A lakásban

Fallazúrozás

2013.02.18.
Fallazúrozás
A fallazúr szagtalan, félig áttetsző dekorációs festék. Alkalmazásával számos, igen különleges falfelület készíthető. Ideális bevonata a különböző módon strukturált beltéri díszvakolatoknak is. Felhasználásra kész állapotban kapható, de szükség esetén vízzel hígítható.

 

A fallazúr szagtalan, félig áttetsző dekorációs festék. Alkalmazásával számos, igen különleges falfelület készíthető. Ideális bevonata a különböző módon strukturált beltéri díszvakolatoknak is. Felhasználásra kész állapotban kapható, de szükség esetén vízzel hígítható. Száradási ideje késleltetett, hosszabb, mint a hagyományos beltéri falfestékeké. Ennek ellenére mintázásával iparkodni kell a visszatörléses technika alkalmazásánál, különben az átfedések csúnyán láthatóvá válnak. Latex alapozófesték használatával a megmunkálási idő kitolható.

 

Akkor is lassul a lazúr száradása, ha felhordása előtt a teljes felület falalapozóval van kezelve, vagy nedves ronggyal be van nedvesítve. A fallazúrt igen választékosan lehet megmintázni kefe, ecset, rongy, különféle mintázóhenger, szarvasbőr, összegyűrt újságpapír, vileda, tengeri szivacs, stb. segítségével.

 

A mintázást a szebb eredmény elérése  érdekében ajánlatos két személynek végeznie, és ha mód van rá, gyakorlásképpen azt kevésbé látható helyen, például a szekrény mögötti részen kell kezdeni. Léteznek még más típusú dekorációs festékek is, amelyekkel igen különleges hatásokat lehet elérni.

 

A Polifarbe Platinum Decor bársonyhatású festékkel kellemesen bársonyossá tehető a fal. A Héra Design gyöngyházfényű és a Taika gyöngyházfényű lazúrokkal kellemes selymes felület érhető el, míg a Düfa Effekt-Design gyöngyházfényű lazúrja csillagfényt varázsol a falra.

 

 

 

 

A Tikkurila arany-ezüst kettősszínhatású falfény színe különböző szögekből nézve változik. A HARZO dekor és a DÜFA mikro-üveggyöngytartalmú 3D fallazúrjaival játékos, hologramos hatást lehet a felületekre varázsolni. Szinte mindegyik festékgyártó kifejlesztette már a világos pigmenteket tartalmazó, más pigmentekkel nem keveredő, színezhető, mediterrán hatást keltő fallazúrját.

 

Ez a lazúr igen dekoratív és felhordása rendkívül egyszerű. A metálhatású fedőjellegű arany, ezüst, réz, bronz, stb. dekorfestékek jól tisztíthatóak, csillogó felületek elérésére alkalmasak, hagyományos fallazúrokkal kombinálhatók és mintázáshoz, sablonáláshoz is kitűnően használhatók.