A lakásban

Lakkozás

2013.02.16.
Lakkozás
Ha egy faszerkezetnek, vagy esetleg régi, kopott festékétől megszabadított bútorának szeretne valamilyen színt adni úgy, hogy annak erezete látható maradjon a pácolás, a lakkozás, a lazúrfestés, vagy pedig a bútorolajjal történő kezelés közül választhat.

 

A fa igen fontos szerepet játszik a lakberendezésben. Megtalálható a ház majdnem minden helyiségében, lambéria, padló, bútor, vagy más berendezési tárgy formájában. De kültérben is gyakran alkalmazott építőanyag. Ahhoz, hogy a fa megőrizze eredeti színét, mintáját, de tisztíthatóbb és a vízzel szemben ellenállóbb legyen lakkozni kell. A színtelen lakkok vizes, alkid, nitró vagy poliuretán bázisúak, matt, selyemfényű és magasfényű kivitelben kaphatóak. A matt lakkokat csak beltérben, a selyemfényű és fényes lakkokat kültérben is lehet alkalmazni.

 


A Kiva színtelen lakkok óriási előnye,hogy vizes bázisúak és nagy választékban színezhetőek. Ha tehát egy megunt natúrfa bútor, vagy más fafelület felújításához színes lakkot választ, két legyet üt egy csapásra. Színesebbé, hangulatosabbá teszi környezetét, ugyanakkor a felület tisztántarthatóbbá válik. Nitrólakkot otthoni alkalmazásra nem ajánlunk, (kivéve a parkettaalapozást) mert gyors száradása miatt nem lehet szép felületet kialakítani, robbanásveszélyes, környezetre és egészségre káros anyagokat tartalmaz.

 


Beltérbe inkább vízbázisú lakkot válasszon, mert könnyebb vele dolgozni, gyorsan szárad, nem színezi el a fát és környezetbarát. Szintelen lakkok alkalmazását kültérben csak az árnyékosabb helyeken alkalmazzuk, mert a napsugárzásnak jobban kitett helyeken a lakk megrepedezik és alatta a faanyag beszürkül. Felújítani csak a tönkrement réteg teljes eltávolítása után lehetséges. Ilyen helyekre inkább vékonylazúrt válasszon.

 


A régi beszürkült, továbbá gombák által megtámadott fafelületek Oxid Fafelújító porral, vagy Biopin szürküléseltávolítóval egységesen kifehéríthetők és így azok szinte teljesen megújulnak. Még a festett és zománccal bevont faanyagok is visszanyerik természetes színüket. A Biopin szürküléseltávolító legtöbb fafajtánál alkalmazható, kivéve a juhart, cseresznyét és a szilfát.

 

 

 Lakkozás előtt a fafelületet szálirányba alaposan meg kell csiszolni, le kell porolni. Ha vannak gyantafolyások észter hígítóval le kell mosni, a kisebb lyukakat, repedéseket folyékony fával ki kell javítani, majd átcsiszolni. Ezután következhet az alapozás. Beltérben nem szükséges, elegendő az első réteget kb. 10%-ban hígítani, de kültéri alkalmazásnál elengedhetetlen. Az alapozó speciális faanyagvédőszer, amely mélyen beszívódik a faszerkezetbe és megelőző védelmet nyújt kékülés, gombásodás és rovarkártevők ellen.

 

 

 


Impregnáló alapozó még a lenolajkence és a félolaj is, de ezekből csak annyit szabad felhordani a felületre, amennyit az befogad. A felesleget még rászáradásuk előtt tiszta ronggyal le kell törölni. Az alapozó száradása után a felületet finoman csiszolja át, portalanítsa és kenje fel az első réteget. Az első lakkréteg megfelelő sűrűségét próbakenéssel állítsa be. Nem jó ha túl sűrű (ragad) a lakk, mert nem lehet egyenletesen eldolgozni és száradáskor beráncosodhat.

 

 

 Száradás után a felületet ismét finoman csiszolja át, majd  következhet a második réteg felhordása. A lakkot  hosszirányú felhordása után keresztirányba dolgozza el, majd ismét hosszirányba húzza ki. Vizes lakkot az erre a célra gyártott festőhengerrel és ecsettel célszerű felhordani. Kültérben, erős napsütésben ne doldozzon, mert a túl gyors száradás miatt nem lehet szépen eldolgozni a lakkot. A levegő páratartalma sem lehet magas, mert a túl lassú száradás fényvesztést okozhat. Ismét megemlítjük, hogy az időjárásnak erősen kitett részekre inkább enyhén színezett vékonylazúrt alkalmazzon.

 

 

 

Ha a lakkozni kívánt faszerkezet nincs kiszárítva megfelelően, felhasználás előtt nem volt  legalább két évig máglyában tárolva, vagy szárítókemencén átküldve, márpedig ez nálunk sajnos általában így van, a világ csodáját is felkenheti, a lakkozott felület idő előtt tönkremegy. A parkettalakkok a színtelen lakkoknál ellenállóbbak a kopással és a vízzel szemben. Vizes, oldószeres, egy- és kétkomponensű, változatban kaphatóak.  
A vizes lakkok ugyan drágábbak, de szagtalanok, kiadósabbak, nem színezik el a fát és nem igényelnek külön alapozót. Viszont az első réteg száradása után a víz hatására felérdesített felületet muszály alaposan átcsiszolni. A csiszolást óvatosan kell végezni, a lakkréteg túlzott elvékonyítása nélkül. Az oldószeres lakkok, főleg a kétkomponensűek előnye, hogy filmrétegük keményebbek, ezáltal a mechanikai hatásokkal szemben ellenállóbbak. A már lakkozott parketta felújításánál elegendő a kézicsiszolás, de ha nagymértékben sérült a felület, gépi csiszolással el kell távolítani a régi bevonatot.

 

 


Az esetleges hézagokat parkettafugázóval kell kitölteni, majd száradása után a felesleget lecsiszolni. Az oldószeres lakkok alkalmazásánál elengedhetetlen az alaplakkozás, mert elhagyása esetén főleg a bükk és a tölgy parketták besötétülnek, de nagyon. Nem egy esetben újra kellett csiszolni és lakkozni, mert ez az eset bekövetkezett. Festési, tapétázási munkálatokat parkettacsiszolást megelőzően kell elvégezni.

 

 

 

 


Csiszolás után, alapozás előtt alaposan porszívózza fel a parkettát. Az alapozóréteg száradása után finoman csiszolja át ismét a felületet és ismét porszívózzon.    
A lakkozást keskeny sávban a szélek bekenésével kezdje, majd az ajtó felé haladva rövidszőrű, oldószerálló festőhengerrel vagy széles ecsettel végezze.A lakkot vékony rétegben hordja fel, hogy az átkeményedés tökéletes legyen. Legalább két réteget hordjon fel. Lehetőleg szöszmentes zokniban dolgozzon és gondoskodjon a helyiség megfelelő szellőztetéséről. A készre lakkozott parkettára lehetőleg csak egy nap múlva lépjen és a szőnyeget, meg a bútorokat is ha teheti, csak minimum egy hét elteltével helyezze vissza, a helyükre, de akkor is csak óvatosan.A csónaklakk elsősorban tartósa fafelületek, (pl. csónakok), vagy más kül-és beltéri faszerkezetek lakkozására alkalmas. Poliészterből készült csónakok bevonására is megfelel. A Sadolin Yacht lakkal olyan felület hozható létre, amely igen jól ellenáll az időjárás okozta kopásnak, az UV sugárzásnak, a víznek, a tengervíznek is és a sós levegőnek. Alkalmas a hajók, és a csónakok összes  vízvonal feletti részére. Felhasználható még mindenféle kültéri fafelületre, ahol fokozottan szükség van az időjárás okozta kopással és a vízzel szembeni rendkívüli ellenálló képességre. A kellő alapossággal felhordott Yacht Lakk védőhatása különösen hosszú ideig tart, így a lakkozott felület csak ritkán igényel karbantartást. A  Kiva Supi szaunalakk beltéri, párás helyiségekben használható. Megvédi a fafelületeket a piszkolódástól és a nedvességtől. Kékpenész és penészgátló anyagot tartalmaz. A Szaunalakk  különösen alkalmas gőzös mosó-és öltözőhelyiségekbe falak és mennyezetek kezelésére. A Supi szaunaolaj félmatt, a Tikkurila Interior Lacquer színkártya szerint színezhető. Felhordható ecsettel, teddyhengerrel, vagy szórással.

A korábban bepenészesedett, beszürkült felületet Biopin szürküléseltávolítóval kell kezelni. A szaunapadokra inkább a Kiva Supi szaunaápoló olaj ajánlott.
Felújítása a kezelés után két évvel ajánlott. A Nostalgia faolaj nedvességtől és szennyeződéstől védő olaj. Beszívódik a fába, s a felületét puhává, szennyeződéstaszítóvá teszi. Alkalmas élelmiszerekkel érintkező kezeletlen fafelületekre, például munkafelületekre, vágódeszkákra, faedényekre stb. Gyerekjátékok kezelésére is kiválóan alkalmas. Felhordása ecsettel, vagy tiszta, nem szöszölős textilanyaggal célszerű.