A lakásban

Sablonálás (stencilezés)

2012.09.25.
Sablonálás (stencilezés)
A sablonozás olyan dekorációs technika, amit mindenki könnyen el tud sajátítani. A növény- mintás bordűrök mindig szépek, de itt mi a dekoráció valami színpompásabb, freskószerűbb megközelítését keressük. A növényi motívumok, mint pl: a levelek, virágok és ágak asszimetrikusan helyezkedhetnek el a falon, akár a valódi nagyságuknál nagyobbak, akár egy folytatólagos tapétaszerű mintázatot szeretnénk alkotni velük. A bordűrnek szánt minták futhatnak a függönyözés vonalában, egy ajtó körül, vagy használhatjuk azokat egy falfelület kettéválasztására is.

 

 

Sablonálás (Stencilezés)

Faldekorálásnál, sablonok segítségével azonos méretű díszítőminták készíthetők. Tulajdonképpen sorozatban lehet velük a lakás bármelyik helyiségében különféle mintát: mesefigurát, hírességet, gyümölcsöt, bordűrt, sarokelemet, stb. megjeleníteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nemcsak falfelületek díszítéséra alkalmasak, hanem különféle tárgyakat is fel lehet dobni velük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Használata nem igényel különösebb szakmai tudást, inkább csak egy kis türelmet. A sablonok korábban kisipari szinten, egyenként kivágva készültek impregnált papírból, de ma már tömegesen kerülnek le a gyártószalagról különböző méretben és anyagból.

 

Nagyméretű sablonnal külön-külön, vagy egymással kombinálva egész falfelületet meg lehet mintázni. Sablonálás előtt ki kell jelölni a falon a minták helyét.  Egy pár, szétszórt minta esetén pár pötty segítségével is ki lehet jelölni, de több egymás mellé kerülő mintánál ajánlatos pontos függőleges és vízszintes méréssel meghatározni a helyüket. Többszínű mintáknál ügyelni kell a színek összhangjára. Gyöngyházfényű festék alkalmazásával nagyon kellemes eredmény érhető el.  A sablont több helyen maszkolószalaggal kell a falra rögzíteni.

 

 

 

Ragasztóspray alaklmazásával a sablon tapadása a felületen tökéletes, így elkerülhető a festék sablon mögé folyása.

 

 

A ragasztóspray előnye még az is, hogy a vele kezelt sablon többször áthelyezhető. A mintázófestéket szivaccsal, vagy sablonecsettel kell óvatos tupfolgatással felvinni a sablonra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyobb méretű sablonra kisméretű festőhengerrel is fel lehet vinni az anyagot, óvatosan a felületre nyomva oda-vissza hengergetéssel.

 

 

Mintázni flakonos festékszóróval is lehet, azonban ekkor gondoskodni kell a megfelelő védőtakarásról és kerülni kell a túladagolást. A sablon eltávolításakor észlelt esetleges megfolyásokat az alapszínnel ki lehet javítani.  A munka befejeztével azonnal el kell mosni a sablont és a szerszámokat.