A lakásban

Pácolás

2013.02.16.
Pácolás
Ha egy faszerkezetnek, vagy esetleg régi, kopott festékétől megszabadított bútorának szeretne valamilyen színt adni úgy, hogy annak erezete látható maradjon a pácolás, a lakkozás, a lazúrfestés, vagy pedig a bútorolajjal történő kezelés közül választhat.

 

A pácok natúr fatárgyak színezésére alkalmasak. Többféle színben és vizes, szeszes illetve por alakban kaphatóak. Az egyes színek egymással keverhetőek. A vizes pác előnye, hogy mélyen behatol a felületbe, vízzel hígítható és nem tűzveszélyes. Hátránya, hogy felhúzza a fa rostjait és gyors beszívódása miatt nehéz egyenletesen felhordani.
A szeszes pác elsősorban javításokhoz, régi bútorok felújításához ajánlott. Azonban egy értékes bútor restaurálása igen összetett feladat, hozzá nem értőnek nem ajánlatos belefogni, mert a szakszerűtlen munka helyrehozhatatlan károkat okozhat. Ahhoz hívjon inkább referenciákkal rendelkező szakembert. Pácolás előtt a fafelületet közepes finomságú 80-100-as csiszolópapírral szálirányba simára kell csiszolni, majd portalanítani.    
De nemcsak a szennyeződéseket kell csiszolással eltávolítani, hanem az esetleges bemaródásokt is különben azok pácoláskor csúnyán meglátszanak. Az esetleges hibákat folyékony fával lehet kijavítani. A folyékony fa színe hasonló legyen a pácolandó fa színéhez.   Vizes pác alkalmazása esetén a fafelületet először nedves szivaccsal be kell nedvesíteni, melynek hatására a fa rostjai megduzzadnak, a felület érdessé válik, ezért száradás után elengedhetetlen a felület átcsiszolása.

A csiszolást most már finomabb szemcsézetű, 120-150-es finomságú csiszolópapírral kell végezni. Portalanítás után következhet a pácolás.  A pácot felhasználás előtt alaposan fel kell keverni és bőségesen, megállás nélkül kell feldolgozni, először szálirányba, majd keresztbe és ismét szálirányba  
A felesleget nem szöszölős ronggyal le kell törölni.  Kerülni kell az átfedéseket, megfolyásokat, spriccelődéseket különben ott a fafelület sötétebb lesz. Kihagyások sem lehetnek, mert az utólagos belejavítás csúnyán meglátszik.

Ha kétszer pácol, a második réteget az első réteg felhordása után 5-10 perc elteltével kell felvinni, mielőtt az első réteg megszáradna.  Függőleges felületen lentről felfelé kell haladni. A pác felhordása történhet ecsettel, rongygombóccal, vagy szivaccsal.    
Kerülje a fémhüvelyes ecset és fém tárolóedény  használatát, mert azok elszínezhetik a pácot. Hogy milyen szín keletkezik, függ a fa típusától, a pác töménységétől és a rétegek számától. A megfelelő szín próbafestéssel alakítható ki.
Teljes száradás után a pácolt fafelületet lakozza le színtelen lakkal, úgy  a pác színe változatlan marad, ugyanakkor a felület tisztántarthatóbbá válik.