A ház körül

Lehet-e a rozsdára festeni?

2012.10.27.
Lehet-e a rozsdára festeni?
Lehet, csak nem célszerű. A rozsda a fém és a nedves levegő (vagy víz) kapcsolatának létrejöttével elkezd szaporodni és ezt nem megakadályozni, ha a régi rozsdát nem távolítjuk el a felületről.

 

Mi történik, ha nem távolítjuk el a rozsdát?

 

A rozsda már nem kapaszkodik túl erősen a vashoz, tehát ha a rozsdára rákenem a festéket, akkor a festék a vashoz nem kötődik, csak a rozsdához, és amikor a rozsda lemállik (ez a leveles, nagyméretű rozsdánál esélyes) akkor vele együtt a festék is lejön a felületről, innentől pedig már nem véd tovább és esztétikai feladatait sem tudja tovább ellátni.

 

 

A másik gond, hogy a rozsda felülete érdes, (revés) tele van lyukakkal, hézagokkal. Ezen az egyenetlen felületen nehéz úgy felkenni a festéket, hogy teljesen eltakarjuk a felületet. Ha pedig marad néhány rés, ahol a nedvesség be tud férkőzni a festék alá, akkor folytatódik a rozsdásodás a festék alatt is. (ezt láthatjuk, amikor járműveken egy kavics felverődésből, sérülésből néhány hónap alatt egy nagy rozsdafolt lesz).

 

A harmadik probléma a pénztárcánkat érintheti, mivel a rozsda egyenetlen felületű, így ugyanannak a felületnek a lefestéséhez akár 20-30% -al több festékre lenne szükségünk, szinte teljesen feleslegesen.

 

Természetesen, amikor néhány terméket úgy hirdetnek, hogy rozsdára is alkalmazható (pl. Hammerite, Trinát Dekor Fémfesték), akkor nem csapnak be minket, de itt „rozsda” alatt porrozsdát (futórozsdát) kell érteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezeknél a termékeknél elegendő a leveles rozsdát eltávolítani, ami sokkal egyszerűbb művelet (drótkefe), mint a felület teljes és tökéletes rozsdamentesítése.