A lakásban

Habosított díszítőelemek felrakása

2013.02.18.
Habosított díszítőelemek felrakása
A sarokdíszlécek a falak és a mennyezetek közé helyezve kellemes átmenetet képeznek az eltérő síkú és színű felületek között. Elfedik a kisebb vakolási hibákat és az épület mozgásából eredő repedéseket. l.

 


A sarokdíszlécek a falak és a mennyezetek közé helyezve kellemes átmenetet képeznek az eltérő síkú és színű felületek között. Elfedik a kisebb vakolási hibákat és az épület mozgásából eredő repedéseket.  A lábazati és padlószegélyek díszítőhatásukon kívül a különféle vezetékeket és réseket takarják el. Vannak olyan díszlécek, amelyek karnisok kulturált eltakarására alkalmasak.

 

A rejtett világítás céljára gyártott díszlécek felhasználásával diszkrét hangulat teremthető a különböző helyiségekben. A különböző méretű és mintájú mennyezetburkolók nemcsak feldobják a helyiséget, de el is fedik a kevésbé mutatós, repedezett felületeket. A fali díszlécek önállóan, vagy más díszítőelemmel (rozetta, sarokelem, polisztirol figura) kombinálva  kiválóan alkalmasak mennyezetek, vagy csupasz falfelületek díszítésére.

 

A poliuretán dekorációs gerendák összetévesztésig hasonlítanak a pácolt durván megmunkált öreg fagerendákra. Többféle színben és kiegészítővel készülnek.Könnyű súlyának köszönhetően szállításuk, leszabásuk és  felragasztásuk egyszerű, könnyen tisztíthatóak, nedvességállóak és a farontók nem szeretik. Elektromos vezetékek bujtatására is alkalmas.

 

Alkalmazásukkal igen kellemes, meleg hangulat teremthető a különböző helyiségekben. Az igen nagy választékban kapható rozetták csillárok köré ragasztva igen látványosak, ugyanakkor a falak díszítésére is felhasználhatóak. Beltéri díszlécek felrakása. A beltéri díszlécek többnyire 2 méteres szálakban kaphatóak, ezáltal könnyű a feldolgozásuk. A leggyakrabban alkalmazottak a sarok-, vagy holkerlécek. Oda, ahol a mennyezet és a falak derékszögben találkoznak keskenyebb díszléc is választható. Azonban a régi lakásokban a holker kisebb-nagyobb mértékben ívelt, ezért oda csak nagyobb méretű, azaz szélesebb díszléc felel meg.

 

Akkor tökéletes a választás, ha a felvinni kívánt díszléc ragasztási felületei túlérnek a hajlaton és az egyenes mennyezeti illetve fali felületre esnek. Többnyire ezt csak próbaillesztéssel lehet pontosan megállapítani, ezért ha mód van rá kérjen kölcsön a szaküzletben elvitelre mintakollekciót. A díszléc feldolgozására a következő szerszámokra, kellékekre van szükség: ceruza, csapózsinór, gérvágó, aprófogú fűrész, tapétavágó kés, kinyomópisztoly, kartusos díszlécragasztó, rongy, szivacs. Szükség lehet még rm. spaklira, vízmértékre, festőszalagra. Ha meg van minden, kezdődhet a munka.

 

A szoba sarkaiban a falakra és a mennyezetre mérje  ki  a díszléc széleit, majd csapózsinórral jelölje ki a falszegély illesztésének helyét. Ha egyedül van az egyik jelölőpontba verjen szöget, rögzítse rá a zsinór végét,majd a másik sarokban feszítse meg és csapjon ki. Ha ketten vannak egyszerűbb ez a művelet. Ehhez a segédvonalhoz kell majd illeszteni a léc alsó szélét, így az biztosan egyenesen fog futni. Hogy a ragasztásnál ne érje meglepetés, végezzen  előtte próbaillesztést, főleg a régi lakásoknál, ahol a fal és a mennyezet találkozása homorú.


 

 előkészület

válogassuk ki az összes szerszámot, melyekre szükség lehet a munka elvégzéséhez..

 

BarkácsABC

 

 

 

 

Egy díszléc felhelyezésével győződjön meg róla, hogy a hajlat párhuzamosan fut e a segédvonallal, nincs e benne vakolási egyenetlenség. Ha szükséges inkább kerüljön kicsivel lejjebb a segédvonal, mert a díszléc felragasztása után így keletkező hézag utólag ragasztóval kitölthető, viszont ha nem így cselekszik, a felragasztott díszléc követi az eltéréseket és girbegörbe lesz. A díszléc leszabását és felragasztását az egyik belső saroknál kell kezdeni. A leszabást a gérvágón a megfelelő 45 fokos átlón kell végezni úgy, hogy a léc mennyezetre kerülő széle a gérvágó aljára kerüljön, a falra kerülő pedig a gérvágó oldalára. Hogy ne kelljen a leszabott díszlécet a helyreillesztésnél feszegetni, a hosszát vegye inkább egy-két milliméterrel rövidebbre. 
A fűrészelést rövid oda vissza mozgatással végezze, és közben tartsa a díszlécet alaposan leszorítva. Külső sarkok, kiugrók leszabásánál a gérvágón az előzőre ellentétes irányú átlót kell használni. Vegye figyelembe, hogy itt a belső sarkokhoz lefűrészelt díszléc leeső részével gérvágás nélkül folytathatja a munkát.

 

Sarokdíszek alkalmazása estén először azokat kell felhelyezni és utána lehet beszabni az egyenes elemeket. A leszabásnál keletkezett sorját finom csiszolópapírral, a nagyobb felesleges részeket tapétavágó késsel kell eltávolítani. Ezután lehet kinyomópisztollyal a ragasztási felületekre és a végekre egyenletesen felvinni a ragasztót, majd a segédvonal figyelembevételével a helyükre ragasztani.Ha kell, rövid ideig még mód van a léc kismértékű helyzetváltoztatására.

 

Szélesebb, nehezebb sarokléceket a lecsúszás veszélye miatt célszerű apró szögekkel rögzíteni. Azokat kb. 50 centinként, az alsó szél mentén kell óvatosan beütni és száradásig otthagyni. A széleken és az összeeresztéseknél keletkezett hézagokat ragasztóval kell kitölteni. A kitüremkedő ragasztót ujjal el kell húzni, majd nedves szivaccsal el kell mosni. A mester díszlécragasztó száraz állapotban csiszolható, ezért a visszamaradt kantnikat, pacnikat óvatosan le kell csiszolni. Ezután kerülhet sor a díszléc festésére. A polisztirol lécek csak vízbázisú anyaggal, viszont a poliuretánból készültek oldószeres festékkel is  festhetőkek. Ha a díszléc eltérő színű mennyezet és fal készre festése után kerül fel, a festést lassan, óvatosan, megfolyás mentesen kell végezni. Ha nem érzi ehhez elég ügyesnek magát, festés előtt inkább ragassza le a széleket Tesa sensitive szalaggal. A festékből tegyen el egy keveset javítási célra, mert előfordulhat, hogy idővel az összetoldásoknál repedések jelennek meg. Ez akkor fordulhat elő, ha a felragasztott díszléc, legyártása után nem volt kellő ideig pihentetve.

 

 

 

 

 

 

 

 

BarkácsABCszögek kimérése

szögmérő segítségével mérje meg a sarokszöget.

 

 

 

 

 

 

BarkácsABCSzög másolása

Helyezze a szögmérőt a VARIO gérvágó aljára. Mérje meg acélvonalzó segítségével a két szárvég közti távolságot és ezt felezze meg. állítsa a fűrészmegvezetést erre a felezett értékre.

Megjegyzés:  Ez a vágási technika mind külső, mind pedig belső sarkok esetén alkalmazható.

 

BarkácsABC
 

 

 

 

 

 

BarkácsABCmérés

jelölje meg a profil magasságát (szármagasság)

 

 

 

 

 

 

BarkácsABCkijelölés

Csapózsinór segítségével jelölje ki a falakon a profilmagasságot (szármagasság)

 

Figyelem: a díszítőprofil a következőképpen helyezkedik el a gérvágóban: a mennyezetekre kerülő felületet a gérvágó vízszintes lapjára helyezzük, a falra kerülő felületet a gérvágó függőleges oldalára kerül.

 

 

 

 

 

 

BarkácsABCFigyelem: a díszítőprofil a következőképpen helyezkedik el a gérvágóban: a mennyezetekre kerülő felületet a gérvágó vízszintes lapjára helyezzük, a falra kerülő felületet a gérvágó függőleges oldalára kerül.

 

 

 

 

 

 

BarkácsABCA baloldali díszítőprofil sarokelemek fűrészelése.

 

 

 

 

 

 

BarkácsABC

 

A jobboldali díszítőprofil sarokelemek fűrészelése.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BarkácsABC

Mielőtt felhordaná az ADEFIX P5-ragasztót, a vágási felületeket tisztítsa meg a fűrészportól. A vágási élek finom csiszolópapírral enyhén csiszolja meg és ellenőrizze az illeszkedés pontosságát. A ragasztó felvihető kinyomópisztollyal vagy simítólapát segítségével. 

 

 

BarkácsABCMielőtt felhordaná az ADEFIX P5-ragasztót, a vágási felületeket tisztítsa meg a fűrészportól. A vágási élek finom csiszolópapírral enyhén csiszolja meg és ellenőrizze az illeszkedés pontosságát. A ragasztó felvihető kinyomópisztollyal vagy simítólapát segítségével.

 

 

BarkácsABC


Helyezze fel és nyomja rá a díszítőidomot. Eközben kérjük figyeljen a csapózsinór által kijelölt vonalra.

 

 

BarkácsABCFONTOS:

Bizonyos díszítőelemek felhelyezése közben facsapokat is használhat. A csapokat és az illesztéseket is min. 2-3mm vastagságban ragasztóval kell ellátni.

 

BarkácsABCFONTOS:

Bizonyos díszítőelemek felhelyezése közben facsapokat is használhat. A csapokat és az illesztéseket is min. 2-3mm vastagságban ragasztóval kell ellátni.

 

 

 

BarkácsABCTöltsön ki minden hézagot díszítőprofil ragasztóva. Simítólapáttal távolítsa el a felesleges ragasztót

 

BarkácsABCés nedves szivaccsal azonnal törölje le.

 

 

BarkácsABC


24 óra elteltével a díszítőprofilok átfesthetők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szükséges eszközök erre a Projektre

Álljanak készenlétben a szükséges eszközök a barkácsoláshoz. Mielőtt elkezdené a munkát rakja sorba a szerszámokat. Gondolja végig alaposan mire lehet szükség. Sok időt takarít meg vele nem beszélve a felesleges fusztrációról.

 

 

 • barkácskés
 • fatipli
 • fűrész
 • gérvágóláda
 • kinyomópisztoly
 • kicsapózsinór
 • rongy vagy szivacs
 • spakli vagy spatula
 • mérőszalag
 • mérővessző

 

 

Szükséges anyagok erre a Projektre

Kerülje a last-minute bevásárlást (az sosem vezet semmi jóhoz), legyen az összes anyag kéznél lehetőleg időben. 
Itt egy lista:

 

 

 • díszléc (10-20% ráhagyással)
 • festék
 • festhető tömítő
 • ragasztó

 

 

 

FestékABC

Rókafarkú fűrész
400mm
Kiszerelés: db
1.406 Ft

Bővebben

FestékABC

Mérővessző
fából
Kiszerelés: db
415 Ft

Bővebben

FestékABC

Kicsapó
fém ház
Kiszerelés: db
1.210 Ft

Bővebben

 

 

 

FestékABC

Gérláda
kicsi
Kiszerelés: db
3.683 Ft

Bővebben

FestékABC

Gérláda
nagy
Kiszerelés: db
5.780 Ft

Bővebben

FestékABC

Adefix P5
ragasztó
Kiszerelés: 310 ml
1.300 Ft

Bővebben