A lakásban

Faldíszítés kiragasztásos technikával.

2013.02.18.
Faldíszítés kiragasztásos technikával.
Ennél a díszítőtechnikánál a szilárd, teherbíró falfelület elengedhetetlen. Amennyiben ez adva van, számtalan variáció kínálkozik.Ennél a díszítőtechnikánál a szilárd, teherbíró falfelület elengedhetetlen. Amennyiben ez adva van, számtalan variáció kínálkozik. Az egyszínű festésnél az alapozófesték és a fedőréteg színe azonos, csak a struktúrájuk változó. Alapozófestéknek ajánlatos jó minőségű latexfestéket választani és azt rövidszőrű festőhengerrel felhordani.

A mintázóréteg itt most finomszemcsés struktúrglett lesz. Az alapozás után igen izgalmas munka következik, a kiragasztás (lehetőleg Tesa sensitive szalaggal). Mindenkinek a saját fantáziájára van bízva a szalagok elhelyezése. Alkothatnak azok szabályos négyszögeket, téglalapokat, különböző szélességű vízszintes, vagy függőleges sávokat, stb. A legkülönlegesebb hatás akkor érhető el, ha azok szabálytalanul, különböző szögben keresztezve egymást vannak felragasztva.

A szalagot alaposan a felületre kell simítani az aláfolyások elkerülése végett. Minden egyes csíkot a végeinél célszerű beszámozni a könnyebb eltávolítás végett.            Ezután következik a struktúrglett felhordása, lehetőleg hosszúszálú hengerrel. Közvetlen utána lapos tapétasimítóval meg lehet kezdeni a mintázást.

Kétféleképpen történhet a mintázás, vagy fentről lefelé húzva a kefét, folyamatosan haladva, vagy ragasztástól ragasztásig, keresztező vonásokkal. Mintázás után, de még száradás előtt, óvatosan el lehet távolítani a ragasztószalagot.
A műveletet a számozást figyelembevéve fordított sorrenden kell végezni. Annak ellenére, hogy az alap-és a fedőszín azonos volt, eltérő struktúrájuknak köszönhetően igen kellemesen ható felület alakult ki.    

Az alap-és a fedőfesték eltérő színű is lehet, de a színharmóniára ügyelni kell.           Úgy is látványos eredmény érhető el, ha az alapfestékre még, egy ezüstszínű Taika falfény is fel van hengerelve, ami a matt mintázófesték mellett bársonyos csillogással fog előtünni.          
A maszkolószalagok megfelelő, szabályos felragasztásával tökéletes téglafal utánzat készíthető előszobába, lábazatra, vagy akár egy teljes szobafalra. Ilyenkor a jól megválasztott alapszín száradása után vízmérték és ceruza segítségével ki kell jelölni a vízszintes és függőleges fugákat .

Ezt követően a jelölések mentén maszkolni kell először a vízszintes , majd a függőleges fugákat. A szalagot alaposan a felületre kell simítani, nehogy munka közben felváljon. Ezután glettelhető fel rozsdamentes simítóval az alapszínhez passzoló  durvaszemcsés struktúrglett, amit műanyag simítólapáttal, körkörös muzdulatokkal símára kell dörzsölni. A maszkolószalag eltávolítása után tűnik elő a csodálatos végeredmény.