A lakásban

Beltéri falfestés

2013.02.20.
Beltéri falfestés
Ha elérkezett az ideje otthona felújításárnak, felvetődik a kérdés, hogy szakembert hívjon a festéshez, vagy anyagi okok miatt saját maga és családja fogjon hozzá. Ha a szakember mellett dönt, mi szívesen ajánlunk, de ha marad a házilagos kivitelezés, elegendő időt szánjon a munka megtervezésére, mert a kapkodás sok gondot okozhat. Hogy megkönnyítsük döntését a legmegfelelőbb falfesték kiválasztásában, bemutatjuk a beltéri festéktípusokat és azok felhasználását.

Ha elérkezett az ideje otthona felújításárnak, felvetődik a kérdés, hogy szakembert hívjon a festéshez, vagy anyagi okok miatt saját maga és családja fogjon hozzá.
Ha a szakember mellett dönt, mi szívesen ajánlunk, de ha marad a házilagos kivitelezés, elegendő időt szánjon a munka megtervezésére, mert a kapkodás sok gondot okozhat. Hogy megkönnyítsük döntését a legmegfelelőbb falfesték kiválasztásában, bemutatjuk a beltéri festéktípusokat és azok felhasználását.

 

Mészfesték

 

Viszonylag olcsó, természetes alapanyagú, páraáteresztő, gombaölő és fertőtlenítő hatású festék. Nemcsak lakótérbe, de  nedves  helyiségekbe, pincékbe, garázsokba is kiválóan alkalmas. Korábban a különböző adalékanyagok oltott mészbe keverése miatt elkészítése bonyolult volt. Ma már festésre kész állapotban, kisebb, nagyobb kiszerelésben kapható.

Mészálló diszperzió tartalmánál fogva hengerelhető is. Lakótérben a meszelt felület színes hengermintával és csíkozással díszíthető. Hátránya maró hatása, gyenge szilárdsága és kevésbé színezhetősége. Nem használható gipszkarton és diszperziós felületeken, csak mész- és cementvakolatok, vagy korábban meszelt felületek festésére alkalmas.

 

 

Állati eredetű enyves festék

 

Előnye hogy páraáteresztő, olcsó és jól fedő festék. Hátránya bonyolult helyszíni elkészítése és felhordása, ezért házilagos használatát nem ajánljuk. Csekély a mechanikai szilárdsága és csak száraz helyiségben alkalmazható. Felhordása kizárólag korongecsettel történhet. Díszítése ugyanúgy történhet mint a meszelésnél.

 

Növényi eredetű készfesték

 

Más néven a praktikolor. Kötőanyaga a tapétaragasztóként ismert CMC. Törlés és dörzsálló, jól lélegző festék. Előnye az enyves festékhez képest, hogy csak vízzel kell keverni és elegendő áztatás után, felhasználásra kész. Hátránya ugyanaz, mint az enyves festéknek.

 

Szilikátfesték

 

Kötőanyaga a kálivízüveg, amely száradás után igen jó tapadást biztosít. Páraáteresztése és csiraölő hatása kitűnő. Csak mész- és cementtartalmú vakolat, illetve korábban szilikátfestékkel festett felületre alkalmas. Nem alkalmazható gipszkarton, vagy diszperziós felületen. Maró hatású festék, ezért a nem festendő felületeket takarással védeni kell! Lúgos kémhatása miatt kizárólag lúgálló, természetes pigmentekkel színezhető. Alapozni és tapaszolni csak szilikáttartalmú anyagokkal szabad.

 

Diszperziós festék


A legnagyobb választékban kapható, műanyagdiszperzió kötőanyagot és különféle töltő és segédanyagokat tartalmazó festék. A kevesebb kötőanyagot tartalmazó változatai páraáteresztő, szárazon áttörölhető, matt felületet képeznek. A kötőanyagtartalom növelésével nő a moshatóságuk, viszont kevésbé páraáteresztő felület érhető el. Matt, selyemfényű és fényes változatban kaphatók. A diszperziós festék előnye tisztántarthatósága, vízzel hígítható, többször átfesthető, könnyen felhordható és igen nagy választékban színezhető. Felhasználásra kész színezett falfestékek is kaphatók többféle kiszerelésben, extra nagy fedőképességű, gélesített, csepegésmentes, vagy illatosított kivitelben. A színes festékek egymással és fehér festékkel is keverhetők. A diszperziós festékek felhordása festőhengerrel célszerű.

 

Alkidgyanta festék

 

Ezt a festéktípust a különösen nagy igénybevételnek kitett felületek bevonására ajánljuk, például lábazatok, szeméttárolók, raktárak, kocsimosók stb. Jól tisztítható, kemény bevonatot képez és elfedi a füstös, nikotinos, beázásfoltos felületeket. Matt, selyemfényű és magasfényű változatban kapható. Száradása után nehezen eltávolítható, ezért alaposan le kell takarni a mázolásra nem szánt felületeket.
Hátránya, hogy nem páraáteresztő, tűzveszélyes és egészségre káros anyagokat tartalmaz. Az alkidgyanta festékek ma már vízzel hígítható alapozókkal és zománcokkal teljes mértékben helyettesíthetők.

 

Fűrészporos festék

 

Különböző szemcseméretű, faforgácsot tartalmazó, színezhető festék. Kétszeri felhengerlés után fűrészporos tapétára emlékeztető felületet képez és jól fedi a kissebb repedéseket. Erősen tagolt felületekre ajánljuk, ahol a hagyományos tapétázás nehezen kivitelezhető, pl. padlástéri szobákba.

 

Penészgátló festék

 

A penész a falakon a rossz szigetelés, a magas páratartalom, az elégtelen fűtés, a ritka szellőztetés, vagy a túl jól záródó nyílászárók miatt jelenik meg. Sok esetben jelenik meg új lakásokban is, mert nem lett elég idő hagyva a falak kiszáradására Végleges megszüntetése komoly munkával és nagyobb anyagi ráfordítással jár. Megelőzésére ajánlott megfelelő szellőztetésről gondoskodni. Sokan azt hiszik hogy a nyílászáró résre nyitása a megoldás, pedig ilyenkor a helyiség inkább csak lehűl a pára javarésze meg marad.

 

Kereszthuzat a megoldás, ami ugyan nagyobb fűtésszámlával jár, de távol tartja a penészt. A penészesedésre hajlamos helyiségben nem szabad koppanásig a falhoz tolni a szekrényeket, mert először itt jelenik meg alattomos módon a penész.
Sok esetben nem is lehet látni, csak a kellemetlen szagát érezni.

 

A túl  magas páratartalmat Ceresit páramentesítő készülékkel lehet eredményesen csökkenteni. Ha mindennek ellenére megjelenik a penész, penészgátló lemosó folyadékkal be kell nedvesíteni a penészfoltokat és dörzsöléssel, vagy kaparással el kell távolítani azokat. FIGYELEM! Szárazon ne kaparja, mert tele lesz a lakás penészspórákkal és azok belélegzése veszélyezteti egészségét.

 

Kaparás után le kell mosni a penészmaradványokat. Munkavégzés alatt használjon védőruházatot, gumikesztyűt és pormaszkot. A munkaterülettől tartsa távol a gyermekeket és a háziállatokat is. A penész elleni szert gondosan zárja el.

 

A tökéletes penészmentesítés érdekében a megtisztított felületre penészgátló festéket kell felhordani. Kapható penészgátló adalék is, ami megfelelő arányban diszperziós festékhez, mészfestékhez, vagy akár tapétaragasztóhoz keverve gátolja a penész megjelenését.

 

Az Ecomix festékadalék  is hatékonyan véd a falpenész ellen, ugyanakkor hőszigetelő tulajdonságánál fogva csökkenti a fűtési-hűtési energiaszükségletet.

 

Az Europal 2000 extra erős gombaölő és penészgátló falfesték alkalmazása ugyan nem olcsó mulatság, azonban az ismertetett penészgátlók közül magasan a leghatékonyabb megoldás.

 

A penészgátló szereknek  nincs megszüntető hatásuk, csak hosszabb-rövidebb ideig nyújtanak védelmet a penészesedés ellen, mert a hatóanyag lebomlása után, ha a körülmények változatlanok maradtak, a penész újra megjelenhet. A nálunk kapható penészmentesítési kiskáté hasznos tanácsokat és tudnivalókat tartalmaz a falpenész elleni védekezésben.  (Többet: www.euro-higienia.hu)

 

Folttakaró festék

 

Jól terülő, fehér, vízbázisú festék, amely egy, vagy két rétegben felkenve kitűnően szigeteli a beázásból, rozsdásodásból eredő foltokat, dohányfüstös falfelületeket és meggátolja azok kiújulását. Száradása után diszperziós festékkel átfesthető. Léteznek még különféle szigetelősók, melyek vizes oldatai egy, szükség esetén két rétegben felhordva kiváló impregnálóréteget képeznek.

 

Márványhatású festék (kenhető műmárvány)

 

A márványhatású festék  mediterrán hatású, foltos felületet adó, pasztaállagú dekorációs festék.  Színezhető és viaszemulzió utánkezelésével a felület ellenállósága, színmélysége és fényessége növelhető.  Felhordása és megmunkálása rm. spaklival, vagy kisméretű kerekített sarkú rm. glettelővel történik.

 

Mintázó falfestékek, fallazúrok

 

Ezek az áttetsző, jól színezhető díszítőfestékek késleltetett száradásuk révén igen sokféleképpen mintázhatók.  Felvihetők diszperziós festékekre, díszvakolatokra, díszítő elemekre.  Mintázatuk az erre a célra kifejlesztett szerszámokkal történik. (tengeriszivacs, műanyag spatula, mintázókefe, mintázókesztyű, fóliahenger, bőr- struktúrahenger, stb.)

 

a munka kezdése:

 

Mielőtt bármihez kezdene, készítsen leltárt, hogy a festéshez minden szükséges anyag és kellék meg van e, mert bosszantó dolog a munkát félbehagyva rohanni el valamiért. A munka megkezdése előtt a mozgatható bútorokat a szoba közepére kell húzni és fóliával alaposan letakarni. Úgyszintén a csillárokat, radiátorokat és az el nem mozdítható tárgyakat. Érdemes a kapcsolókat és konnektorokat, radiátorokat, a nyílászárók széleit, a küszöböt és a parkettaszegélyt festőszalaggal leragasztani. A padlóra hullámpapírt, vagy takarófóliát kell teríteni. A takarószalagot a festés befejeztével azonnal el kell távolítani!

 

 

 

A felület előkészítése

Az új vakolatokat, betonfelületeket a kiálló részek (pacnik) eltávolítása végett spaklival át kell dörzsölni. Meszelt felületek esetén ugyanez a feladat, de az esetleg előforduló laza rétegeket el kell távolítani. Utána a teljes falfelületet portalanítani szükséges. Az enyves festéket, vagy tapétát alapos átnedvesítés után le kell kaparni, majd a maradványokat tiszta vízzel lemosni. Nagyban megkönnyíti a munkáját, ha az áztatáshoz kerti permetezőt használ. A tapéta eltávolításához használjon metylan tapétaeltávolító adalékot. A legszerencsésebb, ha a helyiség korábban is diszperziós festékkel volt festve. Ilyenkor csak a lekívánkozó részeket kell eltávolítani és kigipszelni Ha vannak repedések azokat célszerű kimélyíteni, lealapozni és repedésgátló alkalmazásával símára glettelni. De ha nem teherbíró a diszperziós felület, agyon van festve, nem szabad mellőzni a kaparást. A hagyományos kaparással elég macerás lenne ennek a kemény rétegnek a leszedése, ezért csontenyvoldatot kell segítségül hívni. A csontenyvgranulátomot kevés vízbe kell áztatni és lehetőleg duplafalú edényben, fel kell főzni. Ezután fel kell kenni a felületre. Száraz időben már másnap jelentkezik az eredmény, ugyanis az enyvoldat csontkeményre szárad és az alatta lévő festékrétegekkel együtt tenyérnyi darabokban válik le a felületről. Természetesen ezután a még megmaradt festékmaradványokat  el kell távolítani.

 

 

Mélyalapozás

 

Régi gyenge vakolatokat, az enyvesfestéktől, tapétától megtisztított falfelületeket a szívóhatás csökkentése érdekében  mélyalapozni szükséges. A használati útmutatóban feltüntetett keverési arányt tanácsos betartani, mert ha az alapozó túl töményen kerül fel, nem lesz megfelelő a festék tapadása, ha túl hígra sikerül nem csökken megfelelő mértékben a fal szívóhatása. Ezért próbaalapozást ajánlott végezni.

Ha túl tömény az alapozó, száradása után a falra spiccelt víz legurul a felületről. Ekkor további hígítás ajánlott. Ha pedig hígra sikeredett az alapozó, ismételt alapozás szükséges.

 

Felületsimítás

 

Sima szilárd felület esetén csak a kisebb hiányosságokat kell kész glettel kijavítani. Új vakolatot, vagy egyenetlen korábban kapart falfelületet a mélyebb részek előglettelése után kétszer ajánlatos átglettelni. Ez nem kis feladat, talán ez a művelet a felújítás legnehezebb része.  A glettelt felületet száradása után finoman át kell csiszolni.

 

Alapozás

 

Festés előtt a felületet mélyalapozóval, vagy hígított diszperziós festékkel alapozni kell. Az előforduló hibákat most még ki lehet javítani, de utána ezeket a foltokat mélyalapozóval feltétlen le kell kenni, mert elhagyása esetén főleg a sötétebb színek esetén foltosodás léphet fel.

 

Diszperziós festés

 

Alapozás után a mennyezettel kezdődik a festés, majd a falak következnek.
A festést faltól falig, szünetmentesen kell végezni a sufnisodás elkerülése miatt.  
A festék felkeverése után először kisecsettel a sarkokat és a festőhengerrel hozzá nem férhető részeket kell kikenni, majd a nagy felületeket kefével, vagy a szebb felület elérése érdekében festőhengerrel kell lefesteni.

Rövid szálhosszúságú hengerrel simább, kevésbé narancshéjas felület érhető el.
A festőhengert úgy kell a vödörben levő festékbe körkörösen forgatva mártogatni, hogy lehetőleg csak a szőrme legyen festékes. A Vödörbe állított lehúzó- rács segítségével a felesleget vissza lehet csepegtetni.

A felületre először hosszirányba, enyhén rányomva kell felhengerelni a festéket,  majd keresztbe határozottan  eldolgozva, végül ismét hosszirányba. Ügyelni kell arra hogy a munkafogások között ne legyenek kihagyások, mert az utólagos belejavítások, főleg sötétebb színeknél elég rendesen meglátszanak.

Teleszkópos bot használatával kényelmesebbé teheti a festék felhordását.
Az anyagszükségletet egyszerű matematikai művelettel lehet kiszámítani.
Adva van egy 4mx5m-es szoba. A mennyezet tehát 20m². A szoba kerülete 4m+5m+4m+5m = 18m x magasság 3m = 54m²  Ez a falak területe. A kettőt összeadva kapható meg a festendő felület. Ebből csak a nagyobb nem festendő felületeket kell levonni. Festékvásárláskor két réteg festék felhordásával kalkuláljon!

 

 

 

Tekintsük át a munkafolyamatot lépésről lépésre.

 

 

 

 

 

BarkácsABCSzerelvények védelme

Érdemes minden szerelvényt eltávo-lítani és a helyét leragasztani. Így óvjuk meg a szennyeződéstől a ko-nektorainkat, aljzatainkat.

 

 

 

 

 

BarkácsABCMaszkolás

amit nem tudunk leszerelni vagy nagyon  bonyolult az eltávolítása azt nagyon fontos ragasztószalaggal kör-bemaszkolni. Ílyenek az ajtó- és ablaktokok, lábazati szegélyek vagy a mennyezet elválasztó díszítő-elemek. Ma már hatalmas választék van a kereskedelemben ezen pro-blémák megoldására.

 

 

 

 

 

BarkácsABCFelületi egyeletlenségek javítása

Szükség esetén a hézagokat reped-édeket át kell glettelni. A mélyebb egyeletlenségeket pedig tapaszolás technikával javítsuk ki. Minél keve-sebb munkát adva magunknak a lehető legsimább felületre töreked-jünk. A még képlékeny glettet vagy mélyedéstapaszt nedves újheggyel vagy nedves szivaccsal még simábbra lehet alakítani.

 

 

 

 

 

BarkácsABCCsiszolás

A glettelt felületet sajnos muszáj át-csiszolni. Elkerülhetetlen folyamat egy tükörsima fal kialakításához. Álta-lában a glettelt falakat 80/100/120-as csiszolóvászonnal vagy papírral kell simára csiszolni. Törekedjünk mind a magunk egészségére mind pedig a bútoraink védelmére. A szálló por elképesztő milyen kis réseken bejut.

 

 

 

 

 

BarkácsABCRugalmas hézagtömítés

Alap feltétel, hogy az aljzat legyen száraz, tiszta, portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől mentes. Legalább az egyik oldal legyen nedvszívó. Ter-mészetesen az illeszkedő felületeket, amelyeket a későbbiek folyamán fes-teni kívánunk, minden képen AKRIL tömítővel hézagoljuk, mivel ezek át-festhetők.

 

 

 

 

 

BarkácsABCSnejdolás

ehhez a munkafolyamathoz öntsünk ki egy kis mennyiségű anyagot egy kényelmes fogású edénybe vagy kis festőtálcába.

 

 

 

 

 

BarkácsABCSnejdolás

Következő lépésben kenjük ki az összes sarkot a mennyezettől az aljzatig. Érdemes az ajtó- és ablak-tokok mellett is kihúzni továbbá a díszítőelemek melletti részeket sem szabad kihagyni. Ez nagyon alapos türelmet igénybevevő munka. A tok-tól vagy a saroktól távolodva, haladva a festetlen felület felé el kell vékony-ítani az anyagot. Ha nem tesszük lehetséges, hogy meg fog látszani a vastagabb festék miatt az ecset-húzásunk.

 

 

 

 

 

 

BarkácsABCKényelem!

Sokan nem szeretik az ilyen tipusú edényeket mert kevesebb anyagot lehet beletölteni és a létrára sem lehet felakasztani. Viszont a hátrányai mellett van azért előnye is. Például, hogy stabilan tudjuk eltávolítani a festőhengerről a felesleges festéket, kis helyen elfér és nagyon kedvező az ára.

 

 

 

 

 

BarkácsABCÉs a festés....

Az első hengereléseknél minden esetben lassú mozdulattal vigyük fel az anyagot az általunk szemmel kirajzolt 1-1,5 négyzetméternyi falfelületre, ha nem akarjuk, hogy az egyik fele a padlón a másik fele pedig az arcunkon díszelegjen.

 

 

 

 

Majd a felhordott festéket az alábbi módon célszerű szétkenni a felületen. Amikor a függőleges irányú mozdulatsorozattal végeztünk, ugyanezen elven csináljuk meg vízszintesen is.

 

 

 

 

 

Szükséges eszközök erre a Projektre

Álljanak készenlétben a szükséges eszközök bármilyen munkálatot is végzünk. Mielőtt elkezdené rakja sorba a szerszámokat. Gondolja végig alaposan mire lehet szükség. Sok időt takarít meg vele nem beszélve a felesleges fusztrációról.

 

 

 • 120-as csiszolópapír vagy vászon - glettelést átcsiszolni
 • 100-as 120-as spakli – glettet a glettvasravaló felhordására
 • 60, 80-as spakli – a kisebb hézagok tapaszolására
 • falispatulya másnéven lepke – glett elsimításához
 • fásniecset vagy radiátorecset – sarkok élek kihúzására, snejdolására
 • festék keverő gép (fúrógép) +szár – leülepedett anyagok felkeveréséhez.
 • festőhenger 10cm-es + nyél + rács vagy tálcás – radiátor mögötti felületek
 • festőhenger 18 vagy 25cm-es + nyél + rács vagy tálcás – falfestéshez
 • fólia– aljzat és bútorzat takarására
 • glettvas- glett anyag elsimítására
 • hullámpapír– aljzat takarására
 • kalapács, fogó – szögek, csavarok eltávolításához
 • kaparó spakli – hámló felületek eltávolításához
 • kesztyű – minden munkafolyamatnál elengedhetetlen
 • kézicsiszoló szerszámok – az egyenletes felület elérése céljából
 • létra – magas felületek eléréséhez
 • mészkefe – vizes kaparás esetére és mélyalapozásra
 • olló - takaróanyagog darabolásához
 • pormaszk – csiszolásnál elengedhetetlen
 • ragasztószalag 2, 3, 5 cm-es – maszkoláshoz
 • rongy – mindenféle törléshez (hasznos eszköze a projektnek)
 • sapka – festésnél és a csiszolásnál egyaránt elégedetlen
 • sniccer, barkácskés – takaróanyagog darabolásához
 • takarításhoz –seprű és lapát
 • takarópapír – aljzat takarására
 • teleszkópos hosszabító – magasabb részek festésére
 • vödör és edények – keveréshez, szétosztáshoz

 

érdemes egy nedves rongyot a bejárathoz készíteni, hogy poros vagy festékes lábbal ne okozzunk károkat a tiszta helyiségek aljzatán.

erős színek esetén érdemes a festőhengerek és ecsetek mennyigét növelni.

 

 


Szükséges anyagok erre a Projektre

Kerülje a last-minute bevásárlást (az sosem vezet semmi jóhoz), legyen az összes anyag kéznél lehetőleg időben. 
Itt egy lista:

 

 

 • falfesték
 • glettanyag
 • mélyalapozó
 • modellgipsz
 • penészgátló anyag vagy adalék
 • színezőpaszta