszerkezetei igen változatos anyagokból készülnek. Az iskolai, a speciális és a művészecsetek főként finomabb szőrből (nyest, mókus, borz, póni, kecske, marhafülszőr, stb.) készülnek.

A festő-mázolóecsetek természetes sertéből, műszőrből, illetve a kettő különböző arányú keverékéből készülnek, műanyag, fém, vagy rozsdamentes hüvelybe ültetve. A jó minőségű ecsetek 3x főzött fehér, fekete, vagy szürke, döntően kínai sertéből készülnek. A standard minőségűek pedig gyengébb minőségű természetes sörtéből, és sörte/poliészter keverékből. Akril- és vízbázisú festékek, lakkok, zománcok számára speciális műsörtékből készülnek ecsetek. Az új ecseteket „bevetésük” előtt ajánlatos megszabadítani a kóbor, lekötetlen szőrszálaktól, mert bosszantó lenne, ha munka közben bújnának elő.
A hengeres nyelűekből két tenyér közé fogva egyszerűen csak ki kell pörgetni azokat, a laposecseteket pedig a cipő széléhez kell óvatosan ütögetni. Az új ecset jobb minőség elérésére képes, ha be van koptatva. A koptatást nem túl durva csiszolópapíron kell végezni úgy, hogy az ecset végét kissé megdöntve a nyél irányába, mindkét oldalon párszor végig kell húzni. A jobb minőségű ecsetek már gyárilag be vannak koptatva.

A lapos és ovális ecseteket nem túl nagy felületek festésére, mázolására használják. Régen a nagyobb, ajtóméretű felületeket hengeres, azaz marokecsettel mázolták, de ma már inkább nagyobb méretű laposecsetet, vagy szögletes ecsetet használnak helyette, még a szakemberek is. Különféle festőmunkák precíz elvégzésére speciálisan kialakított ecseteket készítenek. A hajlított végű, hosszított nyelű ecsetek, más néven radiátorecsetek a kefékkel, vagy festőhengerekkel nehezen, vagy hozzá nem férhető falrészek festésére valók. Különböző méretben és vastagságban, de még fordított nyéllel is kaphatóak. A robosztus homlokzati radiátorecset dupla vastagságú, 75 cm nyélhosszúságú, speciális, (80%-os) kínai sertéből készül.

Különösen durva felületek festésére alkalmas. Az állítható fejű ecset egyenes, vagy hajlított változatban mindenfajta víz- és oldószertartalmú festékhez használható és kiképzése révén a festékedény szélére akasztható. A hosszított nyelű laposecsetek dekorációs munkák kényelmes elvégzését szolgálják. A borz oszlató ecsetek alapozófestékek oszlatásához, díszítőtechnikákhoz nyújtanak segítséget. A többágú ecsetek pedig flóderezéshez kellenek. A szuperhosszú szőrű ecsetek a dekoratőrök kedvelt munkaeszközei. Snájdoláshoz, főleg a szakemberek körében, egyre közkedveltebbé válnak az import, ferdén vágott ecsetek. Finom habanyagból is készülnek ecsetek vizes festékekhez, alapozókhoz, zománcokhoz, de erős oldószeres festékeknél próbafestés ajánlott. A szivacsecsetek előnye, hogy olcsóbbak a sörte ecsetektől, kisebb munkák után pillanatok alatt kimoshatóak, szemben a sörteecsetekkel, ahol egy negyedórás munkára befogott ecset tisztítása legalább öt percig tart. Hátránya, hogy nagyobb munkákra nem használható, mert egy idő után részben beszárad, ami leronthatja a festés minőségét. 

Az ecsetek tisztítása az alkalmazott festékek hígítójával történik. Vízhígítású festékek esetén folyóvízzel és addig, amíg már a festékes ecset nem színezi el a vizet. Alkidgyantás festékeket lakkbenzinnel, vagy szintetikus hígítóval kell kimosni az ecsetből, nitro bázisú anyagokat pedig nitrohígítóval és mindkét esetben legalább kétszer. Tisztítás után finoman ki kell ütögetni az ecsetből a bennmaradt hígítót. Előfordul, főleg nyári melegben, hogy az ecset tövében félig beszárad a festék. Ilyenkor muszály drótkefével eltávolítani azt, de utána feltétlen ki kell mosni az ecsetet.

Folyamatos, többnapos mázolásnál nem szükséges minden nap kimosni az ecsetet, csak használat után függőlegesen vízbe kell tenni. Ha több ecset van, akkor célszerű azokat öszegumizni, úgy nem nyeklik el a szőrük. Lyukas nyelű ecsetnél a lyukon át lehet vezetni egy szöget, vagy merev drótot és úgy kell a vizes edény peremére helyezni, hogy a szőre ne érjen le a fenékre. Másnap aztán az ecsetből ki kell rázni a vizet és ronggyal, vagy papírral szárazra kell törölni. Huzamosabb tárolásnál, időnként pótolni szükséges az elpárolgott vizet, vagy inkább ki kell mosni az ecsetet és vízszintes helyzetben tárolni.

 

 

 

 

 

FestékABC

barkács ecset
20-70mm
Kiszerelés: db
140 Ft

Bővebben

FestékABC

profi ecset
1"-3"
Kiszerelés: db
520 Ft

Bővebben

FestékABC

radiátorecset
1"-3"
Kiszerelés: db
310 Ft

Bővebben

 

 

 

Tipp: Folyamatos, többnapos mázolásnál nem szükséges minden nap kimosni az ecsetet, csak használat után függőlegesen vízbe kell tenni. Ha több ecset van, akkor célszerű azokat öszegumizni, úgy nem nyeklik el a szőrük. Lyukas nyelű ecsetnél a lyukon át lehet vezetni egy szöget, vagy merev drótot és úgy kell a vizes edény peremére helyezni, hogy a szőre ne érjen le a fenékre.