A ház körül

A színválasztás ABC-je

2012.09.10.
Forrás: Tikkurila
A színválasztás ABC-je
A színek kiválasztásánál mindig koncentráljon a teljes képre Minden szín gyönyörű, ha a megfelelő helyre kerül: nincsenek jó vagy rossz árnyalatok. Egyetlen szín megváltoztatásával a mellette lévők hatása is megváltozik, átértékelődik.


A színválasztás ABC-je

A színek kiválasztásánál mindig koncentráljon a teljes képre

 

 

 

 

Minden szín gyönyörű, ha a megfelelő helyre kerül: nincsenek jó vagy rossz árnyalatok. Egyetlen szín megváltoztatásával a mellette lévők hatása is megváltozik, átértékelődik.


Kiemelhetünk általa egy bizonyos szobarészletet, felületet, információkat közölhetünk vele. Befolyásolhatjuk velük az emberek hangulatát és reakcióikat. 


Hogy a színválasztást könnyebbé tegyük az Ön számára, nézzünk néhány alap példát, hogyan hatnak a színek emberekre és terekre.

 

A skandináv stílusú enteriőr időtlenséget és egyszerűséget közvetít. A hó és a jég nyugodt, világos árnyalatai nyugodt hangulatot teremtenek. Gyöngyházas felületek szintén a hideg nyugalom hírnökei. A hátsó falakat Taika Gyöngyházas Falfénnyel díszítettük.

 

Színérzékelés

 

Tudományos tény, hogy a színek pszichésen és fizikailag is hatással vannak ránk. Befolyásolják például hőérzetünket és a távolságok érzékelését is – mindezt mindannyian másképp érezzük, hiszen eltérő (pl. gyermekkori) tapasztalatok alapján asszociálunk dolgokra.


Habár az az általános nézet, hogy egy helyiségben mindig a járófelület a legsötétebb színű, ennek ismeretében fantáziánkra hagyatkozva kialakíthatjuk akár pont az ellenkezőjét is, hiszen izgalmas enteriőrt teremthetünk sötétebb árnyalatú falakkal és világos vagy éppen fehér bútorokkal, szőnyeggel. Ez a hatás pedig a jól megválasztott helyi világítással ügyesen fokozható.

 

 

 

 

 

Fény nélkül színek sem léteznek

 

A színek megállapításában a fény alapvető szerepet játszik. Ugyanaz az árnyalat másképp fest napfénynél, árnyékban és mesterséges fénynél, s ez utóbbi típusa is teljesen másként láttatja a színeket. Éppen ezért a színválasztáskor is nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy ugyanolyan fénynél bökjünk rá a megfelelő árnyalatra, mint amilyen a festendő helyiségben is lesz.

 

 

 

 

 

 

Érdekesség, hogy kültéri festésnél a meleg és világos színek az északra és keletre, a viszonylag hideg színek pedig déli és nyugati homlokzatokon mutatnak leginkább.
A beltéri használathoz pedig a fényviszonyokon túl a festendő helyiség funkcióját, az azt használók személyiségét, korát és szokásait kell figyelembe vennünk.

 

 

 

A színválasztás kritériumai

 

Ha már elképzeltük, hová milyen árnyalatot szeretnénk festeni, érdemes otthon keresni egy valós színmintát (lehet az akár egy textil darabka is), hogy a szaküzletben összehasonlítva a színkártya árnyalataival, pontosan ki lehessen választani a megfelelőt és ne egy, csupán a fejünkben létező bizonytalan, folyamatosan változó kép legyen a támpont.Hiszen hiába is kérünk meg egy csoportot, hogy írják le szavakkal a fejükben lévő “alma piros” árnyalatot és válasszák is ki az eléjük fotók közül a megfelelőt, sokan sokfélét fognak kihúzni a halomból – hiába áll rendelkezésünkre számos kifejezés, hogy szavakba öntsük gondolatainkat.

 

 

 

 

 

 

 

A színek hangulatkeltő hatása

 

Általában a kiválasztott árnyalatok összességével valamilyen hangulatot szeretnénk elérni az adott térben.

 

Más színeket választunk, ha a helyiség ablakai méretéből, mennyiségéből illetve a szellős bútorozottságából kifolyólag friss, világos árnyalatokra van szükségünk és megint mást, ha egy kuckós, hangulatos, berendezési tárgyakkal telizsúfolt hálót szeretnénk átfesteni. Ezen kérdésekre adott válaszaink segítenek eldönteni, hogy a halvány, tört árnyalatok és a vibráló élénk színek közötti skálából melyek lesznek számunkra az ideálisak.

 

Képeket és ötleteket akár otthoni dekorációs magazinokból is kinézhet, újságok segítségével meghatározhatja a kívánt környezeti szín témáját.

 

 

 

 

 

 

 

 

A színválasztás kizáráson alapszik

 

Ha elképzeltük a számunka kívánatos enteriőrt, ezzel a színskálában található árnyalatok ezreinek felét már ki is zártuk, mint lehetséges színt. 

Azt is rögtön meg tudjuk mondani, hogy megközelítőleg melyik színtartományban keresgélnénk, nagyon sötét legyen-e vagy nagyon világos és így tovább. Ezzel még közelebb kerülünk a keresett színhez, de legjobb talán tovább szűkíteni a kört a dekoráció többi részleteivel. 

A padló árnyalata és textúrája például eleve kizár majd jó néhány újabb színcsoportot. A megmaradt lehetséges árnyalatok között már könnyedén rálelhetünk arra a bizonyosra.

 

 

 

 

 

 

 

Harmónia

 

Az emberek többsége az egymással egyensúlyban és harmóniában lévő szín-sémákat kedveli. Egy enteriőrön belül a színek harmóniája azok kontrasztjain alapszik, ahogy meghatározzák a helyiség kontúrjait, és segítenek észlelni az egyes tárgyakat, részleteket.

 

Az egymással rokon színek harmóniája a skálán egymáshoz közel elhelyezkedő árnyalatokból áll össze, mint pl. a sárga, a narancs és a piros. Létezik azonban monokróm harmónia is, amikor egy bizonyos szín világosabb és sötétebb árnyalatai adják az alapot a hangulathoz.

 

Ha komplementer színeket használunk, mint pl. sárga és ibolyakék vagy vörös és zöld, feszültséggel, dinamikával teli életteret kapunk.

 

 

 

 

 

 

 

Még a nyugodt enteriőrök is igénylik a kontrasztot.

 

A nyugodt és visszafogott enteriőrök világos és tompa színekből születnek, amelyeket ezáltal tágasnak, hangulatosnak érzékelünk.  A békés atmoszféra egyik elengedhetetlen megteremtője a matt fényfokozatú falfesték. A természetes árnyalatok használata a falon kiemeli, hangsúlyozza a berendezési tárgyakat, textíliákat. 

Egy fekete-fehér enteriőr méltó példája lehet a világos és sötét kontrasztjának, amely akkor is hatásos, ha más színt egyáltalán nem is használunk.

 

 

 

 

 

 

 


A színválasztás megváltoztatja a térérzetet

 

A meleg és gazdag színek intenzív atmoszférát teremtenek, míg a fényes festékkel dekorált felületek extra dinamizmust ajándékoznak a felületnek. Meleg színek alkalmazása esetén érdemes kiegészítésképpen némi világos és természetes színt is felvinni, hogy az összhatás kevésbé legyen aggresszív. 

Érdekes a színek térformáló hatása is. Példának okáért a vörös színt tarták a leginkább energikusnak, amely kiválóan vezeti a tekintetet. Éppen ezért egy túlságosan hosszú, keskeny szoba két rövidebbik végét érdemes kifesteni vele, hogy valamennyire becsapja érzékeinket és szimmetrikusabbnak láttassa a helyiséget. 

Vízszintes sávok, csíkok felfestésével a szűk szoba optikailag szélesíthető, a függőleges csíkok pedig magasabbá varázsolják számunkra azt. A világos színek látszatra növelik a helyiséget, a meleg, sötét színek pedig ellenkező hatással bírnak. A hideg árnyalatok (mint pl. türkiz) pedig szellősebb, nyugodtabb érzést biztosítanak. Egy túl magas szobát viszont alacsonyabbá tehetünk egy olyan lépéssel, hogy az oldalfalakat világosabbra, a mennyezetet pedig sötétebb árnyalatúra festjük.