A ház körül

Kertrendezési öttletek

2012.10.10.
Kertrendezési öttletek
Építsünk kertet Ha aggódik a globális klímaváltozás miatt és érdekli a környezet védelme, akkor érdemes a háza körül levő területet zöldé alakítani. Bármilyen kis területet be lehet rendezni zöld növényzettel, és az sem feltétlenül szükséges, hogy az egyenes terület legyen. A zöld tereprendezés lehetővé teszi,hogy csökkentse az otthonát körülvevő káros vegyi anyagokat és a szürke betondzsungel látványát. Megfelelő tereprendezéssel, profi kertépítéssel, akár pénzt és energiát is megtakaríthat.

Mielőtt belekezdene a tereprendezésbe, kertépítésbe, figyelembe kell venni néhány alapvető dolgot. Figyelembe kell venni a növények kiválasztásánál az éghajlatot, amiben élünk és hogy itt milyen növények éreznék jól magukat.  És ha szükséges, milyen öntözőrendszert kell hozzá kiépíteni. Vannak olyan növények, amik egymást segítve szebben fejlődnek és nemcsak más égövön, de itt is képesek megélni.


 

Ha kocsifeljárót szeretne beültetni, érdemes hegyvidéki növényeket választania, amelyek kevés földterületen is vidáman megélnek. Ezzel szemben, ha vizes talaj áll rendelkezésre, akkor olyan növényeket kell oda választani, amelyek képesek elviselni azt a vizes nehéz talajt. Másrészről viszont az is fontos, hogy szerves része legyen az új zöld környezetének néhány, azon a területen élő őshonos növény is.

Van néhány nagyon praktikus és egyszerű módszer, amivel az időjárást figyelembe véve a növények helyes kiválasztásával, és megfelelő helyre ültetésével a fűtésszámlát is befolyásolhatja. Az alábbiakban adunk néhány hasznos ötletet a zöld terület berendezésére.

Az árnyékolás

Az egyik legegyszerűbb zöld parkosítási technika, egy jól kiválasztott fa ültetése a legmegfelelőbb helyre, ahol aztán a meleg nyári napokon kellemes árnyékot nyújt.

 

 

 

A nap sugarai képesek drasztikusan növelni a hőmérsékletet a lakásban, ezáltal gyakrabban kell használni a légkondicionálót. Azonban a megfelelő helyre ültetett fa csökkentheti hőmérséklet akár 10-12 Celsius fokkal is. Ezért az erre a célra ültetni kívánt fa vásárlásakor mindenképpen lombhullató fát kell választani, mert az megfelelő helyre ültetve a nyári melegben árnyékolja a kívánt területet, viszont télen lehullanak a levelei és így beengedve a napfényt a lakásba, növeli az otthon melegét. Nyilvánvaló, hogy minnél nagyobb a fa, annál több árnyékot ad, ezért fontos figyelembe venni a fa méretét és alakját is. Magasabb fát kell választani emeletes ház esetén, hogy annak több szintjén is árnyékoljon, és inkább széltében növekvő fát egy földszintes ház nagy ablakainak napsugárzás elleni védelmére.

A szélfogásAz árnyékolás mellett a fa szélfogó tulajdonsága is fontos a fűtésszámla csökkentésében.  Hideg hónapokban ez a tulajdonság javíthatja a hőérzetet az udvarban, és segíthet a fűtésszámla csökkentésében a házban. Az ideális kombinált szélfogó növényzet állhat örökzöld fák és örökzöld növények, bokrok és cserjék társaságából, amit kombinálhatunk egy alacsony fallal vagy kerítéssel.

 

 

Az örökzöldek  lombozatának sűrűsége mintegy 70%-ot tesz ki, ez segít eltéríteni, tompítani a szelet. A lombhullató fák és cserjék lombozata kisebb sűrűségű, ezért erre a feladatra nem megfelelőek. A legjobb védelem a tűző napsugárzás és a hideg széllökések ellen, a lombhullató növények és örökzöld bokrok és fák változatos keveréke.