A lakásban

Márványutánzat készítése

2013.02.18.
Márványutánzat készítése
Az igazi márvány igen elegáns megjelenésű, de meglehetősen drága burkolóanyag, ezért beépítése nem mindenki számára elérhető. Kiváltására fejlesztették ki a műmárvány spatulyázó glettanyagot. Ez a dekorációs kenhető anyag speciális technikával feldolgozva nem ad ugyan olyan sima, kemény, vízálló bevonatot mint a márványlap, viszont jóval szerényebb áron készíthető el.

Az igazi márvány igen elegáns megjelenésű, de meglehetősen drága burkolóanyag, ezért beépítése nem mindenki számára elérhető. Kiváltására fejlesztették ki a műmárvány spatulyázó glettanyagot. Ez a dekorációs kenhető anyag speciális technikával feldolgozva nem ad ugyan olyan sima, kemény, vízálló bevonatot mint a márványlap, viszont jóval szerényebb áron készíthető el.A műmárvány feldolgozásra kész, áttetsző-fehér diszperziós alapú dekorációs glettanyag. Dörzsálló, színezhető és környezetkímélő. Tipikus mintázata a felületre foltokban felvitt több réteg átfedésével alakítható ki.

 


Felhordásnál az alapfelületnek száraznak és hordképesnek kell lennie. A felület szívóhatását szükség szerint mélyalapozóval lehet csökkenteni. Az alapglettelést nem muszály a drágább dekorglettel végezni, megteszi egy olcsóbb glettgipsz is.A glettelést száradás után finom csiszolópapírral át kell csiszolni, majd szükség esetén ismét alapozni. Az így előkészített felületet már a  márványglettel kell egy, vagy két rétegben átglettelni. Száradás után igen finom csiszolás következik. A keletkezett finom port nedves ronggyal kell eltávolítani a falfelületről.Ezután következik a folttapaszolás rozsdamentes spaklival, vagy kisméretű rozsdamentes lekerekített sarkú (velencei) glettelőkanállal. A folttapaszolást folyamatosan, több vékony rétegben kell végezni, lehetőleg kantnimentesen. A bevonat mintázata a felhordott rétegek számától függ.

 

Az utolsó réteg szikkadása (nem száradása!) után lehet a fényesítést megkezdeni az említett rozsdamentes szerszámokkal. A fényesítést körkörös, csiszoló mozdulattal kell végezni, ügyelve arra, hogy a szerszám ne kapjon bele a felületbe. A fényesítéssel szép sima selyemfényű felület érhető el. Viaszemulziós utánkezeléssel, polírozással növelhető a felület ellenállóképessége, fényessége és határozottabbá válik műmárvány mintázata.