A ház körül

Fémfelületek mázolása

2013.02.18.
Fémfelületek mázolása
A különböző fa-, vagy fémfelületekre felvitt festékbevonatok az igénybevételtől függően előbb- utóbb tönkremennek. A kültéri szerkezeteken előbb, hiszen ott fokozottabban vannak kitéve az UV-sugárzásnak, a hideg-meleg váltakozásának és a csapadék káros hatásának. A festékréteg megkopik, megrepedezik, és helyenként lepereg. Az újrafestést ekkor már nem lehet halogatni.

Az idő múlásával a vas és acélszerkezetek felületén a levegő és a csapadék hatására elkezdődik a rozsdásodási folyamat. Továbbterjeszkedését korrózió elleni védelemmel lehet megakadályozni. A rozsdától megtisztított felületet védőbevonati rendszerrel kell ellátni. Tartósságuk nagyban függ a felület előkészítésétől, a bevonóanyag minőségétől és a felhordás precizitásától.A színes fémek (réz, alumínium, horgany, stb. ) felületén idővel vékony oxydréteg képződik, amely védi a fémet a tönkremenéstől, viszont nem túl esztétikus látvány. Ha szeretné valamilyen színre lemázolni az ilyen anyagból készült szerkezetet, előtte speciális alapozóval kell lemázolni.  
De vannak olyan festékek is amelyek nem igényelnek speciális  alapozót, közvetlenül a színesfémre felhordhatók. Bizonyára látott már olyan horganyzott csatornát, amelyről féltenyérnyi darabokban vált le a festék. Ott hiányzott ez a speciális alapozó.

 

 

Ma már szinte minden festékgyártó készít olyan festéket, amely alapozó és egyben fedőréteg is. Természetesen a leváló (reves) rozsdát és a szennyeződést itt is el kell távolítani. A Corror Rapid alapozó további előnye, hogy felmaródás nélkül, agresszív zománcok alá is alkalmazható és hegeszthető felületet ad. Acélszerkezetek felújításánál, ha csak pár helyen bukkant elő a rozsda, azt kaparóvas, drótkefe segítségével könnyen el lehet távolítani. Makacsabb részekre célszerű körcsiszolót, vagy fúrógépbe fogható drótkorongot használni.

 

A futórozsdát kémiai úton, rozsdátlanító folyadék segítségével lehet semlegesíteni. Az ecsettel felvitt folyadék maradványait bő vízzel feltétlen le kell mosni! Létezik olyan rozsdaátalakító folyadék, amely átalakítja az acélfelületen képződött futórozsdát, ugyanakkor ideiglenes korrózióálló réteget is képez. Alapozás előtt az esetleges zsíros, olajos részeket hígítóval le kell mosni, majd szárazra törölni. A megtisztított fémfelületet minél előbb le kell alapozni, mielőtt a rozsdásodási folyamat beindulna. A rozsdagátló alapozót saját hígítójával oly mértékben kell hígítani, hogy az a felületen szépen elterüljön.
Ügyelni kell arra hogy ne legyenek kihagyások és az élekre megfelelő rétegvastagság kerüljön. Kültérben megfelelő védelem két réteg felhordásával érhető el. Felújításnál csak ott kell alapozni, ahonnan a fellazult, rozsdarészek el lettek távolítva.

 

Az alapozó színét úgy kell kiválasztani, hogy az igazodjon a rákerülő zománc színéhez. Itt is érvényes az a szabály, hogy munka közben gyakran vissza kell nézni a frissen kent részekre, hogy az esetleges megfolyásokat még időben ki lehessen javítani. Kazánok, konvektorok mázolására speciális jól tapadó, hőálló, rugalmas anyagokat fejlesztettek ki. Mázolásuknál ezeknek az anyagoknak a mellőzése, hagyományos anyagok alkalmazása esetén a felület hamarosan elszíneződik és sok esetben a felvitt réteg le is válik. Léteznek még más, speciális feladatok megoldásra kifejlesztett, például ütésnek, karcolásnak ellenálló 2 K zománcok, vegyszerálló, vízálló zománcok, kádzománc, medencefesték, algagátló festékbevonatok is.