A lakásban

Salétromos falak kezelése.

Salétromos falak kezelése.
Nedves fal - allergia, asztma, reuma :összefügghet? A falak vizesedésének oka a talajból felszálló nedvességet a fal porózussága miatt felszívja, akár 1,5 méteres magasságban, ezzel dohossá, nedvessé téve a lakás levegőjét, esztétikai szempontból is rontva a lakás minőségét és esetenként ízületi, reumás, légúti illetve allergiás panaszokat okozva a lakásban élőknek. A nedves fal jó hővezető képességgel rendelkezik ezért a ház fűtésszámláját is megnöveli. Kísérletek bizonyítják, hogy 1% nedvesedés a falban 5%-os hővezető képesség növekedést jelent. Lakásfelújítás előtt érdemes átgondolni szükséges -e a falszigetelés felújítása is, hiszen az eddigiek alapján számos problémát elkerülhetünk a segítségével, sőt hosszú távon jelentős energia megtakarítást érhetünk el egy kiváló akár utólagosan létrehozott falszigeteléssel. Az évenkénti szobafestéssel csak elodázza a problémát, hiszen a kiváltó ok a nedves salétromos a fal nem szűnik meg. Tehát a falat utólagosan szigetelni az átnedvesedett, gombás vakolatot pedig cserélni kell.

 

Salétromos falak kezelése

 

 

 

 

A salétrom megjelenését a hiányzó, vagy sérült alsó vízszigetelés okozza.  A víz a talajban jelenlévő sókat feloldja és felszivárog velük a falazat alsó részébe. Ott azután a víz elpárolog, de az ásványi sók salétrom formájában megmaradnak. A folyamatos szivárgás következtében a vakolat tönkremegy és leválik. Károsodik a tégla, a beton, vagy a terméskő. De nem csak a falszerkezet károsodik, hanem a beltéri faszerkezetek és a bútorok is. A problémát fokozhatja a rossz klíma és az elégtelen fűtés is.  A salétrom tartós jelenléte kellemetlen, dohos szagot áraszt és az emberi  szervezetre is károsan hat. Reumás fájdalom, asztma, allergia, tüdőgyulladás, ízületi fájdalom alakulhat ki, ezért sürgősen meg kell szabadulni tőle. A legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb módszer a kritikus részek salétromeltávolítóval történő kezelése.

 

 

 

Ilyenkor a lekívánkozó részeket mechanikusan el kell távolítani,

 

 

BarkácsABCLehetőleg egy erős szőrű kefével (gyökérkefe) el kell távolítani a hámló réteget a fal felületéről. Bizonyos esetekben spaklival vagy vésővel célszerű ezt a munkafolyamatot elvégezni, sok esetben a tégláig le kell verni a vakolatot.

 

 

 

 

majd a szert fel kell spriccelni, vagy ecsettel felkenni.

 

BarkácsABCAmennyiben nagyon elterjedt már a salétrom a falban, célszerű a spriccelés helyett egy kefével vastagon felhordani a salétromeltávolító vegyszert.

 

 Öt-tíz perc eltelte után, ha szükséges a vegyszeres kezelést meg kell ismételni. Ezután a maradványokat alaposan le kell mosni. Száradás után lehet a sérült falat rendbe hozni.

 

A szer irritálja a szemet és a bőrt, ezért a munkavégzés alatt használjon gumikesztyűt és védőszemüveget!

 

A savakra érzékeny felületeket takarással védje.  Ameddig a vizesedés nincs megszüntetve, addig a salétrom sajnos idővel újra megjelenhet. Az utólagos vegyi falszigetelés (INJEKTÁLÁS) vízszintes védőréteget képezve megakadályozza a víz felszivárgását a falazatba.

 

 

Fúrjunk kb. 10-12cm távolságra lukakat a falba természetesen teljes szélességébe, saroktól sarokig. A mélységét és a távolságát mindig az adott helyszíni probléma határozza meg. Azt a nedvességmérést végző szakember által mért adatok alapján kell mérlegelni.

 

 

 

Az injektáló anyagot ezután kell befecskendezni a furatokba. Furatoknak megfelelően tisztának kell lennie.

 

 

Üreges falak:

Üreges falak esetén a kivitelezés vagy egy oldalról egy menetben, vagy mindkét oldalról külön-külön történik.

Egy oldalról történő kivitelezés esetén fúrjuk át teljesen a habarcshézagot, és fúrjunk tovább a második

rétegbe is, amennyiben a falazati üreg kisebb, min t 40 mm. A SikaMur®-InjectoCream-100 viszkozitása lehetővé

teszi az egy oldalról történő munkavégzést. Mindig vizsgáljuk meg, hogy a lyuk tiszta legyen. Ha a munkavégzés külön oldalról történik, akkor úgy kezeljük, mintha az önálló fal lenne.

 

 

 

 

 

A következő megoldás ugyan költségesebb a fent említett ideiglenes védelmet nyújtó eljárásoknál,  de tökéletes   védelmet nyújt a salétromosodás ellen.

Az utólagos  falszigetelési technológiák csúcsa a falfűrészelés.  Ilyenkor a kifűrészelt fugarétegbe koracél lemezt sajtolnak be, amely egy áthatolhatatlan védőréteget  képezve, örök időkre megakadályozza a talajvíz felszivárgását  a falazatba.

(Többet: szigeteles@izometal2000.hu)