A ház körül

A homlokzatfestékek felhordása

2013.02.18.
A homlokzatfestékek felhordása
A festendő felületnek minden esetben száraznak, tisztának, szennyeződés- és pormentesnek kell lennie. Új felület esetén a kiálló részeket, a korábban festett felületről a leváló, rosszul tapadó, porlandó rétegeket el kell távolítani. Festés előtt a felületet alapozni szükséges.

 

A festendő felületnek minden esetben száraznak, tisztának, szennyeződés- és pormentesnek kell lennie. Új felület esetén a kiálló részeket, a korábban festett felületről a leváló, rosszul tapadó, porlandó rétegeket el kell távolítani. 

Festés előtt a felületet alapozni szükséges. Minden típusnak van saját alapozója, azt mással felcserélni nem szabad. A diszperziós homlokzatfestékeknek a Héra Falfix, az Inntaler, vagy a Finngard Primer vízhígítású mélyalapozók.

 

 

FestékABC

Héra Falfix
diszperziós
Kiszerelés: 2 liter
1.825 Ft

Bővebben

FestékABC

Inntaler mélyalapozó
diszperziós
Kiszerelés: 1 liter
555 Ft

Bővebben

FestékABC

Finngard primer
diszperziós
Kiszerelés: 0,5 liter
10.510 Ft

Bővebben

 

 

Porózus, málló alapfelület esetén a nagyobb szilárdságot nyújtó Cehalin, vagy a Finngard Primer S oldószeres mélyalapozó alkalmazása ajánlott.

 

FestékABC

Cehalin
oldószeres
Kiszerelés: 5 liter
6.940 Ft

Bővebben

 

A szilikátfestékeknek alapozói a Naturit, az Inntaler, vagy a Finngard szilikátos mélyalapozók.

 

 

FestékABC

Naturit alapozó
szilikátos
Kiszerelés: 16 kg
16.345 Ft

Bővebben

FestékABC

Finngard primer
silicate
Kiszerelés: 3 liter
5.072 Ft

Bővebben

FestékABC

Inntaler alapozó
szilikát
Kiszerelés: 5 liter
5.665 Ft

Bővebben


A szilikonfestékeké pedig a Modakril, vagy a Finngard Primer W szilikonos mélyalapozók.  Hígítani a termékleírás alapján és a felület szívóképességétől függően kell.  Aláglettelni, vagy a falhiányosságokat kijavítani csak a termékleírásban ajánlott kültéri anyagokkal szabad.

 

FestékABC

Modakril mélyalapozó
szilikonos
Kiszerelés: 20 liter
17.850 Ft

Bővebben

FestékABC

Klima glett
légáteresztő
Kiszerelés: 20 kg
2.235 Ft

Bővebben

FestékABC

Deko porglett
kültéri
Kiszerelés: 25 kg
3.860 Ft

Bővebben

Az alapozás után következhet két rétegben a homlokzatfestés . A rétegek felvitele között az előírásoknak megfelelően, de legalább 12 órának  kell eltelnie. Feldolgozás alatt a hőmérséklet +5°C felett legyen, és ügyeljünk az esetleges éjszakai fagyra. Erős napsütésben, esőben nem szabad homlokzatot festeni !

Festés előtt, de inkább a festék vásárlásakor le kell ellenőrizni, hogy mindegyik vödör cimkéjén azonos gyártási,  illetve színszám szerepel e. Faltól falig, illetve saroktól sarokig kell megállás nélkül festeni. Mint mindig, ebben az esetben is ajánlatos kis felületen próbafestést végezni.
Színválasztásnál figyelembe kell venni a ház meglévő, nem festendő felületeinek színeit: tetőburkolat, lábazat, nyílászáró, faburkolat és a ház környezetének a színeit is. Figyelembe kell venni a homlokzat struktúráját. Egy erősen strukturált, fröcskölt felület apró árnyékocskái miatt sötétebbnek tűnik egy szín, mint egy sima felületen, vagy a színkártyán. Úgyszintén sötétebbnek tűnik egy szín erősen árnyékos felületen, mint egy napsütötte homlokzaton.

 Ezenkívül ügyelni kell  a felfestendő színek közötti harmóniára. Ma már Magyarországon is igénybe lehet venni színtervezési, vagy színajánlási szolgáltatást, da sajnos nálunk még nem alakult ki a színkultúra, nincs rá igény. Ezt mi is, akik elsők között ajánlották fel e szolgáltatásokat, nem kis energiát és anyagiakat ráfordítva, keserűen tapasztaltuk meg. Pedig amikor tőlünk nyugatabbra járunk, szájtátva csodáljuk azt a sok-sok gyönyörűen megkomponált homlokzatot.