A lakásban

Fugázási ismeretek

2012.11.01.
Fugázási ismeretek
Ismerjen meg egy átfogó alkalmazást és a hozzá szükséges anyagokat, eszközöket egy sikeres fugázási munkálat folyamán. Útközben megmutatjuk, hogyan lehet elkerülni a buktatókat és a fugázási katasztrófákat.

 

 

Amikor a csemperagasztó megkötött, elvégezhetjük a fugázást. Ahogyan azt már tudjuk van fehér, szürke és színes fugázóanyag, továbbá speciális, széles fugázóhabarcsnak is nevezett anyagok a padlóburkoló lapoknál előforduló széles fugákhoz.

A kültéri burkolásnál ügyeljünk arra, hogy a fugázóhabarcs fagyálló legyen. Az említett fugázóhabarcsok hidraulikus kötésűek, tehát vízzel kell őket bekeverni. Ehhez először az előírt mennyiségű vizet öntsük bele a keverőedénybe. Majd adjuk hozzá a port. Egy ideig hagyjuk duzzadni, ilyenkor a por vizet szív fel.

 

 

 

 

ÁTTEKINTÉS

 

Keverés után hagyja, hogy a habarcs álljon egy kicsit

 

Ne keverjünk túl sok habarcsot egyszerre

 

Erősen dolgozzuk bele a habarcsot a fugába

 

Használjunk tiszta nedves szivacsot a felesleges habarcs eltávolításához

 

Nagyon vizes szivaccsal ne dörzsölje a habarcsot

 

Távolítsa el a tömítő helyéről a habarcsot

 

Állandó nedvesítés a végső tisztítási folyamatba.

 

 

Keverés után hagyja a habarcsot cirka 10-15 percig állni!

Ha a habarcs túl vastagra sikeredett, akkor nyugodtan adhatunk hozzá még egy kis vizet. Biztos csábító lehet ezt az úgynevezett pihentetés fázist kihagyni, de fontos kivárni a bekevert masszával azt a  kis időt . Ez a lépés lehetővé teszi, hogy a víz teljesen benedvesítse a fugázóanyag összetevőit. Pihentetés után még mindig beállíthatjuk a keveréket por vagy víz hozzáadásával, amíg el nem érjük a majonézhez hasonló viszkozitást illetve halmazállapotot.

 

Ne keverjünk túl sok habarcsot egyszerre


 

 

 

 

Erősen dolgozzuk bele a habarcsot a fugába

 

A masszát jól dolgozzuk át, majd fugázógumival gondosan dolgozzuk bele a fugák réseibe.

Padlófelületeken hosszú nyelű fugázógumit használjunk. Függőleges falfelületek esetén igyekezzük lentről felfelé mozdulatokkal belehúzni a fugát a hézagokba. A hőmérséklet és a páratartalom nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan kezd megkeményedni a habarcs. Ha már elkezdődött a szilárdulás akkor már nincs sok időnk, lassan abba kell hagyni ezt a munkafázist mert gondolni kell a tisztítási műveletekre is mielőtt teljesen bekeményedik a bekevert anyagunk.

A szilárdulásnak indult anyagot TILOS ismételt víz hozzáadásával hígítani!!!!

 

 

 

 

 

 

A szerszámot törlés közben mindig nyolcas alakban vagy a fugák irányára átlósan mozgassuk.

Ügyeljünk arra, hogy minden fugát egyenletesen, tömörre kitöltsünk és a csempék felületén ne maradjon túl sok fugázóanyag. Győződjön meg arról, hogy minden fuga teljesen tele van fugázó habarccsal. Tartsa a szerszámot 45 fokos szögben kissé erőltetve a felületre, amikor az anyagot betölti.  Ez után, hogy minél kevesebb fugaanyag maradjon a burkolólapokon, billentse 90 fokos szög irányába a szerszámot.

Nagyon fontos, hogy azokat a tágulási és csatlakozási hézagokat, amelyeket majd tartósan rugalmas anyaggal ( szilikonok ) fogunk kitölteni, a többi rész fugázásakor hagyjuk üresen. Ha ezekbe keskeny habanyag csíkokat tömünk, biztosak lehetünk benne, hogy később a teljes fugaszélességben kialakíthatók a tágulási hézagok.

 

 

 

 

 

 

 

Amikor a fugázás száradás közben mattá kezd válni, a felületet szivaccsal tisztítsuk meg. A felületen maradt cementfátyol a megfelelő lemosóval makacs esetekben még egy hét múlva is eltávolítható. A szivacsot munka közben gyakran mossuk ki. Annyira nyomjuk ki, hogy csak kevés víz maradjon benne. Alulról felfele haladó mozdulatokkal igyekezzen megtisztítani a felületet.

 

 

 

 

 

 

Valószínűleg kétszer háromszor is át kell mosni ugyanazt a felületet még teljesen tiszta nem lesz. A víz tisztaságára igyekezzünk odafigyelni, amikor megszárad, a felület illetve elpárolog a nedvesség róla akkor láthatóvá válik a fátyolos felület. A még friss fugákat nem szabad lemosni, mert egy pillanat alatt kitörölhetjük belőle a habarcsot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Távolítsa el a tömítő helyéről a habarcsot

 

A rugalmas fugázás előtt érdemes átnézni a teljes munkaterületet, mert valószínűsíthető, hogy oda is belekerült a habarcs ahová nem annyira szükséges. Igyekezzünk nagyon óvatosan akár egy sniccer segítségével kitakarítani ezeket a hézagokat, mint például a sarkok esetében. Viszont egy akril kád illeszkedésénél már inkább valami kevésbé éles (lapos csavarhúzó) eszközt használjunk, mert nagyon hamar elveszíthetjük a türelmünket, ilyen esetekben szokott előfordulni a baleset. Megsérthetjük a kád illetve mosdó felületét vagy beleszaladunk a burkolólapunk felületébe. Ne adj isten akár magunkban is kárt tehetünk.

 

 

 

 

 


Miután a szivaccsal átmostuk a felületet, töröljük át egy puha enyhén nedves ruhával majd azonnal egy szárazzal. De ennél egyszerűbb módszer, ha egy spriccerrel (enyhén szappanos langyos víz) előnedvesítjük a felületet, majd a száraz ruhával folyamatosan előre haladva letöröljük a felületen maradt fátyolosodást.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tartósan rugalmas fugázást utoljára készítjük el. Ehhez a fugák szélét ragasszuk le krepp takarószalaggal, hogy a fugák környéké ne szennyezzük be, majd juttassuk be a fugába a fugatömítő masszát. A fugázóanyag folyamatos hurka formájában kerül a fugába. Ennek szélességét a fugázó

csomagolásán lévő és a kinyomópisztolyba befogott műanyag fúvóka ferde levágásával lehet beállítani.

Tartósan rugalmas fugázás esetén a fugát folyamatosan, egyenletes sebességgel, megszakítás nélkül, egyetlen lendülettel töltsük ki.

 

 

 

 

Ha a fugák lesimításához speciális/univerzális fugasimítót használjuk, a fuga környékét nem kell leragasztani. Ha a simítást hagyományosan, ujjheggyel végezzük, akkor ujjunkat mosogatószeres vízzel nedvesítsük be. így a ragadós fugázómassza nem tapad az ujjunkra. Végezetül húzzuk le a védőszalagot,és a szilikonfugát vizes ujjheggyel még egyszer simítsuk át.
részletes áttekintést a következő cikkben talál:

 

Szükséges anyagok, kellékek és szerszámok:

 

cementfátyol eltávolító

fugakihúzó

fugázógumi

fugázóhabarcs

fugázósimító

fúrógép

gumikesztyű

habarcsvödör

keverőszár

kinyomópisztoly

portalanító kefe

ragasztószalag

rongy

sniccer

spriccer

szilikon fugázó

szivacsos simító

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.