A lakásban

Favédelem, lazúrozás

2013.01.26.
Favédelem, lazúrozás
Ha egy faszerkezetnek, vagy esetleg régi, kopott festékétől megszabadított bútorának szeretne valamilyen színt adni úgy, hogy annak erezete látható maradjon a pácolás, a lakkozás, a lazúrfestés, vagy pedig a bútorolajjal történő kezelés közül választhat.

 

 

A favédelem leggyakrabban választott módja a lazúrfestés. A több színben kapható lazúrok speciális adalékanyagaik révén megvédik a fát az időjárás viszontagságaitól, az UV sugárzástól és az elszíneződéstől.

 

 

 

Kültéri alkalmazása esetén, elengedhetetlen a fakonzerváló alapozó alkalmazása, amely védelmet nyújt a rovarok, farontó gombák és a penész ellen. A kereskedelemben oldószeres és vizes bázisú lazúrok kaphatóak.

 

 

A vizes lazúrok környezetkímélők, emberi, állati szervezetre nem károsak, ezért kiválóan alkalmazhatók beltérben, gyermekjátékokra, méhkaptárakra. Mindkét típuson belül létezik vékony-, illetve vastaglazúr. A vékonylazúr előnye, hogy mélyen beszívódik a fába, nem képez filmréteget, így a pára folyamatosan távozhat belőle és könnyebb felújítani. Hátránya, hogy gyakrabban kell felújítani. A vastaglazúr, azáltal, hogy fényes filmszerű réteget képez a felületen, víztaszítóbbá válik, tovább nyújt védelmet a fának és jobban tisztítható. Hátránya, hogy a napsütötte részeken a filmréteg öt-hat év múlva elöregszik és lepereg a felületről.

 

BarkácsABC UV sugárzás

Hátránya, hogy a napsütötte részeken a filmréteg öt-hat év múlva elöregszik és lepereg a felületről.

 

 

 

 

Felújításkor, nem kis munkával, ezeket a részeket teljesen el kell távolítani.

 

 

 

Ezért a nem mérettartó (méretüket minimálisan változtató) szerkezetekre, például faburkolás, kerítés, pergola stb a vékonylazúrt ajánljuk.

 

 

 

 

A beltéri, mérettartó (beépített) szerkezetekre kültéri árnyékos, időjárásnak kevésbé kitett részekre pedig vastaglazúrt.

 

 

 

 

 

Néhány tanács a lazúrfestéshez:

Kültérre, természetes fénynél válasszon színt a színkártyából. Ne féljen egyszerre több szín alkalmazásától, azonban ekkor ügyeljen arra, hogy a színek harmonizáljanak egymással.

 

 

BarkácsABC A színek harmóniája

Ne féljen egyszerre több szín alkalmazásától, azonban ekkor ügyeljen arra, hogy a színek harmonizáljanak egymással.

 

 

Az alapozást minél hamarabb végezze el, főleg víz melletti létesítmények esetén       Alapozás előtt alaposan csiszolja simára a felületet, karcolásokat ne hagyjon benne mert lazúrozásnál csúnyán meglátszanak.

 

 

BarkácsABC Csiszolás

A durvább csiszolók alkalmazását fokozatosan fel kell cserélni finomabbra.

 

 

Az esetleges gyantafoltokat észterhígítóval távolítsa el. A keményfa igen tömör szerkezetű, ezért azt nem szükséges alapozni. Alapozás után már csak igen finoman szabad a felületet megcsiszolni.
A nagyobb hiányosságokat pótlással, a kisebb sérüléseket folyékony  fával lehet kijavítani, de kültérben csak nagyon szükséges esetben használjon folyékony fát.

Az oldószeres alapozó az emberi szervezetre veszélyes anyagokat tartalmaz, ezért beltérben vizesbázisút alkalmazzon. A lazúrfestékek felhasználásra kész állapotban kerülnek forgalomba, ne hígítsa azt, viszont felhordás előtt alaposan keverje fel. Minden esetben végezzen próbafestést.
A lazúrt ecsettel hosszanti irányba hordja fel a felületre, dolgozza el keresztbe, majd ismét hosszanti irányba húzza ki. Sűrűn nézzen vissza az előző fogásokra és az esetleges folyásokat még száradás előtt dolgozza el. Korábban sötét színre festett fafelületet nem lehet világosabb színre lazúrfesteni. Ilyenkor a fedőlazúr alkalmazása  ajánlott.

 

 

A fedőlazúr (Wetterschutzlakk) ugyan nem láttatja úgy a fa erezetét mint a vékony-, vagy vastaglazúr, de eltakarják a fa megunt színét, esetleges szépséghibáit, nagy választékban színezhető, rugalmas réteget képez és a felület tapintása is kellemesen erezett marad.
Ha régi, agyonfestett fafelületet szeretne fedőfestékkel lefesteni, először el kell távolítani a hámló festékréteget, univerzális faanyagvédőszerrel le kell kezelni, majd kétszer lefesteni. Kaparás, csiszolás és portalanítás után a látható szögfejeket a kirozsdásodás megelőzése végett célszerű megfelelő színű korrgátló alapozóval bepöttyözni

 

 

BarkácsABC Fém eltávolítása

mielőtt elkezdene csiszolni és alapozni a bennmaradt fémeket távolítsa el a fa felületébő.

 

 

Ha mégis világosabb, erezett faszínt szeretne, akkor előszőr egy világos (natúrfa színű) időjárásálló festékkel kell a felületet lealapozni és arra száradás után a kívánt lazúrt  felfesteni.

 

 

 

 

A teraszlazúr védő funkciója mellett apró szemcsetartalmának köszönhetően csúszásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, ezért kül-és beltéri járófelületek, megvédésére ajánljuk. Több színben kapható. Kellő védelem, alapozás utáni minimum két réteg teraszlazúr felvitelével érhető el. Nagyon fontos a rétegek felhordása közötti száradási időt betartani. Tanácsos legalább kétévente a felületet felújítani