Repedések és gipszkartonok hézagolása

A hézagolás a gipszkarton-szerelés utolsó lépése, mely jelentősen meghatározhatja munkánk minőségét. A hézagolás során valamely, a Rigips által gyártott hézagoló anyagot használjunk. A hézagolást lehetőség szerint a nedves folyamatok (például aljzatbeton készítés) befejezése és kiszáradása után javasolt elkezdeni, ha a gipszkarton felület és a helyiség levegőjének hőmérséklete is +5°C feletti hőmérsékletű. A hézagolás előtt a gipszkarton fal mindkét oldalát készre kell szerelni. Az egyes lapokat tökéletesen illeszkedve szereljük a tartószerkezetre, amennyiben ennek ellenére hézagok vannak a lemezek között, azokat először hézagoló anyaggal teljes egészében ki kell tölteni, és csak ezt követően lehet megkezdeni a hézagolást.

Rigips hézagoló anyagok és hézagolás

A hézagolás a gipszkarton-szerelés utolsó lépése, mely jelentősen meghatározhatja munkánk minőségét. A hézagolás során valamely, a Rigips által gyártott hézagoló anyagot használjunk. A hézagolást lehetőség szerint a nedves folyamatok (például aljzatbeton készítés) befejezése és

kiszáradása után javasolt elkezdeni, ha a gipszkarton felület és a helyiség levegőjének hőmérséklete is +5°C feletti hőmérsékletű. A hézagolás előtt a gipszkarton fal mindkét oldalát készre kell szerelni.

Az egyes lapokat tökéletesen illeszkedve szereljük a tartószerkezetre, amennyiben ennek ellenére hézagok vannak a lemezek között, azokat először hézagoló anyaggal teljes egészében ki kell tölteni, és csak ezt követően lehet megkezdeni a hézagolást.

Hézagoló anyagok Rigips lapokhoz

• Standard – por alapú hézagoló anyag, a gipszkarton felületek hézagkitöltésére alkalmas. Csomagolás: 5 és 25 kg.

• Super – por alapú hézagoló anyag, teljes hézagolásra alkalmas. A Super hézagoló anyag rendkívül gazdaságosan alkalmazható. Csomagolás: 2,5; 5 és 25 kg.

• Vario – a legszilárdabb por alapú hézagoló anyag, mely a teljes hézagolásra alkalmas. Tűzgátló gipszkartonnal épített szerkezetek esetén alkalmazása előírt. Rigidur szerkezetek hézagolására is alkalmas. Csomagolás: 5 és 25 kg.

• ProMix Mega hézagoló és glettelő anyag – felhasználásra kész pasztaszerű anyag. Elsősorban hézagolásra és a felületek végső átglettelésére szolgál, illetve az igényes felületkialakítási elvárások esetén teljes felület

glettelésre is használjuk. Egyaránt alkalmazható gipszkarton és gipszrost lapokhoz. Fagymentes helyen tárolandó. Hézagolásnál papír hézagerősítő szalagot vagy öntapadó hézagerősítő szalagot (Fiba háló)

kell alkalmazni. Csomagolás: 5 és 25 kg.

Glett a végső simításokhoz

• Rimano Plus A – univerzális felületkiegyenlítő anyag – a gipszkarton lapok hézagolásának 3. rétegeként illetve a gipszkarton lapok felületének átsimítására alkalmas. Extra fehér színe gazdaságos festékfelhasználást

tesz lehetővé. Bedolgozhatósági ideje: 60–90 perc. Festhető és tapétázható.

• ProMix Mega – a termék leírását lásd a hézagoló anyagoknál.

A por alakú gipszes hézagoló anyagok bekeverése

1. Egy tiszta vízzel megtöltött tiszta edénybe folyamatosan (lassan) beleszórjuk a port úgy, hogy az megközelítse a víz felszínét.

2. Miután beszórtuk, 2–3 percig állni hagyjuk, majd felkeverjük. Szükség esetén pótlólagos por hozzáadásával érhetjük el a kívánt sűrűséget. A túl sűrű anyag vízzel nem hígítható.

Hézagerősítő szalagok

A hézagok erősítésére az alábbi szalagokat használjuk:

a) Üvegszálas hézagerősítő szalag

b) Öntapadós hézagerősítő szalag (FIBA)

c) Papír hézagerősítő szalag

Hosszanti hézagok kitöltése

PRO hosszanti él

A PRO hosszanti él gyors és egyszerű hézagolási lehetőséget biztosít. A PRO él alakja kizárólag a Rigips gipszkarton lemezekre jellemző. A hosszanti PRO élek hézagolása során mindig használjuk valamelyik

hézagerősítő szalagot.

A keresztirányú hézagok kitöltése

Nyílt hézag létrehozása érdekében a Rigips lap vágott vagy gyári derékszögű élét késsel vagy Vario élgyalu (lásd a képen) segítségével fózoljuk. A kialakított hézagot az alapszerkezet minőségétől függetlenül először valamelyik hézagoló anyag segítségével ki kell tölteni. A hézagoló anyagot úgy kell a hézagba nyomni, hogy teljesen kitöltse azt. A keresztirányú élt mindig 45°-ban, a lap vastagságának 1/3-áig kell bevágni késsel, vagy az erre a célra szolgáló Vario gyalu segítségével. A hézagolás következő lépése valamelyik hézagerősítő szalag alkalmazása.

A csavarfejek elglettelése

A csavarfejeket két lépésben, hézagoló anyaggal gletteljük el.

Hozzávetőleges hézagoló anyag szükséglet

Hézagkitöltés során:

•Por alakú hézagoló anyagok (Standard, Super, Vario) kb. 0,3 kg/m2

•Felhasználásra kész paszta (ProMix Mega) kb. 0,5 kg/m2

Felületsimítás esetén:

• Por alakú glettek (Rimano Plus A) kb. 0,2 kg/m2

• Felhasználásra kész paszta (ProMix Mega) kb. 0,3 kg/m2

Teljes felület glettelése esetén – felülettől függően:

• Por alakú glettek (Rimano Plus A) kb. 0,6 kg/m2

• Felhasználásra kész paszta (ProMix Mega) kb. 1,0 kg/m2

A hézagolás menete

Első lépés 

1. Az öntapadó hézagerősítő szalagot felragasztjuk a száraz lemezre.

2. A hézagerősítő szalagon keresztül hézagoló anyaggal teljesen kitöltjük a hézagot,

vagy

3. Az üvegszálas vagy papír hézagerősítő szalagot acélspatulával a frissen felhordott hézagoló anyagba simítjuk, és áthúzzuk glettvassal. ProMix Mega pasztával történő hézagolás esetén csak a papír hézagerősítő szalag és az öntapadó műanyag háló használható, üvegfátyol nem.

Második lépés

A felületen maradt felesleges anyagot glettvassal lehúzzuk, hogy minél kevesebbet kelljen majd csiszolnunk.

Harmadik lépés

4. A hézagoló anyag első rétegének száradását követően a hézagokba ismét hézagoló anyagot teszünk, a simító élével széthúzzuk, majd a simítóval teljesen elsimítjuk.

Befejező felület kialakítása

5. A végső felületi simításokat a Super vagy Vario hézagoló anyaggal, a befejezéshez különösen alkalmas Rimano Plus glettel vagy ProMix Mega pasztával végezhetjük el.

Csiszolás

6. A glett megszáradását követően a glettelt felületet csiszolópapír vagy csiszolórács segítségével átcsiszoljuk. A csiszolás során figyeljünk arra, hogy se a hézagerősítő szalagot, se a gipszkarton lapok karton felületét ne sértsük meg!

Belső sarkok kitöltése

Belső sarkok a Rigips lapok találkozásánál, vagy a gipszkarton fal és egyéb szerkezetek találkozásánál keletkeznek. A belső sarkok hézagolásának módja:

A lapokat 5–10 mm-es távolságra szereljük fel a saroktól. A csatlakoztatott lap szélére egy sávban hézagoló anyagot viszünk fel. Közben ügyelünk arra, hogy a sarokban keletkezett hézagot alaposan kitömjük

a hézagoló anyaggal. A hézagoló anyag elsimítását követően a hézagba azonnal üvegszálas hézagerősítő szalagot helyezünk az idegen szerkezettel tompán ütköztetve, és ráglettelünk. A sarkot a csiszolást követően

Rigips rugalmas akril tömítő anyaggal töltjük ki.

Külső sarkok hézagolása

A külső falsarkokat, az ablaknyílás melletti sarkokat stb., 25 x 25 mm-es ALU élvédővel merevítjük. Az ALU élvédőt egy réteg hézagoló anyagba helyezzük, elsimítjuk, és a kinyomódott hézagoló anyagot eltávolítjuk.

Az első réteg megszáradását követően újabb hézagoló anyag réteget viszünk fel, és síkban elhúzzuk.

Az ALU élvédőt acélkapcsok segítségével szárazon is rögzíthetjük, majd ezt követően átgletteljük.

Belső és külső sarkok erősítése

Belső sarok

A papír hézagerősítő szalagot többek között belső sarkok hézagolására használjuk. Alkalmazásával erős kapcsolatot hozhatunk létre.

1a–1b. A sarok mindkét oldalára vigyünk fel hézagoló anyagot.

2. Az előzőleg megnedvesített, megfelelő szögben behajlított papír hézagerősítő szalagot a sarokba helyezzük, majd belesimítjuk.

3. A papír hézagerősítő szalagot úgy húzzuk át, hogy a hézagoló anyagot mindkét irányban kb. 15 cm-re elhúzzuk. A második, fedő réteget az alsónál kicsit szélesebben húzzuk el. A simítást általában elegendő egy rétegben elvégezni. A tökéletes száradást követően lecsiszoljuk a felületet.

Külső sarok

4. Az Alux élvédőt külső sarkok merevítésére használjuk. (Vagy belső sarok esetén is a fent leírt módon.) A szalagot fémcsíkokkal befelé a hézagoló anyagba helyezzük. Elsimítjuk, és a szalag alól kinyomjuk a felesleges hézagoló anyagot. Az így rögzítettnbszalagot áthúzzuk és lecsiszoljuk.

Külső és belső sarkok kialakítására a No Coat Ultraflex 325, csak külső sarok merevítésére a No Coat Ultratrim 1/2 L is alkalmazhatók. Ezek a termékek szintén papír alapúak a könnyebb és esztétikusabb alkalmazhatóság

miatt, a sarkok merevítését az élvédők mûanyag erősítése teszi lehetővé. Alkalmazásuk szintén a fent leírt módokon történik.

Az élvédők rögzítésére és hézagolására a Rigips hézagoló anyagokat  (Standard, Super, Vario, ProMix Mega) ajánljuk.

Az ALUX és az Ultraflex 325 élvédôk a derékszögtôleltérô csatlakozások esetében isalkalmazhatók.A szalagok nem csak függôleges, hanem ferdesíkon is rögzíthetôk (pl. tetôtér). Az alumíniumélvédôkkel szembeni elônyük, hogy egyszerûenszállíthatók – akár zsebben is elférnek.




2020 © Keller Festék Kft.