A lakásban

Beázási és egyéb makacs foltok izolálása

2013.02.15.
Beázási és egyéb makacs foltok izolálása
Lakásfelújításkor a festés során nem kevés problémát okoznak a mennyezeten, vagy a falon keletkezett beázás foltok. Beázásnál a víz a tetőburkolat sérülése, csőtörés, nyitva hagyott ablak, vagy csap alkalmával bejut a helyiség belső falfelületére és elszíneződést okoz. Rosszabb esetben a téglakémény sérülése miatt a füstcsatornán keresztül érkezik, magával cipelve a feloldott kormot. A huzamosabb ideje tartó dohányzás is hagyhat csúnya, maradandó elszíneződést a falon. De megtörténhet a baj egy mosdó-, vagy mosogatószifon, vagy lefolyó tisztításakor is, ha nincs rendesen minden a helyére visszaillesztve.

Lakásfelújításkor a festés során nem kevés problémát okoznak a mennyezeten, vagy a falon keletkezett beázás foltok. Beázásnál a víz a tetőburkolat sérülése, csőtörés, nyitva hagyott ablak, vagy csap alkalmával bejut a helyiség belső falfelületére és elszíneződést okoz. Rosszabb esetben a téglakémény sérülése miatt a füstcsatornán keresztül érkezik, magával cipelve a feloldott kormot. A huzamosabb ideje tartó dohányzás is hagyhat csúnya, maradandó elszíneződést a falon.

De megtörténhet a baj egy mosdó-, vagy mosogatószifon, vagy lefolyó tisztításakor is, ha nincs rendesen minden a helyére visszaillesztve. Ezt azért is merem állítani, mert én is majdnem így jártam.

Pár évvel ezelőtt karácsony előtti napon ki akartam tisztítani a fürdőkád lefolyóját. Kicsavartam a lefolyó felső krómozott részét, de visszacsavarni már nem tudtam, mert a szifon, amihez a krómozott felső rész volt csavarozva, elmozdult a helyéről. Sokáig próbálkoztam a helyére húzni mindenfélével, dróttal, csavarhúzóval, fogkefével, de sikertelenül. Szerencsémre, mert az elemlámpa fényénél észrevettem, hogy a vízszintes szennyvízelvezető PVC cső kicsúszott a szifonból. Mivel a beépített kádon nem volt szerelőnyílás, irtó nagy kupival és zajjal járó bontás lett a vége. De nem bosszankodtam, karácsonyi ajándéknak vettem a sorstól, hogy nem áztattam el karácsonyra a szomszédaimat. A történtek alapján senkinek sem tanácsolom, hogy hasonlóképpen próbálja kitisztítani a fürdőkád szifonját. Fogjon inkább egy darab drótot és azzal próbálkozzon.

Kisebb beázásnál komolyan kell venni a közmondást, hogy

„SEGÍTS MAGADON, ISTEN IS MEGSEGÍT !”,

ugyanis ilyen kis munkára nem igen találni szakembert. Ha a beázás rövid ideig tartott és nem volt nagy kiterjedésű, egy viszonylag frissen festett felületről szárítással, huzattal szinte nyomtalanul el lehet tüntetni. De ha komolyabb volt, már nem olyan egyszerű a dolog. Ekkor gyorsan meg kell keresni a beázás forrását. A hiba elhárítása után tökéletesen ki kell szárítani az ázásfoltokat, az esetleges málló részeket le kell kaparni, majd simára glettelni.

A kiszáradt különféle beázás foltok színei víz hatására megélénkülnek, ezért ilyenkor javításukra a hagyományos diszperziós festékek szóba sem jöhetnek. A megoldást az oldószeres festékek, vagy az erre a célra kifejlesztett speciális anyagok jelentik. A nikotinos felületek szigetelésére elegendő a Geiger, vagy a Düfa Isoliersalz alkalmazása. Ezek a timsószerű anyagok megfelelő arányban, vízben feloldva, egy vagy két rétegben kitűnően szigetelik, impregnálják az erősen elszíneződött felületet.

A Héra Folttakaró, a Polifarbe Izoláló, a Tikkurila Akrostop, vagy a Caparol Isodeck vizes bázisú szigetelőfestékek megakadályozzák a dohányfüstös, kormos, beázás és olajos foltok átütését. A Walkyd, vagy a Düfa Isolier Deckfarbe oldószeres festékek pedig nemcsak izolálják a ronda beázásfoltokat, hanem már egy rétegben is igen jól elfedik azokat. Mivel ezek a speciális festékek kissebb kiszerelésben nem kaphatóak, ezért a kissebb beázásfoltok eltüntetésére a 0.25 L-es Trinát Univerzális Alapozót vegye, az is megteszi.

 

 

 

 

FestékABC

Isolier-deckfarbe
düfa
Kiszerelés: 750 ml
2.390 Ft

Bővebben

FestékABC

Isoliersalz
szigetelősó
Kiszerelés: 0,5 kg
1.100 Ft

Bővebben

FestékABC

Isoliersalz
szigetelősó
Kiszerelés: 0,5 kg
1.360 Ft

Bővebben

 

FestékABC

Héra folttakaró
beltéri
Kiszerelés: 2 liter
3.995 Ft

Bővebben

FestékABC

Inntaler
izoláló falfesték
Kiszerelés: 5 liter
1.350 Ft

Bővebben

FestékABC

Wallkyd
oldószeres
Kiszerelés: 0,9 liter
2.985 Ft

Bővebben