A lakásban

Mintázás szivaccsal

2013.02.18.
Mintázás szivaccsal
Talán ez, a mosdó-, vagy tengeri szivaccsal végezhető, finom, foltos hatást nyújtó mintázás a leggazdaságosabb és legkönnyebben elsajátítható díszítőtechnika.

 Talán ez, a mosdó-, vagy tengeriszivaccsal végezhető finom, foltos hatást nyújtó mintázás a leggazdaságosabb és legkönnyebben elsajátítható díszítőtechnika. Mint minden díszítőfestésnél, itt is érvényes az a szabály, hogy  a kiválasztott színek legyenek összhangban egymással és környezetükkel.

 

 

 

 

Kétféle módon lehet szivacsolni, ráhordásos és visszaszedéses technikával. A ráhordásos módszernél   nem muszály drága latexfestékkel alapozni, megfelel egy szerényebb minőségű diszperziós festék is. Ezt a technikát fűrészporos és üvegtapétán is könnyű alkalmazni. A szivacsot használat előtt be kell nedvesíteni, majd alaposan ki kell kicsavarni.


A sarkok és nehezen hozzáférhető helyek mitázását a szivacsból levágott kis darabbal kell végeznivágni. Ezután a szivacs legszebb mintázatú részét óvatosan a mintázófestékbe kell mártani, majd az edény szélén a felesleget le kell húzni. Miután még így is maradt benne felesleg, először egy kartonpapírhoz kell nyomkodni és csak utána szabad megkezdeni óvatosan a mintázást.Kétféle képpen lehet felvinni a fallazúrt, körkörös mozdulatokkal  „maszatolva”, vagy tupfolgatva. Hogy ne legyen a falon unalmasan egyforma a minta, a tupfolgatást a csukló jobbra-balra mozgatásával ajánlatos végezni. Munkaközben célszerű vissza-vissza nézni, hogy nem kell e valahol belejavítani. Kellemes damasztos hatás érhető el akkor, ha az alap és a mintázófesték eltérő fényességi fokozatú.  


A hatás úgy is fokozható, ha két, vagy három szín van a felületre felszivacsolva. A mintázás megkezdése előtt ajánlatos próbaszivacsolást végezni. A visszaszedéses módszernél az alapra felhengerelt fallazúrt kell a szivaccsal visszaszedni. Ez azonban körülményesebb művelet, ezért kezdő „piktor” számára nem ajánlott.

 

 

 

FestékABC

Kreatív szivacs
Pehely
Kiszerelés: db
1.314 Ft

Bővebben

FestékABC

Kreatív szivacs
Szerkezet
Kiszerelés: db
1.314 Ft

Bővebben

FestékABC

Kreatív szivacs
természetes
Kiszerelés: db
1.314 Ft

Bővebben