A lakásban

Balesetmentes otthon

2012.10.11.
Balesetmentes otthon
A Balesetek egyharmada az otthonunkban történik, ezért rendkívül fontos a lakhelyünk biztonsága. A második leggyakoribb helyszíne a véletlen halálos baleseteknek. A gépjárműs, közúti balesetek állnak az első helyen. A leggyakoribb otthoni balesetek a mérgezés, tűz/égés, fulladás és az áramütés. A legtöbb otthoni sérülésnek nem halálos a kimenetele. Az 5 éven aluli gyermekeknél és a 70 év feletti felnőtteknél a legmagasabb a kockázati arány a halálos és a nem halálos baleseteknél egyaránt. A

 

 

 

 

1, A fürdőszobában fokozottan figyelni kell az elcsúszás elkerülésére. Ugyanakkor magas a fulladással áramütéssel járó balesetek száma is.

 

2, A gyerekszobáknál figyeljünk oda az ablakok biztonságos zárasára, nyithatóságára, mert gyakori a kieséses baleset.

 

3, A konyhákban is gyakranl fordul elő elcsúszás, elesés, és veszélyes égés, illetve vágás okozta serülés is. Ha a konyhában a tűzhely be van kapcsolva, ne hagyja őrizetlenül a helyiséget.

 

4, A garázs szellőztetésével könnyebben elkerülhetjük a fulladásos haláleseteket. A garázs tisztántartása és a garázsajtó biztonságos működésével is balesetet előzhetünk meg.

 

5, A kerti szerszámok, kisgépek biztonságos elhelyezése, a gyerekektől elzárható tároló szintén fontos eleme a ház biztonságossá tételének.

 

6, A medence és környékének a tisztántartása, a vízen fent maradó hálóval történő lefedése elengedhetetlen a fulladásos balesetek számának csökkentéséhez. 


Kövesse az alábbi tippeket, hogy megakadályozza, nagymértékben csökkentse, a megcsúszik és leesik kategóriájú balesetek számát otthonában.

 

Tartsa tisztán a padlót.

 

Pakoljunk el a padlóról, főleg a közlekedési útvonalból.  Csökkentsük a zsúfoltságot, a balesetveszélyes kábeleket, telefonos, elektromos vezetékek vezessük a fal tövében.  Azonnal tisztítsuk meg a zsír, víz és más kiborult, lecsöpögött folyadékoktól a padlót.

 

 

 

 

Használjon csúszásmentes szőnyeget, ez nagyban csökkenti az elcsúszás esélyét.
Szereljen korlátot, kapaszkodót a lépcsők mellé és ha csak egy kicsit is csúszós a lépcső, ragasszon a fokok szélére csúszásgátló szalagot. Ha veszélyeztetett korosztályok is képviseltetik magukat a családban, nem árt a WC-k és a kád / zuhanyzó stb. területére is kapaszkodási lehetőséget biztosítani.

Minden lépcsőnél, küszöbnél, folyósnál megfelelő világítás legyen.


Kövesse a gyógyszer adagolási utasításokat megfelelően. A gyógyszerek helytelen bevétele, vagy elhagyása problémához vezethet, általános gyengeség és egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek. Ezek mind vezethetnek veszélyes balesetekhez.
A gyógyszereket mindig az eredeti dobozukban tároljuk, az eredeti címkével. Elérhető helyen és jól felszerelt legyen a kötszeres doboz.


Vészhelyzet esetére legyen egy mindenki számára ismert „menekülési” útvonal.


Ha vannak füstérzékelők, azokat havonta tesztelni kell, és legalább évente cserélni bennük az elemeket.


Legyenek kéznél a segélyhívó számok, lehetőleg a telefonok mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

FestékABC

Tesa csúszásgátló szalag
15 méter
Kiszerelés: 25mm
4.575 Ft

Bővebben

FestékABC

Csempe és kőlaptisztító
alaposan tisztít
Kiszerelés: 1 Liter
1.600 Ft

Bővebben

FestékABC

Lamináltpadló tisztító
és ápoló
Kiszerelés: 1 liter
1.700 Ft

Bővebben