A lakásban

Biztonsági tippek

2012.09.10.
Biztonsági tippek
Mindenhol történhet baleset, a létrák használatánál, villanyszerelésnél, az elektromos berendezések használatánál, a külső állványzaton, különböző gépek használatakor, stb. Elkerülésükre néhány hasznos dologra szeretnénk felhívni a figyelmét.

Biztonsági tippek.

 

Munkaeszközök, amikkel vigyázni kell.

 

Soha ne hagyjon semmit a létrán, mert könnyen megesthet, hogy a fejére vagy a lábára esik.
Egy példa: A munkatársunk mesélte, hogy a testvére pihentette a vésőkalapácsot a létrán és kávézott mellette, de mivel mások is dolgoztak körülötte, a rezgéstől az lepottyant és pont a fejére esett.

 

Ha a csiszolást, köszörülést szemüveg nélkül végzi nem meglepő, ha egy lecsiszolt részecske belerepül a szemébe.

 

 

Magasnyomású mosó


Volt közöttünk, aki egyszer bérelt egy magasnyomású mosót, ő mesélte: béreltem egy magasnyomású mosóberendezést az udvarunk kitakarítására. Az udvart sikeresen letakarítottam, szinte gyerekjáték volt a terasz lemosása, közben megláttam néhány piszkos széket, párnákkal. Egyik kézzel megfogtam egy párnát, másik kezemmel működtettem a magasnyomású berendezést. Ahogy haladtam a mosással egyszercsak elrepült a párna a kezemből, utánakaptam és ekkor történt meg a baj, láttam, ahogy a víz a bőrömet is levitte. Azóta nagy tiszteletben tartom a víz erejét.

Meglepően gyakori a hasonló baleset, az ilyen gépek  használatánál. Kezeljük, olyan óvatossággal őket, mintha pisztoly lenne a kezünkben, mert a magasnyomású víz a bőrünket leszedve a baktériumokat a húsba viszi és komoly fertőzéseket okozhat.

 

Szögbelövő berendezés

Ha figyelmetlenül használjuk a szögbelövőt, bizony a lábunkat is oda szögezhetjük padlóhoz.  

Voltunk egy munkán, ahol rétegelt lemezeket rögzítettek a födémhez. A szögbelövő folyamatos belövésre volt állítva, ami azt jelenti, hogy nem kellett a gombot nyomogatni, mert a fához nyomva rögtön kilőtte a szöget.

 

 

 

Ilyenkor, ha figyelmetlen, oda is kaphat szöget, ahová nem akar. És ez meg is történt. Az én lábam volt a „szerencsés” találat. Az volt a mázli, hogy jó erős csizmám volt, így csak a körmöm sérült meg egy kicsit. Ezért mindenképpen állítsa a szögbelövőt biztonságos üzemmódba. Nem érdemes megkockáztatni, hogy egy 80-as szög a lábába álljon, vagy még veszélyesebb helyeket találjon meg. Egy – két perc előnyért  nem érdemes bebugyolált lábbal járni hetekig.

 


Áramütés

Az áram szabad szemmel láthatatlan!
Az elektromos áramütés ölhet, ezért villanyszerelési munkák alatt áramtalanítson. Mindig ellenőrizze a vezetékeket, érintés nélküli, feszültségmérő készülékkel, vagy fázisceruzával, mielőtt megérintené őket.

 

 

 Bedugtam a rádiót a konnektorba, és egy hiba folytán kikapcsolódott a rádió, a megszakító meghalt. Gondoltam akkor most iztonságos lehet a munkavégzés, és szétszereltem a konnektort. Hirtelen megütött az áram, a villamos energia alaposan rázta a karomat. Kiderült, hogy két áramkör is csatlakozik a konnektorba és csak egy volt kikapcsolva.
Veszélyes dolog feltételezésekbe bocsátkozni az árammal kapcsolatban. Mindig ellenőrizze a vezetékeket, a fázisceruzával, és az összes vezetéket a dobozban. Egy egyszerű fázisceruza sok helyen kapható, érdemes használni, mielőtt bármilyen elektromos munkát végezne.

 

 

 

 

Fúrás biztonságosan


Egy újabb történet, ami bizonyítja, hogy egyetlen munkavégzés sem veszélytelen. Egyik munkám alkalmával lyukat akartam fúrni egy fémdarabba. Úgy gondoltam elég erős vagyok ahhoz, hogy meg tudjam tartani a fémdarabot az egyik kezemmel, amíg a másikkal a fúrógépet kezelem. Hát nem így történt. A fúrófej beragadt a fémbe, és kikapta a kezem rögzítéséből. A fémdarab megpördült és csúnya mély vágást ejtett a kezemen. Tizennégy öltéssel varrták össze  a kórházban. Azóta is bánom, hogy nem szántam időt a fém rögzítésére. Meglepő, hogy milyen gyorsan bekövetkezik egy ilyen baleset.

 

 

 

Ugyanez fordítva is megtörténhet, amikor a fúrófej indul körkörös pályára. Például, ha egy gerendát próbálunk átfúrni, ami tökéletesen rögzítve van, a fúrófej megszorul és ha túl közel van az arcunk, kopogtatni kezd az álkapcsunkon, ha kicsi a fúró és kevés a nyomaték. Az ilyen sérülések elkerülése véget, tartsuk távolabb az arcunkat a fúrógéptől. 

 

Túlnyúló gerenda


Óvakodjunk a fejmagasságban kilógó faszerkezetektől. Nagy ütést kaphat ha nem figyel oda.
Ha olyan környezetben kell dolgoznunk ahol több, fejmagasságban kiálló tárgy is van, lehetőleg ne viseljünk baseball sapkát, mert a  napellenzője blokkolja a kilátás. Vagy ha mégis, legálabb viseljük visszafele.

 

 

 

 

Veszélyes fűrészpor

A tető burkolata sok darabolási munkával jár, ott vannak tetőablakok, szellőző lyukak és az oromfal is véget ér, stb. A magam részéről ragaszkodom a tolóseprűhöz a tetőn, amit munkaközben használunk a fűrészpor, és egyéb hulladékanyagok összeszedésére. Volt egy kollégánk, aki nem használta a söprűt, megis történt vele a baj.  Egyszer a hulladék anyagtól  kicsúszott a lába alóla, és azon kapta magát, hogy szánkózik lefelé a tetőről. Szerencséjére tökéletes növényzet várta lent a kertben és felfogta esését. De azóta a seprű megszokott vallási eszköz lett nála is.

 

Tanulság: mindig tartsuk rendbe magunk körül a munkaterületet.

Létra-katasztrófa

Egy hanyagul felállított létra, ráhalyezett deszák, nemigen felelnek meg a biztonságos munkavégzéshez. 
Nézzünk egy újabb történetet. Kedves ismerősünknek volt egy 2 méteres létrája, de neki 3 méteresre lett volna szüksége. Gondolta a fűrészbakok pont egy méter magasak, ha arra deszkákat fektet és felállítja az így kapott „pódiumra” a létrát, meg lesz a kívánt méret. Igen!

 

 

 

Amikor majdnem felmászott a csúcsra, a deszkák megcsúsztak. Úgy gurult szét az egész építmény, mint az üveggolyók. Nagy szerencséjére közel volt hozzá az ereszcsatorna és az utolsó pillanatban meg tudott benne kapaszkodni, mielőtt a létra sorsára jutott volna.  Elég erős volt ahhoz, hogy tartsa a súlyát. Ott lógott és kiabált, amíg a felesége ki nem jött. A létra bár látszólag ártalmatlan, de egy nagyon veszélyes barkácskellék lehet, ha nem megfelelően használják. El tudja kerülni a baleseteket, ha megfelelően, biztonságosan rögzített létrát, vagy balesetvédelmi szempontból kifogástalan állványt használ! Egy kis biztonságtechnika és józan ész segítségével elkerülhetőek az ilyen balesetek!

 

 

 

 

FestékABC

Pormaszk
barkács
Kiszerelés: 5db/cs
79 Ft

Bővebben

FestékABC

Pormaszk finom
3 rétegű
Kiszerelés: db
189 Ft

Bővebben

FestékABC

3M 6000
teljesálarc
Kiszerelés: db
30.344 Ft

Bővebben

 

 

 

FestékABC

3M 1100
kényelmes
Kiszerelés: db
43 Ft

Bővebben

FestékABC

műanyag fülvédő
könnyű
Kiszerelés: db
1.542 Ft

Bővebben

FestékABC

3M Peltor
műanyag
Kiszerelés: db
4.408 Ft

Bővebben

 

 

 

FestékABC

PC arcvédő
plexis
Kiszerelés: db
1.411 Ft

Bővebben

FestékABC

Védőszemüveg
egyszerű kivitel
Kiszerelés: db
318 Ft

Bővebben

FestékABC

3M 2700
polikarbonát
Kiszerelés: db
1.687 Ft

Bővebben