A lakásban

Díszítés ronggyal

2013.02.18.
Díszítés ronggyal
Ehhez a kreatív festési technikához nincs szükség drága mintázószerszámra, csak egy kb. 4ox4ocm-es vászondarabra, de egy hasonló méretű nem szöszölős gyapjúrongy is megteszi. A mintázórongy és a fallazúr segítségével szabálytalan, gyűrt foltok érhetők el a falfelületen.

 

Ehhez a kreatív festési technikához nincs szükség drága mintázószerszámra, csak egy kb. 4ox4ocm-es vászondarabra, de egy hasonló méretű nem szöszölős gyapjúrongy is megteszi. A mintázórongy és a fallazúr segítségével szabálytalan, gyűrt foltok érhetők el a falfelületen. Színválasztásnál most is fontos, hogy az alapszín és a fedőszín passzoljanak egymáshoz. Ezek a színek  lehetnek egy szín világosabb és sötétebb árnyalatai, de jobb, ha az alapszín a világosabb.

Kétféle rongyozási technika létezik a ráhordásos és a visszaszedéses. A ráhordásos technikánál a mintázórongyot bele kell mártani a mintázófestékbe, vagy lazúrba, majd a festéket félig kinyomkodva belőle lazán össze kell tekerni, félbehajtani és ismét összetekerni. Ezután azt a felületre helyezve, el lehet kezdeni a hengergetést rövid távokon, egymásra merőleges irányba.

Ha a rongyból kezd kifogyni az anyag, lehet újból mártogatni. Nem kell pánikba esni, ha véletlenül megfolyik az anyag, mert száradás után a hibát alapszínnel ki lehet javítani. A ráhordásos módszert fűrészporos tapétán is ragyogóan lehet alkalmazni. Ennek a díszítőtecnikának nem  elhanyagolható előnye az is, hogy a munka folyamán bármikor bele lehet javítani.


Gyönyörű damaszthatást lehet úgy elérni, ha az alapozás magas-, vagy selyemfényű festékkel történik, vagy a mintázás előtt a diszperziós festék győngyfénylazúrral van bevonva. Természetesen ilyenkor a mintázófestéknek mattfényűnek kell lennie.  

Ha a mintázószín túl sötétre, vagy halványra sikeredett még egy színt tanácsos felhengergetni. A sötét színt egy világosabbal, a halvány színt egy sötétebbel lehet feljavítani.  A visszaszedéses technika alkalmazását nem megfelelő anyagokkal és kevésbé gyakorlott kezűeknek nem igazán ajánlom, mert itt könnyen lehet rontani és javítási lehetőség gyakorlatilag nincs, csak az újraalapozás. Ennél a technikánál a latex alapú festékre van felhordva a fallazúr és ütögető, hengergető, vagy letörlő mozdulatokkal van ronggyal, tupfkefével, vagy szivaccsal visszaszedve.

A rongyot gyakran kell cserélni, mert egy idő után telítődik  lazúrral. A mintázást a bal felső sarokból kell kezdeni és kb. egy-másfél négyzetméteres szabálytalan foltokban, (mint a puzzle) folyamatosan kell végezni. Ügyelni kell arra, hogy ne legyenek átfedések, mert ott erőteljesebb lesz a minta .      

Ajánlatos ezt a műveletet két embernek végezni. Az egyik hengereljen a másik mintázzon. Nem tanácsos két embernek mintázni, mert a minták eltérhetnek egymástól. Ajánlatos előzőleg a mintázást egy kartonpapíron gyakorolni, vagy egy kevésbé látható helyen, mondjuk a szekrény mögötti részen kezdeni. Érzékenyebb bőrűek mintázáshoz húzzanak gumikesztyűt !

 

 

 

 

a 8. perc környékén részletesen: