A lakásban

Flóderezés (faerezés)

2012.10.09.
Flóderezés (faerezés)
A flóderezés során a régi mázolt fafelületre kézimunkával csodálatos fafelületet lehet varázsolni. Az így elkészült munka nemcsak látványnak gyönyörű, de igényes és időtálló megoldás is.

 

 

 

 

Flóderezéssel több ismert fafajta színe, erezete utánozható. (fenyő, tölgy, dió, cseresznye, stb.) Szinte bármilyen felületen alkalmazható, de a műanyag, alumínium, üveg-és csempefelületet előtte muszáj tapadóhíddal kezelni.

 

 

 

 

Az igazi faerezés komoly szakmai tudást, speciális anyagokat és szerszámokat igényel, ezért most nem érdemes azzal foglalkozni. Viszont, ha szeretne egy kopott bútort, egy vasszekrényt, vagy akár egy megunt színű ajtót, vagy garázskaput erezéssel újjávarázsolni, most ismertetünk két egyszerű erezőtechnikát, ezek közül választhat. Mindkét esetben ugyanúgy kell előkészíteni az alapot mint egy egyszerű mázolásnál. Csiszolás, portalanítás, tapaszolás, alapozás. Az alapszín általában egy nyers faszín. Alapozás után a felületet finoman csiszolni, majd portalanítani szükséges. Ezután következik a maszkolás. A fa erezetének van egy természetes iránya, ez főleg a fenyőfánál látható a legintenzívebben, ezért ezt a fafajtát lehet a legegyszerűbben utánozni.

 

 

 

 

Fenyőerezet készítésekor a hosszanti irányra merőleges részek széleit le kell ragasztani Tesa sensitíve, vagy Tesa precíziós szalaggal. A kiválasztott vastaglazúrt szakaszosan, mindig csak egy jól elkülönülő részre, megfelelő méretű ecsettel kell felkenni, majd az ecsetet kissé megdöntve, hosszanti irányba kihúzni. A maszkolószalagot még a lazúr száradása előtt, óvatosan el kell távolítani. Másnap lehet a már lazúrozott részek széleit maszkolni, és az elmaradt részeket mintázni.

 

 

 

 

Ezt a módszert csíkozásnak hívják, mert a felvitt lazúr csíkokban marad a felületen.

 

 

 

 

Flódergumival élethűbb mintázat készíthető, de „bevetése” előtt ajánlatos használatát gyakorolni. Alkalmazásánál minden műveletet ugyanúgy kell végezni, mint az előzőekben, de csíkozás után még a flódergumit is kell használni. A flódergumit a felületen hullámzó csuklómozdulattal kell végighúzni megállás nélkül. Ha egy-egy sáv rondára sikeredett, a friss lazúrt ismét ki kell húzni és a mintázást megismételni. A flódergumiból használat közben gyakran ki kell törölni a felgyülemlett anyagot.

 

 

 

 

Élethűbbé tehető a flóderminta, ha még nyers állapotában egy puhaszőrű ecsettel lágyan át van simítva és száradás után mégegyszer le van lazúrozva. Ha az ismertettek alapján nem mer belevágni a flóderezésbe, hívjon profi szakembert. Ő speciális flóderezéssel szebbé varázsolja fehér nyílászáróit mintha azok új natúrfából volnának. Ha nem hiszi járjon utána:  www.epmester.hu (Takács Gábor)

 

Néhány nélkülözhetetlen szerszám:

 

Verőecset fehér sörtéből

Verőecset fekete sörtéből

Ecset flóder 5 ágú

Flódergumi 6573

Flóder fésű, faerező készlet

Tesa Sensitive falra ragasztható festőszalag