A lakásban

Szövetutánzat készítése

2013.02.18.
 Szövetutánzat készítése
Ennek a díszítőtechnikának az alkalmazása nem túl egyszerű és eléggé időigényes, de a végeredménye igen hatásos. Bárki képes megcsinálni, ha van egy kis türelme, kézügyessége, és elegendő ideje.

 

Ennek a díszítőtechnikának az alkalmazása nem túl egyszerű és eléggé időigényes, de a végeredménye igen hatásos. Bárki képes megcsinálni, ha van egy kis türelme, kézügyessége, és elegendő ideje.        
A kivitelezéséhez két színre van szükség, egy alapszínre és egy fallazúr színre. Természetesen itt is fontos követelmény, hogy a színek összhangba legyenek egymással.  Az is fontos, hogy az alapozófesték szívóhatása minimális legyen, különben nem lehet a fallazúrt szép egyenletesen eldolgozni.

A legtökéletesebb alapot latexfestékkel lehet elérni. De lehet egy diszperziós festékkel alapozott felület szívóhatását is csökkenteni, ha az falfénnyel, vagy hígított falalapozóval van lekezelve. Vagy  lazúrozás előtt nedves ronggyal át kell törölni  a falfelületet.

 

 

Az alapréteg felhordása és száradása után ki kell jelölni a fal felső szélén körbe a szövetsávok szélességét.
A sávszélességet a szoba méretéhez célszerű igazítani. Nagyméretű szoba esetén lehet az szélesebb, viszont egy kisebb szobában a keskenyebb sáv jobban mutat.

A függőleges csíkokat függőzéssel és kicsapással lehet megkapni, de lábazatnál megteszi egy vízmérték is. Kicsapót pár száz forintért be lehet szerezni, de újságpapír égetésével nyert koromba oda-vissza áthúzott vékony spárga is megteszi.          
A kicsapás mentén minden második sáv jobb és baloldali szélét le kell ragasztani.

A tévedés elkerülése végett célszerű a  „pihenősávokat”  ragasztószalaggal megjelölni. A maszkoláshoz a tesa sensitive szalagot ajánljuk, mert gyenge tapadóerejének köszönhetően eltávolításakor nem tépi fel az alapot. A fallazúrt rövidszőrű festőhengerrel, bőségesen kell felvinni  egy teljes sávra, majd közvetlenül utána hosszúszőrű ecsettel, vagy lapos símítókefével mintázni.

 

  

A mintázás tulajdonképpen hosszanti  és keresztirányú csíkozást jelent. Először fentről lefelé kell húzni az ecsetet vagy kefével erősen megdöntve, egyhuzamban, majd vízszintesen a felületet alig érintve. Szebb lesz a végeredmény, ha a vízszintes csíkozás másnap van elvégezve újbóli lazúrozás után. A mintázás után azonnal el kell távolítani óvatosan a maszkolószalagot. Másnap a megmintázott sávok széleinek leragasztása után a közbülső sávokat is meg lehet mintázni, majd a maszkolószalagot eltávolítani.

  

Mélyebb színű, határozott varrásutánzatot lehet úgy kapni, ha lazúrozáskor a szélek kismértékben fedik egymást. Ezt úgy lehet elérni, ha a maszkolószalag a közbülső sávok mintázása előtt a kész sávok szélétől kicsit beljebb (2-3 mm) vannak felragasztva, így ott kétszer van lazúrozva.  A szalag eltávolítása után az árnyékhatás miatt úgy fog tűnni, mintha  a fal szövetcsíkokkal lenne kárpitozva.

 

 A megfelelő alap- és fedőszín kiválasztásával és egy speciális acélhenger segítségével élethű farmerszövet utánzat készíthető.  (Az acélhenger nálunk kölcsönözhető) A szövetutánzat lábazatként, a fal színétől díszítőelemmel elválasztva is igen látványos.