A lakásban

Sávos fal készítése

2013.02.18.
Sávos fal készítése
Egy helyiség magasságát sávos festéssel lehet a legegyszerűbben növelni, vagy csökkenteni. A sávok szélességét a helyiség méretéhez célszerű igazítani. Egy nagyméretű szobánál azok lehetnek szélesebbek, de egy kisméretűnél keskenyebbek mutatnak jobban.

 

Egy helyiség magasságát sávos festéssel lehet a legegyszerűbben növelni, vagy csökkenteni. A sávok szélességét a helyiség méretéhez célszerű igazítani.
Egy nagyméretű szobánál azok lehetnek szélesebbek, de egy kisméretűnél keskenyebbek mutatnak jobban.  Sávos festésnél először a teljes falfelületet le kell alapozni.
Nagyon fontos, hogy az alap stabil legyen a sok maszkolás miatt, ezért nem szabad sajnálni a pénzt egy jó minőségű latexfestékre.

Az alap száradása után a fal felső szélén ki kell jelölni körbe a sávszélességeket, majd ki kell függőzni  és kicsapni. A vonalak mentén, azoktól egy icipicit kijjebb minden második sáv jobb és baloldalát le kell ragasztani, majd a kicsapást le kell porolni.      

Maszkoláshoz ajánlott a Tesa sensitive szalag, mert az eltávolításakor nem szedi fel az alapot. Célszerű a mennyezet szélét és a padlószegélyt is leragasztani.
A tévedés elkerülée végett érdemes a nem festendő sávokat maszkoló szalaggal megjelölni. (Mappa:3 sávos fal)    A sávokat rövidszőrű festőhengerrel ajánlott festeni, figyelve arra, hogy ne kerüljön festék a takaráson túlra. A színek kiválasztásánál ügyelni kell a színek összhangjára.

Kellemes damaszt hatás érhető el a kiválasztott szín matt és selyemfényű változatának felhasználásával. Például ha matt festékkel van alapozva és a rákerülő minden második sáv pedig az alapszín selyemfényű változatával.
Érdekes eredmény érhető el akkor  is, ha az alapozás rövidszőrű hengerrel történik, a sávok pedig hosszúszőrűvel, vagy ha a  sávokra struktúrfesték kerül. A festőszalagot ajánlatos a festés befejeztével azonnal , óvatosan eltávolítani. Egy kis fantáziával még számtalan verzió valósítható meg.