A ház körül

Hogyan fessünk fém garázsajtót?

2012.12.27.
Hogyan fessünk fém garázsajtót?
A garázskapu festése nem egy egyszerű feladat. A legtöbb garázskapu gyárilag festett, így ha egy új ajtót le akarunk valamilyen más színre festeni, akkor speciális garázskapura való festéket vegyünk, és ne más általános fémre valót. Bár vannak festetlen és galvanizált kapuk is, azok festése csak kicsivel tér el a már eleve festettekétől. Csakúgy, mint a csempék festésénél, egy hagyományos festék nem fog sokáig megmaradni a galvanizált, szinterezett fémfelületen. Ha mégis azzal festi le, csak ideig óráig fog jól fog mutatni, de aztán nagy levelekben le fog válni a festék a felületről.

 

 

A festés menete:

Trisós oldattal vagy valamilyen oldószerrel (hígító) zsírtalanítsuk a fémfelületet és hagyjuk megszáradni. A festés előtt először speciális alapozóréteget vigyünk fel a felületre.

 

 

BarkácsABC ALAPOZÁS

Rostex (Fém alapozó)

Típus: Alkid és olaj tartalmú rozsdagátló alapozó. Nem tartalmaz ólmot és króm pigmenteket. Acél, cink és könnyűfém felületek alapozására. A könnyűfém felületeket alapozás előtt meg kell érdesíteni. A Rostex védi a felületet és tartós alapot biztosít a fedőfestékek alatt.
Alkalmazhatóság: Beltéri és kültéri acél szerkezetek, konténerek, tűzlépcsők, fűtőtestek, kerítések, korlátok, zászlótartók, esőcsatornák, vízvetők, csónakok, stb. felületének az alapozása.

 

 

Ha gyárilag festett ajtóval van dolga, akkor kicsit csiszolja át, majd portalanítsa a felületet. A felpattogzott részeket távolítsa el. A lekapart részeket speciális alapozóval fesse át. Vannak olyan festékek, amalyek alapozók és egyben fedőfestékek is, azokkal is dolgozhat. Először a foltokat kell lekenni. majd száradás után a teljes felületet egyszer, vagy kétszer.

 

BarkácsABC Fedőfestés, mázolás

Panssarimaali (festék)

Típus: Aktív rozsdagátló pigmenteket tartalmazó alkidfesték. Alkalmazhatóság: Horganyzott, könnyû fém- és acélfelületek kültéri festésére alkalmas a használati utasítás szerint. Felhasználási javaslat: Bádogtetõk, ereszcsatornák, vízelvezetõk, burkolólemezek, korlátok és acélszerkezetek.

 

 

A

 

 

 

Néhány intelem a festés körülményeit illetően:

 

Festés előtt:

  • A festési feltételekről előzetesen meg kell győződnünk. A felületnek száraznak kell lennie festés előtt. A levegő hőmérsékletének legalább +5°C felett kell hogy legyen. A festendő felület hőmérséklete nem lépheti túl a +40°C-t. A relativ páratartalom nem haldhatja meg a 80%-ot.

  • A felhasználás előtt mindig olvassuk el a termék címkéjén található felhasználási javaslatot. Olvassuk el a termékleírásokat, melyek részletesebb információt adnak a festék tulajdonságairól.

  • A fedőfestékhez megfelelő színű alapozót válasszunk.
  • Keverjük fel alaposan a festéket mielőtt használjuk és miközben használjuk és hígitás után is.

  • A szükséges festékmennyiség vásárlásához szorozzuk meg a hosszúságot a szélességgel, hogy kiszámítsuk a felület nagyságát amit festenünk kell. A struktúrált felületeknél szorozzuk a felületet 1,5-el.

 

 

Festés közben:
  • Száraz felületre fessünk mielőtt az esti harmat rászáll, mivel a festék lassan szárad. Ha a felület nyirkos, nedves, akkor a festék felületén foltok jelenhetnek meg.
  • Óvjuk a festést közvetlen nagsugárzástól. A legideálisabb, ha felhős az égbolt. 

  • Óvakodjunk vastag rétegű festéstől, mivel az anyag lassú száradása miatt ráncolódás, redőzöttség alakulhat ki.

 

Festés után:

Hagyjunk elegendő várakozási időt a felület megszáradására a két réteg között.


  • Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.

  • Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.