A ház körül

Hogyan építsünk térburkolatot ?

2013.01.03.
Forrás: Baumit Kft
Hogyan építsünk térburkolatot ?
Térkővel burkolt felületek a kert vázát alkotják, amely a növényzettel együtt döntően meghatározzák az adott kertről alkotott benyomásokat, véleményeket. Az anyagok és a fektetési módok választéka nagy, a döntés pedig nehéz. Egy szép esztétikusan kialakított térburkolat kiegyensúlyozottságot és nyugalmat közvetít.

 

A térkő lerakás előkészületekkel kezdődik.

 

A térkő lerakás előtt készítsük jól elő a területet. Mérjük ki  pontosan a területet, majd szedjük ki a földet. Olyan mélyen szedjük ki a földet, hogy kb. 5 cm vastag rétegnek legyen helye, mely lehet kavics, kavics és homok keveréke, vagy csak homok. Ezután egy kissé tömörítsük a talajt, hogy a térkő lerakás jól sikerüljön

 

A térkő lerakáshoz szükséges, hogy legyen egy szilárd szegély, ami támaszként szolgál. Ez lehet akár egy házfal, vagy a kerítés is. Ha nincs egy ilyen erős szegély, akkor nincs más megoldás, mint hogy a térkő lerakás előtt készítünk egy peremet úgy, hogy a térköveket habarcsba fektetjük, mégpedig úgy, hogy a kövek közötti résbe ne kerüljön a habarcsból. Ha ez megkötött, akkor leteríthetjük a kavicsréteget, vagy akár földdel kevert homokot is. Ha ez kész, akkor tömörítsünk egy döngölővel.


Ezután jön az 5 cm vastag homokréteg, amit simítsunk le.

 

 

BarkácsABC Néhány gondolat:

Térkő lerakásának menete.

 

 

Térkő lerakás menete

 

Megkezdődhet a térkő lerakás. A köveket szorosan egymás mellé helyezzük el. Ha mintát is szeretnénk, akkor a szerint helyezzük le a köveket. Ahogy halad a térkő lerakás előre, úgy mindigsöpörjünk homokot a résekbe. Ha készen van a térkő lerakás a teljes felületen, akkor az egészet söpörjük át homokkal úgy, hogy a kövek közti hézagokba mindenhová jusson be a homok.

Ha az egészet átsöpörtük, akkor  a döngölővel segítségével dolgozzuk be jól a homokot a rések közé. Ekkor újabb rések keletkeznek, megint jöhet a homok, majd a söprés.

 

Mindezt folytassuk addig, míg a rések már nem nyelnek el több homokot. Ezzel véget is ér a térkő lerakás művelete.

 

Térkő lerakás során kialakítható mintázat.

 

Lehet a térkő lerakás során nádfonatos kötést alkalmazni, z-kötést, vagy sejtes kötést. Mindegyik szépen mutat, egyszerű a lerakásuk. Ha z-kötést alkalmazunk, akkor a szélső köveket faragni szükséges. Bátrabbak kör alakban is lerakhatják a térköveket, az ilyen forma mindig vonzza a szemet. De ne feledjük: a térkő lerakás alapja a gondos tervezés és a jól előkészített talaj, mert egy szép minta is elcsúnyul, ha nincs kellőképpen tömörítve a talaj.