A ház körül

Szilikát homlokzatfestés

2013.02.18.
Forrás: Baumit
Szilikát homlokzatfestés
Egy épület homlokzatának felújításakor nemcsak a színek összhangjára, a megfelelő szín, színek kiválasztására kell ügyelni, legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a hosszantartó védelem céljából a megfelelő festéktípus kiválasztása is. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani

A szilikátfesték szervetlen kötőanyagú, teljesen matt, színtartó és időjárásálló festék. Kiváló lég- és páraáteresztő képessége miatt a falak átszellőzése sokkal hatékonyabb, mint a diszperziós festékeké. Előszeretettel alkalmazzák műemléképületek festésére. Alkalmas beton, vakolt, korábban meszelt, illetve szilikátfestékkel kezelt felületek festésére. Színezhetősége szerényebb mint a diszperziós festékeké. Felhordható kefével, hengerrel. Szórással történő felvitele nem ajánlott. A szilikátfestékkel készre festett felület nehezen javítható.

 

Alapfelület:

 

 

Az alap legyen tiszta, száraz, jó teherbírású, fagy-, por-, sókivirágzás- és laza részektől mentes. Ne következzen be utólagos átnedvesedés!

 

 

 

Alkalmas:

 

 

• mész-cement és cementvakolatra

• beton és egyéb ásványi alapra

• (régi) jól tapadó ásványi és szilikátfesték rétegre és vakolatra

• fagyálló mészhomoktégla falazatra

• kő és azbesztcement lapra

 

 

Nem alkalmas:

 

 

• műanyagra, lakk-, és olaj-, enyves és diszperziós festékre

• meszelt felületre

• gipsz vakolatra, mész-gipsz vakolatokra

• gipszkartonra

 

 

 

Az alapra vonatkozó megjegyzések:

 

 

• Porladó felületet, valamint a mészlefolyást mechanikus úton távolítsuk el. (Amennyiben szükséges megerősíteni a felületet, használjunk Baumit Vakolatszilárdítót. Várakozási idő min. 14 nap.)

• Leválasztó olaj maradékokat a betonról forró gőzsugárral vagy speciális leválasztó olajeltávolítóval tisztítsuk le.

• Lakk- és olajréteget, enyves festéket marassuk le, és forró gőzsugárral tisztítsuk meg a felületet.

• A rosszul tapadó, kopott ásványi eredetű réteget mechanikus úton távolítsuk el.

• A kivirágzást mechanikus úton távolítsuk el, vegyük figyelembe a felújítási munkák szabályait.

• Károsodott, repedezett felületet megfelelő tapasszal javítsuk ki

• Elkoszolódott és/vagy elalgásodott felületet mechanikusan tisztítsunk le forró gőz- vagy homoksugárral, vagy egyéb speciális tisztítószerrel (Baumit Felújító Oldat).

 

 

 

A megfelelően előkezelt alapnak kötöttnek és száraznak kell lennie. Többrétegű felhordás esetén a munkafolyamatok között legalább 12 órás szünetet iktassunk be.

 

 

 

Rétegfelépítés:

 

A felületet Szilikát festékkel 20 % vízzel hígítva teljesen fessük át. Az alapozás után kb. 12 órával hígítatlan Szilikát festékkel fessük át a felületet egyszer vagy kétszer. Minden munkafázis között 12 órás száradási időt iktassunk be.  A Szilikát festék felhordható hengerrel vagy ecsettel. Egyenletesen, megszakítás nélkül dolgozzunk. A terméket alaposan keverjük át lassú menetben járó géppel. Ne keverjük más festékanyaggal.

 

 

 

Általános tudnivalók:

 

 

A felület, az anyag és a levegő hőmérséklete +8 °C felett legyen a feldolgozás és a kötés ideje alatt. Ne dolgozzunk közvetlen napsugárzásnak kitett helyen, esőben vagy erős szélben. Kellően védjük a homlokzatot. A levegő magas páratartalma vagy az alacsony hőmérséklet (pl. késő ősszel) jelentősen növelheti a kötési időt, és foltosodást okozhat. A szerszámok tisztítása: használat után azonnal öblítsük ki bő vízzel. A levegő magas páratartalma vagy alacsonyabb hőmérséklete jelentősen meghosszabbíthatja a kötési időt és egyenetlenné teheti a színárnyalatot. Az egyenletes szín csak egy gyártási tételen belül garantálható. Színeltéréseket (foltokat) mindenekelőtt homlokzatok részfelületei (állványzat árnyéka), az alapfelületen előforduló egyenetlenségek (szerkezet, nedvszívó képesség stb.) ill. különböző időjárási körülmények eredményezhetnek. A színárnyalat kialakulását az alapfelület állapota, a hőmérséklet és a levegő páratartalma befolyásolja. A színeltérések elkerülése érdekében ügyelni kell rá, hogy az anyagszükségletet az egész épületre egyszerre rendeljük meg, így egyszerre lehessen legyártani. A szállítás természetesen részmennyiségekben is történhet. Különböző gyártási tételek felhasználása esetén ezeket már a munkálatok kezdetén össze kell keverni.

 

 

 

 

 

Biztonsági intézkedések:

 

 

A szemet és a bőrt valamint a nem befestendő felületeket, különösen az üveget, kerámiát, klinkert, natúrkövet, lakkot és fémet óvni kell a ráfröccsenés ellen.  Szükség esetén bő vízzel azonnal le kell mosni. Nem szabad megvárni, hogy rászáradjon és megkeményedjen.

A szerszámokat használat után vízzel azonnal meg kell tisztítani.