A lakásban

Tapéta fajtákról és segédanyagairól

2013.02.19.
Tapéta fajtákról és segédanyagairól
A tapétázás előnye a festéssel szemben, hogy elfedi a vakolat apróbb hibáit, kisebb sérülésekkel szemben ellenállóbb, gyorsan elkészíthető, javíthatóbb, légáteresztő és óriási szín-és mintaválasztékban kapható. Hátránya, hogy drágább, mint a festés, vizes helyiségben nem alkalmazható és nagyobb szakmai tudást igényel.

A tapétázás előnye a festéssel szemben, hogy elfedi a vakolat apróbb hibáit, kisebb sérülésekkel szemben ellenállóbb, gyorsan elkészíthető, javíthatóbb, légáteresztő és óriási szín-és mintaválasztékban kapható. Hátránya, hogy drágább, mint a festés, vizes helyiségben nem alkalmazható és nagyobb szakmai tudást igényel.

Ha lakása felújításakor mégis a tapétázást választja, néhány dolgot szeretnénk a figyelmébe ajánlani. A tapétát megfelelő gondossággal kell kiválasztani. A tapéta színe és mintázata igazodjon a helyiség funkciójához Gyerekszobában, konyhában, ha kutyát tart, akkor az előszobában is célravezető mosható tapétát választani.

De ha anyagiak miatt az olcsóbb papírtapéta mellett dönt, úgy célszerű azt felvitele után bizonyos magasságig speciális impregnáló anyaggal kezelni. Vegye figyelembe, hogy a tapéta mintázata és színe bizonyos optikai hatásokat vált ki.   Függőleges irányú mintázat esetén a helyiség magasabbnak, vízszintes irányú mintázatnál alacsonyabbnak tűnik. Apró, világos mintájú tapéta tágítja, nagyméretű, sötétmintájú szűkíti a szobát.Nagyon fontos a tapéta vásárlásakor leellenőriznie, hogy a tekercsek címkéjén található, színszámok azonosak e, mert ha nem,színeltérések fordulhatnak elő.

A szükséges tekercsszámot hozzávetőleg egyszerű matematikai művelettel ki lehet számítani. A helyiség kerülete x magassága: 5, azaz 20fm x 3m :5=12 tekercs. Ugye a tapétázandó felület 60 nm, amelybe az 5 négyzetméteres tekercs 12-szer fér bele.       Természetesen ez a képlet csak az EU szabványú 10,05x0,53 méretű tapéta esetén alkalmazható és olyan mintás tapétánál ahol nincs nagy leszabási veszteség. A nagyobb nem tapétázandó felület ebből levonandó. A legcélszerűbb a szakbolti eladóval közösen kiszámítani a szükséges tapétamennyiséget

 

A leggyakoribb tapétatípusok a következők:


Papírtapéta


Az egyik legkedveltebb tapéta, elsősorban kedvező ára és kezelhetősége miatt. Viszont alaposabb falsimítást igényel, mert a viszonylag vékony papírréteg nem takarja el a felületi hibákat. A papírtapéták lehetnek simák vagy nyomott mintásak. Súlyúk szerint könnyűek, középnehezek és nehezek.

 

 

 

Fűrészporos tapéta (rauhfaser)

 

Egy vagy kétrétegű változatban készül. Az utóbbi tartósabb, mert a szemcsék két papírréteg között vannak. Kedvező ára, egyszerű felhordása miatt kedvelt tapétatípus. Emellett többször is átfesthető, jól szellőzik és könnyen javítható. Többféle textúrával készül, de a közepes és a durvaszemcsés változata a legkeresettebb.

 

 

Vlies tapéta


Textilszálak és cellulóz keverékéből készül. Speciálisan habosított, nyomott mintás, vízálló és kismértékben hőszigetelő hatású. Mérettartó ezért a ragasztót nem a tapétára, hanem a falra kell felhordani. Igen strapabíró és kisebb repedések áthidalására alkalmas. Kismértékben gyúlékony és felhasználás közben is bőrbarát. További előnye még, hogy későbbi eltávolítása egyszerű, csak szárazon le kell húzni a falról.

 

 

Vinyltapéta

 

Alapanyaga műanyag, hordozója alapján papír-, vlies-, vagy textilhátoldalú. Igen változatos színben és mintázattal készül. Jól tisztítható, mosható és rendkívül strapabíró, ezért a lakás bármelyik helyiségében alkalmazható.

 

 


Textiltapéta


Felső rétege lehet pamut, len, gyapjú, vagy selyem. Hátoldala papír vagy vlies. Természetes színhatású, változatos szövésmintájú, nagy értékű tapéta.

 

 


Üvegszövet tapéta


Kellemes megjelenésű, természetes anyagból készült, hosszú élettartalmú, ütésálló, mérettartó, könnyen javítható tapéta. Lefestése után nem látszanak az összeillesztések. Fertőtlenítő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák egészségügyi intézményekben. Az üvegszövet tapéta felragasztásánál nem a tapétára, hanem a falra kell rövidszálú festőhengerrel felvinni a ragasztót.

 

 

 

Hőszigetelő tapéta


A hőszigetelő tapéta lakóhelyiségek beltéri szigetelésére szolgál. Vékony polisztirolból készül vastag papír hátoldallal, ezért tapétázási alapnak kitűnően alkalmas. Csökkenti a hidegérzet és energiatakarékos. Alukasírozott változata fűtőtestek mögé ragasztva visszaveri a termelt hőt, ezzel nagymértékben akadályozza annak falon keresztül történő távozását. Felvitelénél a  ragasztót nem a hőszigetelő tapétára, hanem a falra kell felhordani.

 

 

 

 

 

Folyékony tapéta


A Folyékony, más néven kenhető tapéta kizárólag természetes anyagokból (papír, pamut, textil, cellulóz) készül igen változatos színekben. Esztétikus megjelenésű, jó hő- és hangszigetelő tulajdonságú és elfedi a felület hajszálrepedéseit. Különböző adalékanyagok hozzáadásával elegáns megjelenése fokozható.


Egységcsomagokban kerül forgalomba, feldolgozási helyén csak langyos vízbe kell áztatni a gyártó által megadott arányban. 1o-15 perc pihentetés után lehet maréknyi adagokban felvinni a falra és tapétázóhengerrel, vagy PVC glettelővel elsimítani. Az eldolgozást több irányba kell végezni mindaddig, amíg el nem éri a megfelelő rétegvastagságot.


A feldolgozott folyékony tapéta száradási ideje hőmérséklettől függően egy-két nap. A kész felületen keletkező sérülések könnyen javíthatók, ezért ajánlatos a maradék, bekevert anyagot egy ideig lefóliázva hűtőben tárolni. Ugyanakkor a be nem áztatott anyag száraz helyen évekig is eláll. A folyékony tapéta alkalmazása nem éppen olcsó mulatság, de kitűnő hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően az ára hamar megtérül az alacsonyabbá váló fűtési díjaknak köszönhetően.

 

 

Képtapéta (poszter)

 

A poszter grafika, vagy fénykép után készül és több egymás mellé illesztett részből áll össze. Nagy választékban és több méretben kapható. Felragasztása előtt ajánlatos a részleteket egymás mellé helyezve megbizonyosodni arról, hogy az egyes részletek között nincsenek e színeltérések.Egy jól kiválasztott óriásposzter nagyon kellemessé varázsolhat egy helyiséget.   Kaphat ajtóméretű poszter is, amit egybe, illesztés nélkül lehet felragasztani.

 

 

 

 

Öntapadós tapéta,

Az öntapadós tapéta  hátoldala ragasztóréteggel van ellátva, melyet szilikonpapír véd az összeragadástól. A kereskedelemben 15, 67.5, és 90 cm hosszúságban 45 cm szélességben és igen nagy választékban bőr-, fa-, márvány-, csempe-, tégla-, terméskő-, csempeutánzatú, velúr, üveg, krétával írható, fémes hatású és szinte minden színben kapható. Gyártanak már ajtóméretű 90x210 cm-es tapétát, melyek előnye, hogy illesztésmentesen, egybe lehet felragasztani.


Léteznek még üvegfelületre ragasztható betörésbiztos fóliák is, melyek törés esetén megakadályozzák az üvegfelület szilánkosra törését. Az árnyékoló és hővédő fóliák ugyanakkor kellemes árnyékot is biztosítanak és elnyelik az UV sugárzást.  
Öntapadós tapétával fel lehet dobni a lakás bármelyik részét, a nappalit, a konyhát, a gyerekszobát, de még a fürdőszobát is. Az öntapadós tapéta felragasztása nem könnyű feladat, mert nem megfelelő illesztés esetén csúsztatással már nem korrigálható.


A nem nedvszívó felületről (csempe, üveg, lakkozott felület)  visszahúzva az erős tapadás miatt megnyúlhat a fólia, sőt el is szakadhat. Nedvszívó felületről, (papír, karton) pedig feltépheti annak a felszínét, ezzel erősen csökkentve a fólia visszaragaszthatási esélyét.Éppen ezért a nagyobb felületek leragasztásához ajánlott segítséget igénybe venni.A méretre vágott lap felső széléről el kell távolítani egy keskeny sávban a szilikonpapírt és végig feszesen tartva kell a ragasztandó felületet megközelíteni. A megfelelő helyen előszőr a lap felső szélét kell a felületre nyomni, majd középről a szélek felé simítani.  Kis szakaszokban a védőpapírt lehúzva lehet folyamatosan lefelé haladva  folytatni a kasírozást. A szétcsúszás elkerülése végett, főleg kültérben és magasabb hőmérsékletű helyeken  tanácsos a széleket kissé egymásra ragasztani.


A kasírozást vékony műanyagsimítóval, ronggyal, filcdarabbal, de mindenképp puha anyaggal kell végezni. A felesleget sniccerrel lehet eltávolítani.  A hajlatok ragasztása előtt érdemes hajszárítóval fellágyítani az odakerülő fóliát, így az sokkal idomíthatóbb lesz. Természetesen óvakodni kell a túlhevítéstől. Az üvegtapéta kellemes mintát, esetleg színt ad az üvegfelületnek, ugyanakkor megvéd a kiváncsiskodó szemektől is.


Üvegtapéta, vagy fólia felragasztása előtt célszerű enyhén mosószeres vízzel bespriccelni a ragasztandó felületet, esetleg a tapéta hátoldalát is, így a fólia csusztathatóvá válik. Ha netán a  felragasztásnál pár helyen buborék keletkezik nem kell megijedni, csak ki kell azt szúrni és a  levegőt ki kell préselni.

 

 

 

Bordűr (szegőtapéta)

A bordűr felragasztása a tapétázás befejező része. Vízszintes választóvonalat képez eltérő tapétaminták között, de nyílászárók, mennyezetek, falak keretezésére is kiválóan alkalmas. A bordűr festett falfelületek díszítésére is használható.
Közvetlenül a tapétára ragasztani az erre a célra kifejlesztett metylan bordűrragasztóval ajánlott. Az erősen nyomottmintás tapéták esetén  viszont a bordűrt közvetlenül a falra kell ragasztani. Kicsapással ki kell jelölni a helyét és csak addig kell  ragasztani a faltapétát. Majd a bordűr felhelyezése után lehet a lábazati részt tapétázni. A már letapétázott falra utólagosan is fel lehet ragasztani a bordűrt, csak előtte szép egyenesen ki kell vágni a helyét

 

A felsoroltakon kívül léteznek még egyéb különleges falburkolók. Alapanyaguk lehet bőr, műbőr, velúr, bambusz, fémszövet, parafa selyem stb. Tűzálló anyagból is készül tapéta.

 

 

A Tapétázás szerszámai.

 

 

FestékABC

vödör
12 L
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

FestékABC

kenőkefe
70x170
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

FestékABC

simítókefe
235x65
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

 

 

 

FestékABC

olló
29cm
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

FestékABC

spatulya
20-60cm
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

FestékABC

kicsapó
30m
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

 

 

FestékABC

simító
300x26mm
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

FestékABC

táska
bőr
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

FestékABC

tüskés henger
50-100cm
Kiszerelés: db
_ Ft

Bővebben

 


 

Tapétaragasztók, segédanyagok

A tapéta megvételénél figyelmesen olvassa el, hogy a gyártó a tapéta felvitelére milyen ragasztót ajánl. A ragasztó dobozán fel van tüntetve a különböző tapétákhoz ajánlott keverési arány. Nagyon fontos azt betartani, mert túlhígítás esetén nem lesz megfelelő a tapadás és a tapéta leválhat a falról.A túl sűrű ragasztó használata sem jó, főleg  a vinyl tapétánál, mert a túl lassú száradása foltosodást okozhat. A por alakú ragasztót, vagy koncentrátumot lassan fokozatosan kell a folyamatosan kevergetett vízbe adagolni, különben a kész ragasztó csomós lesz és akkor  muszáj lesz azt átszűrni kidobásra szánt nylonharisnyán, vagyritkaszövésű vászonanyagon.

 

Makulatúra (alaptapéta) többféle vastagságban és szélességben kapható. Alkalmazása csak az üvegszövet és vliestapéta alkalmazása esetén hagyható el. A teljes falfelület leragasztása elengedhetetlen az olyan tapéták alkalmazása előtt, amelyekben száradáskor nagy a feszítőerő. Ügyelni kell arra, hogy a makulatúra és a tapéta szélei ne kerüljenek egymás fölé, mert száradáskor a szélek könnyen felnyílhatnak. Létezik poralakú folyékony makulatúra is, ami a szükséges vízmennyiséggel keverve kefével, vagy rozsdamentes glettelővel hordható fel. A folyékony makulatúra előnye, hogy nem kell szabdosni, nincsenek illesztések és gyorsan felhordható. Alkalmazása erősen tagolt felületen kimondottan előnyös.