A lakásban

Díszítés öregítéssel

2013.02.18.
Díszítés öregítéssel
Az eredeti antik bútorok, tárgyak meglehetősen drágák, ezért nem mindenki számára elérhetőek. Ám ha valaki mégis ilyen régies, kopottas hangulatú székhez, asztalhoz, képkerethez, vázához, vagy kisebb dísztárgyhoz vonzódik, némi gyakorlással, kis költséggel, valamelyik öregítési technika alkalmazásával hozzájuthat.

 

Az eredeti antik bútorok, tárgyak meglehetősen drágák, ezért nem mindenki számára elérhetőek. Ám ha valaki mégis ilyen régies, kopottas hangulatú székhez, asztalhoz, képkerethez, vázához, vagy kisebb dísztárgyhoz vonzódik, némi gyakorlással, kis költséggel, valamelyik öregítési technika alkalmazásával hozzájuthat.

Az egyszerűbb technikához ki kell választani két egymással harmonizáló színt.  Alapnak egy fedőfestéket  és egy rákerülő  lazúrfestéket. A megfelelően előkészített felületre fel kell vinni az alapszínt. Száradása után a lazúrt, amit még friss állapotában vissza kell törölni. A visszatörlést nem szöszölős ronggyal, a kiálló részeken (élek, fogantyúk, mintázatok, stb.) kell végezni. Tovább lehet fokozni a hatást, ha a már visszatörölt felület mélyebb részeire kis ecsettel második réteg lazúr van felfestve , majd visszatörölve.    

Visszatörléssel új bútorokat is lehet öregíteni. Ekkor csak egy, az alapszíntől mélyebb tónusú lazúrt kell a mélyebb részekre felvinni és azonnal visszatörölni. Lakkozással tisztíthatóbbá lehet tenni a felületet.  Nagyon elegáns patinaeffekt hatást lehet elérni akkor, ha az alapnak egy mély szín (s.zöld, antracit) van választva, a kidomborodó részek pedig aranyozva vannak.

Aranyozásra például a Pannoncolor  goldfinger  géles állagú festéke is tökéletesen megfelel. Ez a tubusos festék az arany több árnyalatában kapható és ujjbeggyel, puha ronggyal, vagy hígítva ecsettel is felhordható. Kitűnően alkalmazható dekorlécek, képkeretek, bútorok, modellek, szobrok dekorálására. Kellemes csillogás érhető el a megszáradt arany megdörzsölésével.        

Száraz, vagy vizes visszacsiszolással is lehet öregíteni, de ekkor a második rétegnek is fedőfestéknek kell lennie. Az alapréteget vastagon kell felhordani, vagy kétszer kell mázolni, nehogy a visszaszedésnél túlcsiszolás történjen. A visszacsiszolást csak a fedőréteg teljes száradása után szabad megkezdeni. Hatékonyabbá válik a visszacsiszolás, ha alapozás után a kidomborodó részek vazelinnel, vagy háztartási gyertyával vannak bedörzsölve. Ilyenkor ezeken a részeken gyengébb lesz a fedőfesték tapadása és könnyebbé válik az eltávolítása.    

Szebbé tehető a végeredmény, ha visszacsiszolás után a fedőfesték világosabb árnyalatával bele van sumerolva  pár helyen a felületebe. Natúr fát is lehet öregíteni úgy, hogy az erezet látható maradjon. Ebben az esetben egy világos színű lazúrral szükséges alapozni. Száradás után a felületet ugyanazzal a színnel még egyszer, vagy egy sötétebbel kell lefesteni és még száradás előtt vissz törölni.

A fafelületnek szép simának kell lennie, hogy visszatörlésnél ne kapjon bele a rongyba. Különleges hatás érhető el úgy is, ha a natúr faszerkezet hőlégfúvóval, vagy benzinlámpával meg van kissé pörzsölve, ám ezt a műveletet különös gonddal kell végezni. Forró vasalóval hasonló hatást lehet elérni.

Cigi okozta sérüléseket is lehet beégetéssel csinálni. Sok kis apró, szabálytalanul egymás mellé fúrt lyuk termeszek okozta kárra emlékeztethetnek. Szöggel és kalapáccsal is lehet elhasználódást imitálni. Páccal, vagy tintával pedig kiömléseket. Homokfújással is lehet különleges hatást elérni.
Ennél a műveletnél az erezetek közötti puhább részek érdessé, rusztikussá válnak, míg a keményebb erezet sima marad.

Azonban a legtökéletesebb öregítést a tűző nap és a csapadék végezheti el, ha a fatárgy ki van helyezve egy-két szezonra a szabad ég alá. Az öregített fafelületek lakkozással tartósabbá tehetők. Repesztőlakkos technikával igen különleges, repedezett festék kinézetű felület készíthető. Itt is fontos követelmény, hogy az alap-és a fedőszín összhangban legyenek.

Fémes hatású festékek alapozóként használva nagyon elegáns végeredményt nyújtanak, azonban fedőszínként nem használhatóak. Alapnak bármilyen bázisú, matt festék megfelel, de fedőréteg kimondottan csak vizes bázisú lehet .

A matt felületen a fényes repedések különösen jól mutatnak. Az alapozófesték felvitele történhet ecsettel, hengerrel, vagy akár szórással is, ám a repesztőlakkot és az akril fedőfestéket csak ecsettel szabad felvinni. Ha a repesztőlakk vékonyan van felkenve, a repedések kissebbek lesznek, ha azonban húsosabban, akkor nagyobbak lesznek.

 

 


A fedőfestéket gyors, apró mozdulattal muszály felkenni, mert a repedezés szinte azonnal megindul. A megrepedezett felületbe már nem szabad visszanyúlni és az átfedéseket is kerülni kell, mert bizony ott már nem fog az anyag még egyszer megrepedni. Ennek a technikának nagyobb felületen nem, vagy azt csak kisebb részekre felosztva  tanácsos alkalmazni.