A lakásban

Tapétázás lépésről lépésre

2012.11.22.
Tapétázás lépésről lépésre
A tapétázás előnye a festéssel szemben, hogy elfedi a vakolat apróbb hibáit, kisebb sérülésekkel szemben ellenállóbb, gyorsan elkészíthető, javíthatóbb, légáteresztő és óriási szín-és mintaválasztékban kapható. Hátránya, hogy drágább mint a festés, vizes helyiségben nem alkalmazható és nagyobb szakmai tudást igényel. Ha lakása felújításakor mégis a tapétázást választja, néhány dolgot szeretnénk a figyelmébe ajánlani.
BarkácsABC Hasznos tanács:

A tapétázás első lépéseként fel kell szedni és beszámozni a parketta szegélyléceket. Meg kell vizsgálni a tapétázandó falfelületet. A rosszul tapadó laza rétegeket kaparással, az enyvesfestéket áztatással, kaparással el kell távolítani. Portalanítás után, ha vannak olajos, vagy zsíros szennyeződéseket oldószerrel le kell mosni. Az el nem távolítható rozsdafoltokat, vagy szögfejeket korrgátló alapozóval kell kipöttyözni.

 

 

Tapétázás

A tapétázás első lépéseként fel kell szedni és beszámozni a parketta szegélyléceket.  Meg kell vizsgálni a tapétázandó falfelületet. A rosszul tapadó laza rétegeket kaparással, az enyvesfestéket áztatással, kaparással el kell távolítani. Portalanítás után, ha vannak olajos, vagy zsíros szennyeződéseket oldószerrel le kell mosni.

 

Az el nem távolítható rozsdafoltokat, vagy szögfejeket korrgátló alapozóval kell kipöttyözni, különben csúnyán átrágják magukat  a tapétán (pl: osb vagy pozdorja burkolat esetén). Felújításnál, ha a régi sima papírtapéta tapadása jó, nem kell eltávolítani az makulatúraként is szolgálhat. Ilyenkor elegendő az átfedéseket lecsiszolni, elgipszelni.

 

A rosszul tapadó régi tapétát viszont többszöri áztatással és kaparással el kell távolítani. Ehhez használja a metylan tapétaleoldó folyadékot, melynek segítségével a régi tapéta elegendő áztatás után fentről lefelé húzással egyben eltávolítható.     
A nem vízáteresztő, például a  vinyl tapétát először acéltüskés hengerrel, ha nincs kaparóval perforálni (össze vissza karistolni) kell, hogy az áztatófolyadék áthatolhasson a sok kis sérülésen keresztül.A régi diszperziós festéket, ha jó a tapadása szintén nem szükséges eltávolítani, csak az esetleges repedéseket kell kikaparni. A régi nem teherbíró rétegek eltávolítása után alapozni szükséges. A vizes bázisú alapozót a használati utasításban meghatározott arányban vízzel kell hígítani. Alapozás után először a mélyebb falhiányosságokat majd a teljes felületet át kell glettelni.


A nagyobb igénybevételnek kitett kiugró falsarkokat célszerű alumínium vagy műanyag élvédővel megerősíteni, majd a széleit símára glettelni. Ma már nagy választékban kapható késleltetett kötésű, por alakú készlett.  Bekeveréséhez célszerű fúrógépbe fogható olcsó keverőszárat beszerezni.
A glettelt felületet száradása után csiszolni, leporolni majd a szívóhatás csökkentése érdekében híg tapétaragasztóval alapozni kell. (hígítási arány a doboz oldalán) Ezután következik a tapétacsíkok méretre vágása. Mérje rá a kiterített tapétára a tapétázási magasságot 5-10centiméterrel megtoldva. Így megtudja, hogy hány lapot ad ki egy tekercs.


Mintás tapétáknál úgy kell leszabni a lapokat, hogy a minták a szomszédos lapokon megfelelően illeszkedjenek. A lapok végeit pontosan derékszögben kell levágni. A leszabott lapokat át kell fordítani az asztalon és a túlsó széle felé eltolni 5-10 centiméterrel.   A leszabott tapéták kenésénél csak a legfelső lapot kell visszacsúsztatni az asztal innenső szélére, így elkerülhető, hogy az alatta lévő lapok széleire ragasztó kerüljön.


A tapétaragasztót kenőkefével vagy széles ecsettel kell a tapéta közepére hosszanti irányba felvinni, majd keresztbe a szélek felé egyenletesen eldolgozni.  A lekent lapok felső részét a teljes hosszúság kétharmadánál, az alsó részét egyharmadánál vissza kell hajtani. Az összehajtott lapokat tovább kell hajtogatni, megelőzve így a szélek visszakunkorodását. A bekent lapokat pihentetni kell, hogy a papír megduzzadjon, ezáltal könnyebb lesz a falra simítani.

A könnyebb papírtapétáknál a pihentetési idő viszonylag rövid, a nehezebbeknél hosszabb. A pihentetési idő a használati utasításban megtalálható (a gyapjúrostos tapéta nem igényel pihentetést). Nagyon fontos, hogy a pihentetési idő az összes lapnál ugyanannyi legyen, főleg a mintás tapétáknál, különben a minták nem fognak pontosan illeszkedni.


A tapétázást a mennyezetnél kell kezdeni. Először fel kell jelölni a faltól mérve, merőlegesen az ablaknyílásra (fényirányba) a kezdő lap szélességét. Számítva a fal és a mennyezet találkozásánál előforduló esetleges egyenetlenségre a falra pár centiméter átlógást kell biztosítani. A lapok felragasztását egyedül végezni nem egyszerű feladat, főleg a hosszabb lapoknál, ezért hívjon hozzá segítséget. A tapéta tartására  partvist is igénybe lehet venni.  

Az oldalfalak tapétázásánál ha a mennyezet és a fal találkozása íves, először ki kell jelölni minden sarokban a tapétacsíkok magasságát. A jelölési pontokat a padlótól kell felmérni és ezeket összekötve kicsapni. Azért kell lentről mérni, mert a padozat inkább van vízszintbe, mint a mennyezet. Így azután biztos, hogy a tapétacsíkok egyforma  hosszúak lesznek. Ha a hajlat nem volna minden sarokban egyforma és fentről lenne az indítóvonal kijelölve, bizony ferdére sikeredne az.


A függőleges indítóvonal jelölőpontját fent a saroktól kell kimérni. A távolság pár centiméterrel legyen rövidebb a tapéta szélességénél. Ennyivel fog a lap átnyúlni a szomszédos falra. Itt is a falsarok esetleges egyenetlensége miatt van erre szükség.
A függőleges indítóvonalat függőón és csapózsinór segítségével lehet megkapni.

A ragasztást az ablaktól (fényirányból) kell kezdeni így elkerülhetők az átlapolásnál előforduló árnyékképződések.  Vastagabb vagy erősen préselt tapétákat egymás mellé kell illeszteni. A falrasimítást felülről lefelé és középről a szélek felé kell végezni. Ehhez a tapéta típusától függően simítókefét, műanyag simítólapátot, vagy gumihengert kell használni.


A tapétacsík végei 4-5 centiméterrel nyúljanak át a mennyezetre és a padlóra. Az így kapott felesleget sniccer és vágóél segítségével szépen le lehet vágni. Munka közben a tapétára kikenődött ragasztót enyhén nedves ronggyal vagy szivaccsal el kell távolítani, majd szárazra törölni.


Ha a tapétázással kapcsolóhoz vagy konnektorhoz ér kapcsolja, ki az áramot szerelje le a fedőlapot, ragassza, fel a tapétát, majd az aljzat körül vágja ki a felesleges részt. A fedőlapot csak a tapéta száradása után szerelje vissza.      
Bordűr alkalmazása esetén a parkettától felfelé kell a kimérni, majd kicsapással meghatározni a bordűr helyét.


Felragasztásához ajánlott a felhasználásra kész bordűrragasztó használata,  melyet kimondottan erre a célra gyártottak. Rendkívűl jó tapadása révén nemcsak a papírbordűrökhöz, hanem a papír hátoldalú vinyl bordűrökhöz is kiválóan alkalmas.