A ház körül

Szilikon a homlokzaton

2013.02.18.
Forrás: Baumit
Szilikon a homlokzaton
Egy épület homlokzatának felújításakor nemcsak a színek összhangjára, a megfelelő szín, színek kiválasztására kell ügyelni, legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a hosszan tartó védelem céljából a megfelelő festéktípus kiválasztása is. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani

A szilikonfesték kötőanyaga szilikongyanta, melynek köszönhetően páraáteresztő tulajdonsága mellett kiváló a vízlepergető képessége. Szinte az összes megfelelően előkészített falfelületre felvihető, kivételt képez a korábban mészfestékkel kezelt homlokzat. Főleg műemléképületek felújításánál alkalmazzák. Felhordható kefével, hengerrel és szórással. A szilikonfestést magas ára miatt ritkán alkalmazzák.

 

Alapfelület:

Az alap legyen tiszta, száraz, jó teherbírású, fagy-, por-, só kivirágzás- és laza részektől mentes. Nem lehet víztaszító. Ne következzen be utólagos átnedvesedés!

 

Alkalmas:

• mész-cement és cementvakolatokon, gipszvakolatokon

• betonon és egyéb ásványi alapfelületeken (kivéve a betonfelújítást)

• (régi) jól tapadó ásványi és szilikátfestékeken és vakolatokon

• (régi) jól tapadó diszperziós festékeken és vakolatokon


Feltételesen alkalmas:

• gipszkarton lapokon (próbafelületen kipróbálni)

• mészvakolaton, meszes gletten (karbonátosodásra figyelni)

 

Nem alkalmas:

• lakk-ill. olajfilmeken, enyves festékeken, műanyagokon és gyantákon

• mészfestéken

• rugalmas diszperziós festékeken

• korrózióvédelemre betonfelújításnál


Tájékoztató az alapfelület előkezeléséhez:

• A krétásodó, porló felületeket és a mészkukacokat mechanikai úton el kell távolítani, a felületet adott esetben meg kell erősíteni. (Szilikon Mélyalapozóval. Várakozási idő min. 12 óra!)

• Zsaluolaj maradékokat a betonról forró gőzsugárral vagy a kereskedelemben kapható, speciális zsaluolaj eltávolítóval kell eltávolítani.

• Elszennyeződött és/vagy elalgásodott felületeket mechanikus úton forró gőzsugár, speciális szer alkalmazásával távolítható el

• Rosszul tapadó, málló, ásványi festékek mechanikai úton távolíthatók el.

• Kivirágzások mechanikai eltávolításakor be kell tartani a különleges felújítási intézkedéseket.

• Sérült, ill. repedezett felületeket megfelelő simítótapasz segítségével, a felület struktúrájához alkalmazkodva kell kijavítani.

• Az erősen nedvszívó alapfelületeket, régi EPS Hőszigetelő Rendszerrel készült homlokzatokat Szilikon Mélyalapozóval meg kell erősíteni.

 

Rétegfelépítés:

 

A  festéket lassan forgó keverővel alaposan fel kell keverni. Nem szabad más festékekkel keverni.

Alapozás: A Silikon festéket 20 % (5:1) vízzel fel kell hígítani, és a teljes felületet le kell alapozni vele (várakozási idő min. 12 óra).  Az erősen szívó felületeket Szilikon Mélyalapozóval kell kezelni.

 

Fedőréteg:  A hígítatlan Silikon festéket az időjárástól függően, de legalább 12 órával az alapozás után, az alapfelülettől függően 1-2 rétegben kell felhordani. Másodszori festés esetén 4 óra száradási időt kell betartani. A Silikon festék hengerelhető, mázolható. Egyenletesen, megszakítás nélkül kell dolgozni. Porló, erősen szívó alapfelületen régi EPS Hőszigetelő Rendszernél:

1 réteg Szilikon Mélyalapozó, 1-2 réteg fedőfestés.

 

Általános tudnivalók:

A felület, az anyag és a levegő hőmérséklete +5 °C felett legyen a felhordás és a kötés ideje alatt. Ne dolgozzunk közvetlen, napsugárzásnak kitett felületen, esőben vagy erős szélben. A homlokzatot megfelelően védeni kell az időjárási hatások ellen (pl. védőhálóval). A levegő magas páratartalma vagy alacsonyabb hőmérséklete jelentősen meghosszabbíthatja a kötési időt és egyenetlenné teheti a színárnyalatot. Az egyenletes szín csak egy gyártási tételen belül garantálható. Színeltéréseket (foltokat) mindenekelőtt homlokzatok részfelületei (állványzat árnyéka), az alapfelületen előforduló egyenetlenségek (szerkezet, nedvszívó képesség stb.) ill. különböző időjárási körülmények eredményezhetnek. A színárnyalat kialakulását az alapfelület állapota, a hőmérséklet és a levegő páratartalma befolyásolja. A színeltérések elkerülése érdekében ügyelni kell rá, hogy az anyagszükségletet az egész épületre egyszerre rendeljük meg, így egyszerre lehessen legyártani. A szállítás természetesen részmennyiségekben is történhet. Különböző gyártási tételek felhasználása esetén ezeket már a munkálatok kezdetén össze kell keverni

 

Biztonsági intézkedések:

A szemet és a bőrt valamint a nem befestendő felületeket, különösen az üveget, kerámiát, klinkert, natúrkövet, lakkot és fémet óvni kell a ráfröccsenés ellen. Szükség esetén bő vízzel azonnal le kell mosni. Nem szabad megvárni, hogy rászáradjon és megkeményedjen.

A szerszámokat használat után vízzel azonnal meg kell tisztítani.