Friss tippek

Ajtó felújítás: Lakkozott ajtó festése

2013.09.17.
Ajtó felújítás: Lakkozott ajtó festése
Adjon új külsőt régi lakkozott ajtójának Takarítson meg időt és pénzt a régi ajtó felújításával. Nem tud együtt élni az előző tulajdonos által foltosan hagyott fa tárgyakkal és ajtókkal? Ha festést tervez, ebben a cikkben hasznos információkat találhat a tökéletes megoldáshoz.

 

 

 

 

 

Ha a lakkozott felületek és szegélyek  rossz állapotban vannak és le szeretné festeni, itt megtalálja a legjobb módszert a szép külső felület eléréséhez.

 

 

 

Kezdje a felület lecsiszolását egy 150-es vagy 180 csiszolóvászonnal. Azután használjon csiszolószivacsot a jobb hatás érdekében. Ne csiszolja le az összes fényezést. A csiszolás célja, hogy eltávolítsa a felpattogzott lakkot és durvább legyen a felület a jó alapozáshoz.  Csiszolást követően törölje le a port a felületről egy kefével.

 

Aztán vigyen fel egy alapozó réteget, használjon egy festékbolt által színezett alapozót az első rétegre, hogy elfedje az eredeti lakkréteget. Ez arra is jó, hogy a végén kevesebb réteggel fejezze be a műveletet. A réteget egy 10 cm-es szélességű szivacs alapú festékrollerrel az ecsetvonások elkerülése végett.

 

Ha a fa erezetet nem akarja megtartani, húzza át egy fatapasz réteggel a felületet. Használjon hozzá egy  8 vagy 10 centiméteres spaklit, hogy azt a fatapasz réteget alaposan bele tudja dolgozni a repedésekbe és egyenetlenségekbe. Várjon, amíg megszárad a tapasz. Aztán megint csiszolja le egy 220-as csiszolópapírral vagy vászonnal.

 

Azután fesse le egy második alapozóréteggel. Hagyja száradni egy éjszakán át, csiszolja le újra, aztán egy új hengerrel vigye fel a fedő festékréteget.

 

 

 

 

 

 

 

5 egyszerű lépés:

A festés lépései:

 

1. csiszolja le egy 150-es csiszolópapírral

2. alapozzon egy folttakaró alapozóval

3. szükség esetén tapaszolja át a felületet

4. kenje le ismét egy színezett alapozóval

5. végleges fedőréteg felhordása

 

 

Szükséges szerszámok és eszközök:

 

 

csavarhúzó

Csiszolóanyagok

Csiszolószivacs

Faátvonó tapasz

Alapozófesték (színezett)

Festékhenger

Festéktálca

Hígító (oldószeres anyagok esetén)

Festékek, mázolóanyagok

Pormaszk

Porszívó

Spakli

szivacshenger

törlőrongy

maszkoló szalag (kitakarásokhoz)

 

 

 

 

 

 

 

Tipp: Ha a fa erezetet nem akarja megtartani, húzza át egy fatapasz réteggel a felületet. Használjon hozzá egy 8 vagy 10 centiméteres spaklit, hogy azt a fatapasz réteget alaposan bele tudja dolgozni a repedésekbe és egyenetlenségekbe.