A lakásban

Díszítés struktúrglettel

2012.10.01.
Díszítés struktúrglettel
A struktúrglett régies, felületesen vakolt, dimbes-dombos felületű falak kialakítására alkalmas. Tipikus mediterrán hangulata megfelelő színű lazúrfestéssel alakítható ki. Különféle eszközök segítségével sokféle ötlet valósítható meg. Az egyszerűbbeket némi kézügyességgel bárki képes megcsinálni, de a bonyolultabb mintázat kialakításához ajánlatos szakembert igénybe venni. Kétféle struktúrglett van forgalomban, durvaszemcsés és finomszemcsés. A finomszemcsés struktúrglett hosszúszőrű festőhengerrel, vagy rozsdamentes simítóval felhordva számtalan verzióban mintázható meg. A durvaszemcsézetű rozsdamentes glettvassal vagy spaklival feldolgozva és mintázva rusztikusabb, érdesebb tapintású felületet képez. Színválasztásnál be kell kalkulálni, hogy a durvább felületen egy erőteljesebb mediterrán szín sötétebbnek fog látszani, mint a színkártyán, egy sokkal kisebb felületen. Ezért egy kisebb helységben visszafogottabban kell színt választani, vagy harsányabb színt csak egy-egy falon, vagy lábazaton ajánlatos alkalmazni. Ennél a díszítőtechnikánál is ajánlott alapnak latexfestéket használni, vagy a szerényebb minőségű diszperziós festéket, hígított falalapozóval feljavítani. Néhány ötlet a struktúrglett mintázásához.

 

A megfelelően színezett alapozófestékre maximum 6 mm vastagságban fel kell simítani 

  

egyenletesen, az ugyanolyan színű mintázóglettet, majd  rozsdamentes  glettvassal meg kell cuppantgatni a teljes felületet.


 

 

 

 

Ezután a simítóval, vagy egy spaklival fentről lefelé haladva a kiálló részeket el kell simítani.

Száradás után ezt a finoman strukturált felületet egy másik színnel kell átglettelni, majd a glettet glettvassal részlegesen visszaszedni. De lehet fallazúrt is felhordani és azt ronggyal részlegesen visszatörölni, illetve műanyag, vagy gumis simítóval visszaszedni. 

 
Ha a visszaszedés erőteljesebb az alapszín dominál jobban, ha viszont kevésbé van, visszaszedve a fedőszín válik határozottabbá. Úgy is hasonló lesz a minta, ha a mintázóglett nem glettvassal, hanem hosszúszálú festőhengerrel van felhordva és lesimítva. Lehet még simítólapáttal, spaklival, mintázó gumihengerrel is mintázni és fedőrétegnek fallazúrt alkalmazni.
Nagyon szép végeredmény kapható, ha egy kellemes bordó színű glett műanyag spaklival van megmintázva és száradás után a ráhengerelt aranyszínű fallazúr műanyag lapáttal vanvisszaszedve. Az úgynevezett kagylófal elkészítése már igényel egy kis gyakorlást. Itt a fehér alapra


vastagon kell felhengerelni a szintén fehér színű struktúrglettet és 10 cm-es rozsdamentes spaklival kell elvégezni a mintázást. A spaklit a felületre helyezve, az egyik sarkát kissé megemelve szakaszosan körbe kell mozgatni, mint egy körzőt. A mintázás ne szabályos sorokba, inkább szétszórtan történjen. A minták egymásba is érhetnek és fél mintát is lehet csinálni.

 
A kagylófal arany, vagy ezüst falfény felhengerelésével 
éri el az igazi hatást, ugyanis a sima felületen másképpen csillog a falfény, mint a rücskös felületen.
Igazi mediterrán hangulat varázsolható a szobába durvaszemcsés struktúrglett és fallazúr kombinációjával. Ennél a technikánál a glettet több milliméter vastagságban kell a felületre hordani és rozsdamentes  spaklival, vagy velencei glettelővel mintázni.

 

 

 

 

 

A mintázást finom, váltakozó mozdulatokkal, rövid távokon a glettbe bele-belesimítva kell végezni. A lazúrozást másnap lehet elvégezni széles ecsettel a kiálló részekre merőlegesen felhordva az anyagot.

 A foltokban felhordott lazúr széleit az erős kontraszthatás elkerülése végett ajánlatos elsumerolni (finoman eloszlatni). Úgy is kellemes hatás érhető el, ha a lazúr a teljes felületre van felhordva és szivaccsal, vagy ronggyal részlegesen vissza van törölve.


 

 

 


Ha a lazúrozás nem hozta meg a kellő eredményt, mondjuk túl sápadtra sikeredett, egy másik szín felvitelével lehet rajta javítani.

 

 

Néhány ötlet: